Ga naar inhoud

Bescherming tegen hoogwater belangrijk thema bij werkbezoek koningspaar aan Oost-Duitsland

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima brengen begin februari alweer hun vijfde werkbezoek aan Duitsland. In Saksen, Saksen-Anhalt en Thüringen draait het om watermanagement, fotonica en semiconductors chemie en de reformatie. Experts vertellen over de achtergronden van de handelsmissie.

Sinds Willem-Alexander in april 2013 tot koning is gekroond, bezoekt hij elk jaar een regio in Duitsland. In zijn kielzog volgt standaard een grote handelsdelegatie vanuit het Nederlandse bedrijfsleven.

Zijn eerste bezoek ging naar Hessen en Baden-Württemberg (2013), daarna volgden Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen (2014). In 2015 waren Hamburg en Sleeswijk-Holstein aan de beurt, afgelopen jaar Beieren. Van dinsdag 7 tot en met vrijdag 10 februari brengen de koning en zijn vrouw Máxima een werkbezoek aan de Oost-Duitse deelstaten Saksen, Saksen-Anhalt en Thüringen.

58 Nederlandse investeerders in Saksen

Minister-president Stanislaw Tillich (CDU) van Saksen reageerde afgelopen jaar al opgetogen op het aangekondigde bezoek. Tillich was in augustus in Den Haag als voorzitter van de Duitse Bondsraad, vergelijkbaar met de Nederlandse Eerste Kamer. Toen ontmoette hij de Nederlandse koning en zei daarbij dat Nederland al een belangrijke handelspartner is voor zijn deelstaat. “We hebben in Saksen 58 investeerders uit Nederland, maar er is zeker ruimte voor meer.”

Tillich benadrukte in augustus bij een ontmoeting met de Nederlandse minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) dat de Nederlandse halfgeleidersindustrie een belangrijke rol kan spelen in Saksen

Oost-Duitsland

Het werkbezoek kent een uitgebreid cultureel en zakelijk programma, deze regio’s en onderwerpen staan centraal:

Elbe

De Oost-Duitse deelstaten werden in 2002 en 2013 getroffen door grote overstromingen van de Elbe, de grote rivier die door de regio stroomt. Vooral in 2013 werd door de lokale bevolking geklaagd dat veel aangekondigde beschermingsmaatregelen nog niet waren omgezet. Ook nu zijn er nog steeds veel investeringen nodig om beter voorbereid te zijn op een nieuwe overstroming.

Om die reden reizen veel adviesbureaus, waterbouwers, kennisinstellingen en bedrijven met kennis over watermanagement mee in het gevolg van het koninklijk paar.

Jena

Bij het bezoek aan Jena in Thüringen ligt de focus meer op fotonica en semiconductors. Veel bedrijven uit deze sector hebben zich verenigd in het cluster OptoNet en er is een ecosysteem van kennisinstellingen met onder meer het Fraunhofer IOF, grote concerns als Carl Zeiss en ongeveer 175 kleinere bedrijven. De totale omzet was in 2014 2,85 miljard euro. Daarvan werd zo’n 10% in onderzoek en ontwikkeling gestoken.

Leipzig

Een ander deel van het werkbezoek richt zich op de regio Leipzig waar chemie een grote rol speelt. Ook hier maken Nederlandse ondernemers, overheden en kennisinstellingen kennis met hun Duitse collega’s. Clusterorganisatie BioEconomy Mitteldeutschland verenigt hier veel bedrijven en organisaties.

Reformatie, Tweede Wereldoorlog en hereniging Duitsland

Het koninklijk paar staat tijdens het bezoek uitgebreid stil bij de viering van 500 jaar Reformatie met het bezoek aan Kasteel de Wartburg waar reformator Martin Luther lang verbleef en later de Slotkerk in Wittenberg waar Luther zijn 95 stellingen op de deur spijkerde.

Luther-kenner professor Herman Selderhuis weet als geen ander hoeveel invloed de kerkhervormer heeft op het huidige Duitsland:

Selderhuis: ‘Maarten Luther zou het huidige Duitsland een zooitje vinden’

Het koninklijk paar staat stil bij de Tweede Wereldoorlog met een bezoek aan de Alte Synagoge in Erfurt en het voormalig concentratiekamp Buchenwald.

‘Koninklijk bezoek voor niets’

Het eerste bezoek van Willem-Alexander aan Duitsland in functie als koning werd in eerste instantie door alle betrokken partijen gevierd als een daverend succes. Toen de Nederlandse regering kort daarop overwoog het Consulaat-generaal in München te sluiten, leek alle goodwill die de koning had gekweekt te verdampen.

Lees meer:

‘Bezoek Koning aan Zuid-Duitsland voor niets geweest’

‘Duitsers verrassen met onze openheid’

Onder druk van protest van politieke partijen, Duitse overheden en het Nederlandse bedrijfsleven werd het voornemen een aantal maanden later toch terug gedraaid.

In de zomer van 2014 maakte het consulaat met consul-generaal Peter Vermeij een nieuwe start. Hij vertelde in december hoe het sindsdien loopt in Beieren.

Consul-generaal Peter Vermeij: We kunnen Duitsland verrassen met onze openheid

Oranje-effect

Edwin Bestebreurtje reisde afgelopen jaar mee met het werkbezoek aan Beieren. Hij was verbaasd over wat het koninklijk bezoek teweeg bracht in Duitsland.

Edwin Bestebreurtje: Nederlandse bedrijven worden nu zeer serieus genomen in Beieren

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: