Notice: Undefined index: schema_def_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 478

Notice: Undefined index: schema_def_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 479

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 542

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 543

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_min in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 727

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_max in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 728
Minder, minder, minder Amerika - Duitslandnieuws
Ga naar inhoud

Minder, minder, minder Amerika

Trump zit in het Witte Huis en heeft op defensie inmiddels drie ijzervreters aangesteld. Stuk voor stuk mannen die onder president Obama carrière maakten door diens visie te vertalen naar een schimmige oorlog die zijn weerga niet kent. Als Trump dat beleid van Obama doorzet, dan moet Europa niet langer met Amerika willen samenwerken.
Moet Europa mee blijven werken met de anonieme moordmachine van Amerika?

Obama wilde af van de grootschalige inzet van Amerikaanse legeronderdelen. Dat is duur en leidt zichtbaar tot slachtoffers. Beide niet goed voor de populariteit van een president in Amerika. Hij verving tankbrigades, infanterie en mariniers door speciale eenheden die voor het grootste deel onzichtbaar opereren.

De taken van deze Amerikaanse elite soldaten zijn divers. Ze geven trainingen aan de lokale strijdkrachten, voeren verkenningen uit en infiltreren vijandelijke posities. Ook worden ze bijvoorbeeld ingezet voor het opblazen van vijandelijke installaties en moordaanslagen op ongewenste leiders of hun achterban.

De invulling van dit beleid zie je het beste in het Midden-Oosten. Daar ondersteunen de speciale troepen met commando’s en drones het Iraakse leger in de strijd tegen IS. In Syrië helpen ze de Koerdische YPG en Syrische rebellen met trainingen, wapens en luchtsteun. En in Jemen verzamelen Amerikaanse drones informatie voor de luchtmachten van Saoedi-Arabië en de Emiraten.

In de schaduw opereert de CIA

Prima aanpak, ware het niet dat de besluitvorming voor inzet van die speciale eenheden rammelt. Rapportages blijven uit. En nog erger: in de schaduw van deze elite opereert de CIA. Deze geheime dienst schakelt met zijn drones doelwitten uit waar de speciale eenheden geen toestemming voor krijgen en bewapent strijders. Deze operaties zijn geheim en werden ook tijdens de meest recente hoorzitting in de senaat niet toegelicht.

Voor al die schimmigheid is best wat begrip op te brengen, totdat je de cijfers erbij pakt. In 2016 waren de speciale eenheden actief in 138 van de 195 landen die we erkennen. Ruim 70% van alle landen ter wereld werd in 2016 dus bezocht door Amerikaanse elitetroepen. Dat is inclusief bondgenoten. Maar Amerikaanse commando’s waren ook actief in Oekraïne, Colombia, Uruguay, Oezbekistan, Georgië en Algerije om een paar landen te noemen. In 2016 had president Obama dagelijks gemiddeld zo’n 8.000 speciale troepen buiten Amerika operationeel en waren ze tegelijk in circa 60 landen actief. Amerikaanse drones voerden daarbij 20.000 aanvallen uit. De impact van dat ingrijpen is enorm.

Anonieme moordmachine

Dat beleid van vernietiging en ongedocumenteerde dood kan onmogelijk door Nederland en Duitsland onderschreven worden. Het is niet uit te leggen dat we worstelen met ons eigen verleden, maar tegelijk een grootmacht steunen die over de hele wereld voor eigen rechter speelt.

De nieuwe Amerikaanse president Trump wil dat Europa zelf voor zijn defensie gaat betalen. Dat vind ik een heel goed idee. Als Trump niet breekt met deze door Obama ingezette koers, dan zijn ook wij anders ook verantwoordelijk voor die anonieme moordpartij. Veel minder Amerika wat mij betreft en snel een beetje.

Bron cijfers: US Special Operations Command.
Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door:
Avatar fotoRoy van Veen (1970) - columnist bij Duitslandnieuws.nl - bouwde de eerste webshops van Nederland, stond vier jaar op Nederlands/Duitse markten met vis en vernieuwde met zijn telecombedrijf het betaalverkeer bij retailers in Nederland en Duitsland. Laatstgenoemde bedrijf is nu onderdeel van VodafoneZiggo. Met Tothem helpt hij organisaties hun verhaal te vertellen. Twitter: @royalty Contact: roy.van.veen@tothem.co Columns: http://www.duitslandnieuws.nl/blog/author/roy-van-veen/