Ga naar inhoud

Vrede en democratie vind je belangrijk, maar het mag niets kosten

We zijn trots op vrede, vrijheid en democratie. Onze normen en waarden vinden we een lichtend voorbeeld voor de rest van de wereld. We staan met opgestoken vinger klaar richting de presidenten Trump en Poetin. Maar als puntje bij paaltje komt, tikken we geen euro neer voor de bescherming van wat we zo belangrijk zeggen te vinden.

Saoedi-Arabië, Verenigde Arabische Emiraten, Qatar, Libië, Soedan, Jemen, Koeweit, Libanon, Iran, Maleisië, Pakistan, Algerije en Indonesië.

Nee, dit is niet het lijstje van landen met inwoners die niet meer welkom zijn in het Amerika onder Trump. Dit zijn landen waar ik als Nederlander niet of slechts met zeer grote moeite (omkopen of contacten) binnenkom, omdat ik een zwik Israëlische stempels in mijn paspoort heb. Deze regeling is niet van gisteren, maar al tientallen jaren van kracht en voor Israëli’s is het probleem nog groter.

Boycot

Over die boycot tegen Israël hoor je niemand, maar nu Trump een verkiezingsbelofte uitvoert is de wereld te klein. Waarom? Als Saoedi-Arabië of Indonesië mij mogen weigeren omdat ik weleens in Israël kom, dan mag Amerika toch ook mensen weigeren waar ze twijfels bij heeft?

Het westen lijkt sowieso overvallen door de snelheid waarmee President Trump werk maakt van wat hij tijdens de verkiezingscampagne heeft toegezegd. Zijn we het afgeleerd dat een politicus ook maar een poging doet om zijn verkiezingsbeloften waar te maken?

Waar komt overigens die obsessie vandaan om iedere gebeurtenis in Amerika zo negatief mogelijk voor Trump te presenteren? Neem die topambtenaren die afgelopen week vertrokken op het ministerie van Buitenlandse zaken. Het opstappen zou het eerste bewijs zijn dat het ambtelijk apparaat totaal geen vertrouwen heeft in Trump. Nergens ook maar de suggestie dat de top eruit is gegooid omdat ze bleef zeuren over een oorlog tegen de regering van Assad.

Trump wil geen oorlog in Syrië

51 Amerikaanse topambtenaren hameren namelijk al maanden op grootschalige luchtaanvallen op het Syrische leger. Trump gelooft niet dat meer dood en verderf of een nieuw regime de vrede in de regio gaat bevorderen en negeerde het dwingende advies. Ambtenaren die het daar niet mee eens waren en vast hielden aan de gewenste oorlog konden vertrekken en een paar deden dat.

Terwijl we overigens lekker met Trump bezig waren, voer een Russische vloot met vliegdekschip door het Kanaal. Er waren nauwelijks schepen of vliegtuigen operationeel inzetbaar om de Russen in de gaten te kunnen houden. Engeland, Denemarken, Nederland en België moesten alle middelen schrappen.

Hoeveel aftrekposten wil je voor je vrede inleveren?

Tijd om van die roze wolk af te komen. Je vindt Poetin gevaarlijk en Trump een mafklapper. Je vindt onze vrijheid en democratie van levensbelang. Moeten onze defensie-uitgaven dan niet een doorslaggevend thema zijn bij de volgende verkiezingen?

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door:
Avatar fotoRoy van Veen (1970) - columnist bij Duitslandnieuws.nl - bouwde de eerste webshops van Nederland, stond vier jaar op Nederlands/Duitse markten met vis en vernieuwde met zijn telecombedrijf het betaalverkeer bij retailers in Nederland en Duitsland. Laatstgenoemde bedrijf is nu onderdeel van VodafoneZiggo. Met Tothem helpt hij organisaties hun verhaal te vertellen. Twitter: @royalty Contact: roy.van.veen@tothem.co Columns: http://www.duitslandnieuws.nl/blog/author/roy-van-veen/