Ga naar inhoud

Duitsland wil jaarlijks miljarden extra in defensie steken

Nu de Amerikaanse bijdrage aan de NAVO steeds minder vanzelfsprekend wordt, willen Europese landen hun defensie-uitgaven flink verhogen. Tijdens de Veiligheidsconferentie in München werd duidelijk dat Duitsland de komende jaren miljarden extra in het leger wil steken.

De 28 NAVO-landen hebben beloofd voor elkaar op te komen, wanneer een lid wordt aangevallen. Maar met de nieuwe Amerikaanse president Trump staat het samenwerkingsverband onder druk, hij noemde de NAVO achterhaald.

Vele ogen waren daarom afgelopen weekend gericht op vicepresident Mike Pence die sussende woorden sprak op de Veiligheidsconferentie in München. Volgens hem steunt Trump de NAVO wel.

25 miljard euro extra voor defensie

Een ander kritiekpunt van Trump werd een centraal thema tijdens de 53ste Sicherheitskonferenz. Hij vindt dat te veel landen naar verhouding te weinig geld inbrengen. Het ging in München daarom veel over de defensie-uitgaven van NAVO-landen. De afspraak is dat leden 2% van hun BBP in defensie steken. Maar de meeste Europese landen komen niet verder dan 1,5%, Duitsland ligt met 1,2% zelfs nog lager.

Merkel beloofde nu dat Duitsland stapsgewijs naar de 2% wil, maar dat dit doel voor 2024 niet gehaald wordt. Voor Duitsland betekent dat uiteindelijk 25 miljard euro per jaar extra voor het leger. Het is nog onduidelijk waar dat geld vandaan moet komen.

Hernieuwde liefde voor de NAVO

De balans die na de Veiligheidsconferentie door de Duitse media wordt opgemaakt, valt verschillende kanten uit. Critici – zoals de linkse taz – vinden het vooral een feestje van de wapenindustrie. Tagesschau noemt als belangrijkste punt dat Trumps vicepresident Mike Pence toch de NAVO steunt, hoewel Trump zelf tegelijkertijd zelf tijdens een toespraak andere signalen gaf.

Volgens de FAZ ontstaat er door de onzekerheid uit Rusland en de VS onder de Europese NAVO-leden een hernieuwde liefde voor het samenwerkingsverband.

Gesprekken Merkel

Bondskanselier Angela Merkel benutte de Sicherheitskonferenz voor het ontmoeten van talrijke regeringsleiders en andere hoogwaardigheidsbekleders. Met de Afghaanse president Ashraf Ghani sprak ze over de EU-deal waarbij het land meer geld krijgt, en in ruil daarvoor afgewezen asielzoekers moet terugnemen. Ze ontmoette secretaris-generaal van de VS António Guterres.

Zaterdag ontbeet ze met de Turkse premier Binali Yildirim. Hem sprak ze aan op de persvrijheid en het referendum in april waarin president Erdogan meer macht naar zich toe wil trekken. Yildirim zelf sprak overigens nog voor duizenden Turken in Oberhausen.

Merkel trof nog de Kirgizische president Almazbek Atambajev, vervolgens ging ze in gesprek met de Amerikaanse vicepresident Mike Pence. Vervolgens trof ze nog de regeringsleiders van Irak, Bangladesh en Libië.

Lees ons dossier defensie

Vrede en democratie vind je belangrijk, maar het mag niets kosten

Onze columnist Roy van Veen schreef al eerder over dit thema

Nederland kan zonder het Duitse leger niet overleven

Nederlandse tanks in een Duitse pantserdivisie en Duitse mariniers op de Karel Doorman. Beide krijgsmachten werken gedwongen door bezuinigingen steeds nauwer samen en moeten daardoor soevereiniteit inleveren. In noodsituaties wordt Nederland steeds afhankelijker van Duitsland.

Militaire samenwerking moet kwakkelend Europa redden

Nu de toekomstig president van de Verenigde Staten, Donald Trump, misschien zijn handen van de NAVO aftrekt en militaire grootmacht Groot-Brittannië de EU verlaat, voelt Duitsland zich verantwoordelijk voor Europa’s veiligheid. Samen met Frankrijk werkt Merkel aan een Europese veiligheids- en defensieunie.

Merkel wil flink meer investeren in defensie

Op een bijeenkomst van haar partij in Berlijn zei Merkel dat ze meer geld wil uitgeven aan defensie. “Het gaat op termijn niet goed wanneer we hopen en wachten op anderen om voor onze veiligheid te zorgen.

Helft Duitse wapenexport komt uit Beieren

De Duitse regering overweegt wapenexporten in te perken. Wanneer dat gebeurt, treft dat vooral Beieren. In deze deelstaat werken meer dan 26.000 mensen bij een wapenfabrikant.

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: