Ga naar inhoud

‘Huichelachtige vrede’ tussen CDU en CSU nu SPD ineens klimt in de peilingen

Na maanden van strijd is Horst Seehofer (CSU) op verzoeningstoer met Angela Merkel (CDU) en spreekt officieel zijn steun voor haar uit. Het lijkt een wat gekunstelde vrede tussen de zusterpartijen. Uit noodzaak geboren nu de christendemocraten van twee kanten worden bestookt.

Is het ineens toch ‘Friede, Freude, Eierkuchen‘ bij CDU en CSU? Het afgelopen jaar bleven de twee zusterpartijen maar ruziënd over straat rollen. Steen des aanstoots was de te voeren koers in het asielbeleid. De Beierse CSU bleef maar hameren op het instellen van een bovengrens voor een maximaal aantal vluchtelingen dat Duitsland kan toelaten. Iets waar bondskanselier Angela Merkel vanuit haar geloof in internationale verdragen pertinent niet aan wil.

Met de Bondsdagverkiezingen in aantocht werd afgelopen weekend dit twistpunt diep weggestopt, zo bleek op een bijeenkomst tussen beide partijen. CSU-leider Seehofer wilde met zijn halsstarrige optreden voorkomen dat zijn partij op rechts stemmen verliest aan de rechts-populistische AfD. Tegelijk zorgde de permanente ruzie binnen de christendemocraten ervoor dat de kiezer langzaamaan het vertrouwen verloor. Door nu eenheid uit te stralen, hopen de christendemocraten stabiel over te komen bij de kiezer.

‘Moeilijk om CSU’ers enthousiast te maken voor Merkel’

Diverse malen is er afgelopen jaar gepoogd de zusterpartijen weer te verzoenen. Steeds zetten actuele gebeurtenissen zoals de aanslagen in Beieren en in Berlijn de verhoudingen weer op scherp.

Horst Seehofer hield Angela Merkel lang op afstand. Wellicht te lang, betoogt de FAZ. “Het wordt voor de CSU niet eenvoudig om hun kiezers te mobiliseren voor een kandidaat volgens Seehofer een onwettelijk asielbeleid voerde.”

Beierse traditie: schoppen tegen Berlijn

Schoppen tegen Berlijn – vroeger tegen Bonn: dat zit in het dna van de CSU. Het past bij de basishouding van de partij die in de geschiedenis van Beieren verankerd is.

“Beieren liep in de 19e eeuw het gevaar vermorzeld te worden tussen de toenmalige grootmachten Pruisen, Oostenrijk en Frankrijk. De angst hun eigen identiteit te verliezen aan een centrale staat waar anderen de macht hebben, zit diep. Het bepaalt de politieke reflexen van de deelstaat ook in het huidige federale Duitsland, dat ook ingebonden is binnen de Europese Unie.”

‘Huichelachtige vrede’

Maar nu is daar ineens de plotselinge opleving van de SPD. In de meest recente peiling liggen CDU/CSU nog maar 4% voor op de sociaaldemocraten. Niet zo lang geleden was het gat nog bijna 20 procentpunten. Met de nieuwe leider Martin Schulz is de SPD ineens naar 29% geklommen, terwijl de christendemocraten licht dalen naar 33%.

Om die reden willen Merkel en Seehofer nu eenheid uitstralen. Ineens krijgt Merkel nu ook de volle steun toegezegd vanuit Beieren. Maar enkele heikele twistpunten blijven onbesproken. Niet alleen de koers in de vluchtelingenpolitiek, maar ook een antwoord op de vraag of een eventuele coalitie met de Groenen een optie is, blijft achterwege.

Daarom denkt Der Spiegel dat de huidige vrede niet lang stand kan houden. Ook de Süddeutsche Zeitung concludeert: “Je kunt rustig voorspellen dat voor de Bondsdagverkiezingen geen bijeenkomst meer te verwachten is, die deze ‘Vrede van München’ in huichelarij zal overtreffen.”

Dauerkrise tussen CDU en CSU’

Merkel en Seehofer meldden afgelopen jaar al vaker dat de strijdbijl begraven was:

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: