
Voor het eerst trokken vijf burgemeesters uit de Nederlandse grensregio naar Berlijn om te protesteren tegen de Duitse tol. Burgemeester Michael Sijbom van Losser stond donderdag met zijn collega’s Theo Schouten (Oldenzaal), Ineke Bakker (Dinkelland), Thomas Berling (Nordhorn) en Volker Pannen (Bad Bentheim) met een spandoek voor de Brandenburger Tor.
Stunt of kans?
Een publiciteitsstunt die het vooral goed doet in de eigen regio, of maken de burgemeesters echt een kans? Volgens Sijbom draait het om de herhaling. Hij is de komende maanden van plan om vaker naar Berlijn te gaan om te lobbyen tegen de Maut. Eerst met een delegatie van de Euregio, later met een grotere groep ‘grensburgemeesters’.
Het eerste bezoek is volgens Sijbom vooral bedoeld om informatie in te winnen bij Bondsdagleden over hoe ze hun lobby met meer succes kunnen voeren.
Bekijk het hele interview voorafgaand aan de gesprekken met de Bondsdagleden:
Na de verkiezingen nieuwe kansen
Sijbom put hoop uit de gesprekken met de Bondsdagleden, zij vertelden de burgemeesters dat er mogelijk na de verkiezingen in september nieuwe mogelijkheden liggen.
Goede gesprekken met vertegenwoordigers Duitse Bondsdag. Hun boodschap was helder: na de verkiezingen zullen mogelijk kaarten anders liggen. pic.twitter.com/Cg3doKUGeR
— Michael Sijbom🐾🦋🌳 (@michaelsijbom) February 16, 2017
Discriminerend
Voor de burgemeesters kwam er nog meer goed nieuws. De wetenschappelijke dienst van de Bondsdag beoordeelde de wet als discriminerend en indruisend tegen de Europese regels.
Ook automobielclub ADAC is tegen de tol en berekende dat het de Duitse staat op den duur zelfs geld gaat kosten. Sijbom: “Ik kan me niet voorstellen dat CDU’ers en zelfs CSU’ers uiteindelijk voor een tol stemmen wat niets oplevert”.
Verder zijn deelstaten als Saarland en Rijnland-Palts bereid om in de Bondsraad het besluit over de tol te vertragen tot na verkiezingen.