
Nu is het ook officieel. Het SPD-partijbestuur heeft de voormalige voorzitter van het Europees Parlement Martin Schulz genomineerd als partijleider en daarmee de man die het bij de Bondsdagverkiezingen op 24 september dit jaar het moet opnemen tegen huidig bondskanselier Angela Merkel.
‘Nieuwe hoop’
Schulz kondigde aan in zijn eerste toespraak zondag (zie video hieronder), dat hij sociale gerechtigheid centraal wil stellen in de verkiezingscampagne, een klassiek SPD-thema.
Verder wil hij een ‘eerlijker belastingbeleid’, meer investeringen in onderwijs en een eerlijkere financiering van het sociale stelsel. Schulz ligt goed bij zijn partijgenoten en werd enthousiast ontvangen in het Willy Brandt Haus na zijn nominatie. Schulz spreekt van een nieuwe hoop die merkbaar is in de hele partij.
Bekijk de eerste speech op het SPD-partijbureau van Martin Schulz.
https://www.youtube.com/watch?v=E0-19NV-jxU
Keihard tegen Trump en AfD
De nieuwe SPD-leider toonde zich minder terughoudend dan Angela Merkel en viel de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump direct hard aan. Het inreisverbod voor moslims naar de VS noemde hij een ‘onverdraaglijke taboebreuk’. Schulz eist een ‘humaan asielbeleid’ dat de vluchtoorzaken indamt.
Waar zijn voorganger Sigmar Gabriel af en toe Angela Merkel rechts probeerde in te halen met kritische uitspraken over haar vluchtelingenbeleid, kiest Schulz duidelijk een andere weg. Hij valt direct de AfD aan. Hij vindt de rechts-populisten geen ‘Alternative für Deutschland‘, maar noemt de partij ‘een schande voor de Bondsrepubliek’.
Schulz is ‘charmanter’
Als eerste vuurdoop mocht Martin Schulz als enige gast aanschuiven bij Anne Will, de belangrijkste talkshow van Duitsland, elke zondagavond direct na de Krimi Tatort.
Politiek commentatoren viel direct op dat Schulz weliswaar dezelfde soort woorden gebruikt als Gabriel, maar charmanter overkomt. Minder agressief. “Het is makkelijker om hem te mogen”, schrijft politiek redacteur Florian Gathmann op Spiegel Online. “Hij had op elke vraag twee antwoorden. Eerst een grappige korte versie. En dan – nadat het publiek was uitgelachen en de glimlach van de presentatrice, nog een ernstige uitvoerige variant.”
Bekijk de talkshow Anne Will van zondagavond.
https://www.youtube.com/watch?v=innouSvOW9c
Brusselbureaucraat of ambassadeur voor de kleine man
Schulz was de afgelopen jaren voorzitter van het Europees Parlement in Brussel. Analytici zien daar het risico dat het imago van ‘bureaucraat uit Brussel’ aan hem zal kleven. De nieuwe SPD-leider werkt hard om juist over te komen als de ambassadeur van de kleine man.
Hij is opgegroeid in een klein stadje bij Aken, vlakbij de Nederlandse grens, in een arm milieu. Hij heeft zijn middelbare school niet afgemaakt en niet gestudeerd. Het wordt doorslaggevend welk beeld bij de kiezer overeind blijft. Alleen in het laatste geval kan hij geloofwaardigheid terug winnen voor de sociaaldemocraten.
Bondsdagverkiezingen
Anders dan in 2013 ligt de uitslag van de Bondsdagverkiezingen dit jaar minder vast. Dat ligt zeker niet alleen aan Schulz, maar ook aan de ruimte op rechts die Angela Merkel heeft laten ontstaan. De bondskanselier wordt steeds aangevallen door zusterpartij CSU uit Beieren.
Uit een peiling van zondag blijkt dat Schulz net zo geliefd is als Merkel.
#ARD-DeutschlandTrend extra: #Schulz und #Merkel gleichauf – aber nur wenn sie direkt gewählt würden. Sorry #SPD. https://t.co/Wf9TKi0aDf pic.twitter.com/VUeNzlbvrO
— Friedrich Newel (@NewelMedia) January 26, 2017
Merkel geldt op dit moment als iets minder sympathiek en geloofwaardiger dan Schulz. Mensen denken wel dat ze competenter is.
Der "#Schulz-Effekt?!" Sympathiewelle für @MartinSchulz im ARD-#Deutschlandtrend. Wärmt Genossen-Herzen. Wie lange? @spdde pic.twitter.com/gEh4nUyWkM
— Angela Ulrich (@AngelaUlrichrbb) January 26, 2017
De zwakte van Merkel is volgens Schulz dat ze een sociaaldemocratisch beleid voert en dat hij er op zal blijven wijzen dat de SPD het origineel is.
Bovendien is het voor Schulz makkelijker om duidelijkere taal te spreken. Merkel moet het door haar functie als bondskanselier vaak voorzichtiger aanpakken.
Lastige partij
Maar weinig mensen stonden te trappelen om de SPD te leiden.
De stoelendans bij de SPD
- Luister naar de podcast van Derk Marseille