Notice: Undefined index: schema_def_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 478

Notice: Undefined index: schema_def_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 479

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 542

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 543

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_min in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 727

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_max in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 728
Hannover Messe inspireert 300 Overijsselse scholieren voor techniek - Duitslandnieuws
Ga naar inhoud

Hannover Messe inspireert 300 Overijsselse scholieren voor techniek

Hoe zorg je er voor dat scholieren voor een technische vervolgopleiding kiezen? Stuur 300 leerlingen naar de industriebeurs Hannover Messe, dachten ze vorig jaar in Overijssel. Op basis van het enthousiasme onder de scholieren pakken de onderwijsinstellingen het dit jaar grondiger aan, vertelt medeorganisator Angelique Fiselier.

Steeds meer havo- en vwo-leerlingen leerlingen kiezen voor een technisch profiel op de middelbare school. Maar dat blijkt niet altijd automatisch een opstapje voor een technische vervolgopleiding, een beroepsgroep waar een tekort aan vakmensen dreigt.

Daarom organiseerden verschillende Overijsselse onderwijsinstellingen vorig jaar voor het eerst een bezoek aan de Hannover Messe voor 300 scholieren, de Hannover Messe Challenge.

Angelique Fiselier is één van de organisatoren en vertelt waarom de organisatie dit jaar uitgebreider wordt opgezet.

Met eigen ogen

Wat hebben 300 Overijsselse scholieren te zoeken op de Hannover Messe?

We willen bij scholieren de keuze voor een technische vervolgopleiding promoten. Hiervoor lopen verschillende initiatieven van Pre U van de Universiteit Twente, Platform Bètatechniek Saxion en Techniekpact Twente. Vorig jaar opperde directeur Pieter Boerman van Pre-U, waarom sturen we niet 300 scholieren naar Hannover? Daar kunnen ze met eigen ogen zien waar 6.000 technische bedrijven van over de hele wereld mee bezig zijn. Zo is het balletje gaan rollen.

Wat is jullie ervaring van vorig jaar?

Onze eerste gedachte was: hoe krijgen we de bus vol? Maar we werden verrast door het aantal aanmeldingen, we hadden al snel 360 inschrijvingen binnen terwijl er plek was voor 300. En dat terwijl we nog niet eens heel intensief werving hebben gedaan voor deze studiereis. We hadden het via Facebook en een website verspreid, het enthousiasme kwam vanuit de leerlingen en de middelbare scholen zelf.

Grondigere aanpak

Wat hebben ze er van opgepikt?

Vorig jaar was echt een uitprobeersel, we wilden kijken wat ze er van vonden. Dat hebben we achteraf nagevraagd via een enquête. En daaruit bleek dat 88% het een aanrader vond voor medescholieren, 78% werd bewust van het belang van techniek en 74% ontdekte op de beurs beroepsmogelijkheden. Het leuke was ook dat 39% van de groep bestond uit meisjes, een mooi aandeel.

Bekijk de aftermovie van vorig jaar:

Wat doen jullie dit jaar anders?

We pakken het nu grondiger aan. Scholieren moeten onder andere een opdracht doen voor bedrijven in Twente. Ze vormen een groepje van vijf en bezoeken dan bijvoorbeeld Siemens of het Waterschap waar ze de opdracht uitgelegd krijgen en een rondleiding krijgen. Bij Siemens mogen ze bijvoorbeeld nadenken over welke mogelijkheden boorplatforms in de toekomst bieden voor duurzame energie, het Waterschap wil weten wat ze kunnen doen aan het verminderen van medicijnresten in afvalwater.

Dat zijn geen kinderachtige vragen!

Nee, maar het leuke is dat je erg verrassende voorstellen kunt krijgen van 15- tot 17-jarigen.

Hoe gaan ze die problemen te lijf?

Voor de bedrijven maken ze een filmpje van 3 minuten waarin ze het proces weergeven en de oplossing of oplossingsrichting laten zien.

Inspiratie opdoen in Hannover

En dan naar de Hannover Messe?

Ja, want daar zijn vast bedrijven te vinden die hen kunnen helpen bij het vinden van de oplossing. Al moet de beurs vooral een inspiratie blijven, de scholieren moeten er ontdekken wat er allemaal mogelijk is.

Gaat dat wel, Nederlandse scholieren op een Duitse beurs?

Zeker! Ze kunnen natuurlijk bij de vele Nederlandse bedrijven terecht, maar ook in het Engels weten ze zich goed te redden.

En in het Duits?

Dat zou mooi zijn! Van vorig jaar hebben we daar geen klachten over gehoord. Het is goed om daar dit jaar gerichter naar te kijken.

De Messe is megagroot, hoe vinden de scholieren daar hun weg?

Een Duitse student die bij Saxion studeert zet voor ons allerlei routes uit. Je merkt dat scholieren het echt interessant vinden wanneer er iets uit te proberen valt.

En na het beursbezoek?

We organiseren een middag op de Universiteit Twente, Windesheim en bij Saxion waar de eindresultaten van alle teams worden gepresenteerd. Vertegenwoordigers van de bedrijven vertellen welk groepje heeft gewonnen. Daar willen we ook stil staan bij welke teamrollen er bestaan. Ben je vwo’er, maar eerder een doener dan een onderzoeker, dan past wellicht een hbo-studie beter bij jou. Op die manier hopen we scholieren een laatste zetje richting een technische studie te geven.

Lees ook:

Hannover Messe 2017: ervaren deelnemers delen hun strategie

De Hannover Messe vindt dit jaar plaats van 24 tot 29 april. Dat lijkt nog ver weg. Maar omdat een goede voorbereiding op deze grootste beurs ter wereld onontbeerlijk is, deelt Duitslandnieuws alvast ervaringen van deelnemers uit voorgaande jaren.

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: