Notice: Undefined index: schema_def_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 478

Notice: Undefined index: schema_def_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 479

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 542

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 543

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_min in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 727

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_max in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 728
Extra geld voor infrastructuur topthema bij verkiezingen Noordrijn-Westfalen - Duitslandnieuws
Ga naar inhoud

Extra geld voor infrastructuur topthema bij verkiezingen Noordrijn-Westfalen

Nederlandse ondernemers kunnen profiteren van de deelstaatverkiezingen op 14 mei in Noordrijn-Westfalen. Investeringen in snelwegen en digitale infrastructuur blijken topthema's te zijn in de aanloop naar de verkiezingen. Bovendien doen partijen die extra geld willen uittrekken voor infrastructuur het goed in de peilingen.

Noordrijn-Westfalen kampt met veel kapotte snelwegen, bruggen en spoorwegen. Er is een grote achterstand als het gaat om het op orde houden van de infrastructuur in de meest bevolkingsrijke deelstaat van Duitsland. Oppositiepartijen als CDU en FDP hebben extra investeringen in infrastructuur als speerpunt gemaakt in hun verkiezingsprogramma.

Noordrijn-Westfalen is weliswaar qua bevolking de grootste deelstaat van Duitsland, het is ook economisch gezien een zorgenkindje. Het profiteert niet van de economische groei in grote delen van Duitsland.

Kansen voor Nederlandse ondernemers

Toch biedt de opkomst van partijen als CDU en FDP kansen voor het Nederlandse bedrijfsleven. Nu al kampt de deelstaat met een tekort aan ingenieurs en projectontwikkelaars om het achterstallige onderhoud weg te werken. Wanneer er nog meer geld beschikbaar komt voor infrastructuur, zal er nog nadrukkelijker naar Nederlandse partijen worden gekeken.

Recent werden Nederlandse ondernemers expliciet benaderd om mee te doen aan aanbestedingen.

Op 14 mei naar de stembus

Meer dan 13 miljoen mensen in Noordrijn-Westfalen mogen op 14 mei naar de stembus voor de deelstaatverkiezingen. Met een totale bevolking van 18 miljoen mensen is het de grootste deelstaat van Duitsland. De verkiezingen gelden als de belangrijkste test voor de Bondsdagverkiezingen op 24 september.

Het lijkt er niet op dat de huidige rood-groene coalitie (SPD-Groenen) kan worden voortgezet. Tien weken voor de deelstaatverkiezingen is de SPD van de huidige premier Hannelore Kraft weliswaar nog de grootste, maar oppositiepartij CDU komt steeds dichterbij. Vooral omdat de Groenen het niet goed doen, is er in de peilingen geen meerderheid voor de huidige coalitie.

Dat blijkt uit de jongste peiling van Spiegel Online en peilbureau Civey.

CDU zit de SPD op de hielen

De SPD haalt in de jongste peiling 35,1%, gevolgd door de CDU die op 32% komt. Bij de vorige deelstaatverkiezingen 5 jaar geleden zag het er nog anders uit, toen haalden de sociaaldemocraten met Kraft 39%, de CDU kwam niet verder dan 26%.

Ook bij de kleinere partijen verschuift veel. De Groenen komen nu niet verder dan 7,9%, terwijl ze in 2012 nog dubbele cijfers scoorden. Vlak daarachter zit de liberale FDP met 7,6% De AfD is met 9,3% de derde grootste partij in de peilingen. Die Linke haalden nooit de kiesdrempel van 5%, dat zou dit jaar wel kunnen gebeuren.

Bron: SPON-Wahltrend NRW/Civey. Zeitraum 20.2.-3.3.2017

Lees ook:

Driehoek Amsterdam, Brussel en Keulen is een wereldstad

Nederland is eigenlijk geen land maar een groene wereldstad vindt City-marketeer Peter Savelberg. Onder de naam TristateCity presenteert hij Nederland samen met Vlaanderen en het Roergebied aan de wereld als één grote groene delta-metropool.

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: