Ga naar inhoud

Oud-Bondsdaglid Otto Fricke: Geert Wilders wordt geen premier

[VIDEO] Duitsland maakt zich grote zorgen over mogelijk succes van Geert Wilders bij de Tweede Kamerverkiezingen. Toch denkt oud-Bondsdaglid Otto Fricke niet dat hij de volgende premier van Nederland wordt. De liberaal vindt wel dat Nederlandse politici te veel bezig zijn met zichzelf.

Otto Fricke hoef je niet meer uit te leggen hoe belangrijk Nederland is voor Duitsland. Hij groeide op in Krefeld, op zo’n 50 kilometer rijden van Venlo. Van 2002 tot 2013 was hij Bondsdaglid voor de liberale FDP, waarmee hij dit jaar weer terug hoopt te keren in het Duitse parlement.

Fricke was voorzitter van de Duits-Nederlandse parlementariërgroep en is omdat hij vloeiend Nederlands spreekt een graag geziene gast bij Nederlands tv-programma’s als Buitenhof en Nieuwsuur.

Hoeveel zetels scoort Wilders?

Met de Tweede Kamerverkiezingen in aantocht ziet Fricke dat steeds meer landgenoten zich interesseren voor Nederland. “Duitsers begrijpen steeds beter hoe belangrijk Nederland voor hen is. Niet alleen economisch, maar ook wat er maatschappelijk gebeurt. Wat je in Nederland ziet, vindt op een bepaalde manier maanden of jaren later ook in Duitsland plaats.”

Verder kijkt Duitsland volgens hem met bijzondere interesse naar hoeveel zetels Geert Wilders gaat scoren. “Zou er ook in Nederland een verschuiving zijn en is er überhaupt nog een coalitie mogelijk na de verkiezingen?” Ook vertelt hij welke betekenis Mark Rutte heeft voor Angela Merkel.

Bekijk het interview:

 

In Nederland doen veel nieuwe partijen mee aan de verkiezingen, valt Fricke op. “Debatten die vroeger binnen fracties werden gevoerd, vinden nu plaats binnen partijen.” Die versplintering baart hem zorgen, omdat themapartijen volgens hem alleen maar worden gekozen voor een bepaald doel. “Bijvoorbeeld de ouderen of de dieren.”

Maar politiek is volgens Fricke veel breder. “Dat is – als ik naar Nederland kijk – een groot probleem. Politiek is zoveel meer dan alleen maar het migratievraagstuk, de dieren of de ouderen. Het is te makkelijk om het alleen maar daarover te hebben.”

Fricke vindt dat Nederlanders net als Duitsers moeten nadenken over wie ze willen zijn. “Wie willen we zijn in Europa? Om dat door zoveel verschillende partijen en identiteiten te laten doen, dat is niet eenvoudig. We moeten het over de toekomst hebben.”

Lees ook:

Otto Fricke: ‘Reactie Duitsland en EU op migratievraagstuk ronduit zwak’

Na een dramatisch verlies in 2013 durven de Duitse liberalen weer aan de toekomst te denken. Oud-Bondsdaglid voor de FDP en Nederland-kenner Otto Fricke blikt vooruit naar de landelijke verkiezingen in 2017. ‘We weten zelf weer waarom er liberalen nodig zijn.’

Duitse liberalen durven weer

Na jaren van verlies krabbelen de Duitse liberale FDP langzaam weer op. Op het partijcongres zaterdag toonde de nog jonge leider Christian Lindner zich vastberaden om de partij weer terug brengen in het centrum van de macht.

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: