Notice: Undefined index: schema_def_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 478

Notice: Undefined index: schema_def_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 479

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 542

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 543

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_min in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 727

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_max in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 728
Michael Siebers: In Keulen wordt carnaval veel intensiever gevierd - Duitslandnieuws
Ga naar inhoud

Michael Siebers: In Keulen wordt carnaval veel intensiever gevierd

Niet alleen in Zuid-Nederland is carnaval losgebarsten, ook in het Duitse Rijnland wordt er volop gefeest. De Nederlander Michael Siebers woont in Keulen en kent de verschillen tussen Nederland en Duitsland.

Michael Siebers werkt als projectmanager voor NBTC Holland Marketing in Keulen. Hij studeerde in Breda en heeft familie in Limburg. “Carnaval is er dus met de paplepel ingegoten.” Inmiddels woont hij al jaren in Keulen en kan dus het volksfeest in beide regio’s goed vergelijken.

Intensiever

Waar is het beter carnaval vieren: Breda of Keulen?

Keulen! Daar wordt het echt een stukje intensiever gevierd. Het begint daar al op 11 november en er zijn veel activiteiten tot aan het echte begin, de Weiberfastnacht op donderdag. In Keulen wordt het echt geleefd.

Hoe was je eerste carnaval in Keulen?

Dat is denk ik bijna 10 jaar geleden. Het was fantastisch. Je doet direct mee met het inhaken, het Schunkeln. Maar het Kölsch is wel echt een eigen taaltje, dus ik had in het begin wel moeite om de teksten te verstaan. En dat terwijl de teksten niet ingewikkeld zijn en ik Duits-Nederlands ben opgevoed en dus goed Duits spreek. Inmiddels kan ik goed meezingen, maar het was dus wel even wennen.

Keulen is een gevoel

Zingen is dus belangrijk?

Ja, ik denk dat Keulen de meest bezongen stad ter wereld is. Meer dan bijvoorbeeld New York. Omdat elke band de Keulse openhartigheid en de warmte wil overbrengen. Keulenaren zijn echt verliefd op hun stad, terwijl het niet per se een heel mooie stad is. Kölle is Jeföhl, zeggen ze hier. Het is een gevoel.

Voorbereiden is dus belangrijk, hierbij de afspeellijst Karneval Köln 2016/2017:

[iframe src=”https://embed.spotify.com/?uri=spotify%3Auser%3Agamestar141%3Aplaylist%3A76DAyNLbgYrNp3ojeXyUZB” width=”300″ height=”380″ frameborder=”0″ allowtransparency=”true”>]

Dat gaat in Breda dus anders?

Ik wil Breda niet afvallen. Het kan er ook aan liggen dat ik mijn ervaring daar vooral opdeed tijdens mijn studententijd. Maar in Breda hoorde je veel après-skimuziek: ‘Er staat een paard in de gang’ en ‘Er zit een vliegje op m’n neus’. Dat kom je in Keulen echt niet tegen. Daar overheerst nog veel meer de traditie, al vind je dat in Breda op bepaalde plekken ook wel terug.

De stad ligt plat

Stel, ik wil nog even een zakencontact in Keulen bellen maandag, heeft dat zin?

Nee, dan ligt het hele bedrijfsleven plat. Op Rosenmontag, de dag van de optocht, is iedereen vrij. Eigenlijk is dat donderdag om 11.11 uur al begonnen op de Weiberfastnacht. Supermarkten gaan dicht, deuren en ramen worden gebarricadeerd zodat het snoepgoed niet door de ruiten vliegt. Het is vergelijkbaar met Amsterdam op Koningsdag, dan komen de meeste telefoontjes ook niet aan.

Door wat er vorig jaar tijdens de jaarwisseling is gebeurd, stond er veel spanning op het carnaval. Wat merkte je daar van?

Dat leefde vooral buiten de stad. Er waren veel maatregelen aangekondigd, iedereen had er vertrouwen in dat het goed zou komen. Keulenaren zijn wat dat betreft vrij nuchter.

En dit jaar? We hebben nu ook een aanslag in Berlijn meegemaakt.

Ik denk dat het politie-optreden tijdens de afgelopen jaarwisseling de meeste mensen heeft gerust gesteld. Natuurlijk zijn er extra veiligheidsmaatregelen, maandag zijn er toch ongeveer een miljoen mensen op de been, dus dat is ook nodig.

Hoe heb je je voorbereid?

De outfits liggen klaar en je moet een aantal kaarten hebben geregeld voor goede feesten. Het is cruciaal om te weten welke bands goed zijn, je telt toch al snel zo’n 25 tot 40 euro neer voor een kaartje. Goed voorbereiden is heel belangrijk.

Hoe kunnen we jou herkennen in de massa?

Ik loop rond in een tulpenkostuum.

Holland-branding dus? Hoe vieren andere Nederlanders uit Keulen het feest?

We hebben een leuke Facebook-groep voor Nederlanders in Keulen waarmee we maandelijks ontmoetingen organiseren. Maar met carnaval trekken de meeste mensen toch hun eigen plan.

Heb je nog Geheimtipps voor de carnavalleek?

Heel simpel, doe gewoon mee. De hele stad staat op z’n kop. Zeker in de Südstadt is het in alle bruine kroegen raak.

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: