Notice: Undefined index: schema_def_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 478

Notice: Undefined index: schema_def_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 479

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 542

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 543

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_min in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 727

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_max in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 728
Folkrockband Scrum: Duits publiek houdt van duidelijkheid - Duitslandnieuws
Ga naar inhoud

Folkrockband Scrum: Duits publiek houdt van duidelijkheid

De mannen van de Nederlandse folkrockband Scrum releasen vrijdag hun eerste EP gericht op Europees publiek. Vier jaar geleden zette de band voor het eerst een stap in Duitsland. "Onze ervaring is dat Duitsers eerst naar een paar liedjes luisteren. Ze geven je een kans."

Scrum bestaat uit zes bandleden: bassist Marco, zanger en gitarist Leon, gitarist Robin, drummer Oscar, bagpiper Fred en violist Corné. In 2004 vonden Robin Abma, Marco Hulsebos en toenmalig leadzanger Robin Slutter dat het tijd was voor een folkrockband in Nederland. Ze richtten Scrum op: een rockband met Ierse en Schotse invloeden.

De band heeft vandaag (vrijdag) hun nieuwe single ‘Miss me (But let me go)’ uitgebracht. De single steeg meteen naar nummer 16 op de iTunes Chart.

Wat voor muziek wilden jullie in het begin maken?

Marco: Ierse folk met wat peper en zout, stevige drums en rockgitaren. Niet al te traditioneel met alleen maar akoestische gitaren, fluiten en een viool. We wilden een moderne band.

Hoe kwamen jullie in Duitsland terecht?

Marco: In Duitsland maken veel live-artiesten folkmuziek. Er spelen geen wereldberoemde artiesten op folkrockfestivals, maar er komt enorm veel publiek op af. Zo stonden we laatst in Dortmund op een middeleeuwse Weihnachtsmarkt met kraampjes, eten en drinken. Dat wordt elk jaar vier weekenden tot kerst gehouden. Ook in de zomer reist het hele festival rond. Het is één groot succes.

Eind 2006 komt het eerste album ‘Pro Libertate’ uit en de single ‘Drunk Again’ belandt in de Top-100 van de hitcharts. Hierna volgen een akoestische live-EP in 2008 en een tweede album met de naam ‘Killing Time’ in 2010. Later tourt de band langs Nederlandse theaters met de show ‘A night at the pub’ waar in 2012 een dvd van uitkomt en een eigen whisky.

Nieuwe koers

Na tien jaar zoekt de band eind 2014 een nieuwe leadzanger. Robin Slutter verlaat de band, op zoek naar een nieuwe muzikale uitdaging. Begin 2015 sluit de 26-jarige Leon Moorman zich aan. In de nieuwe formatie, verandert ook de muziekstijl. Langzaam verschuift de focus van Ierse folkrock naar meer popmuziek. Volgens Hulsebos was de oude stijl te beknellend en bracht het de band niet wat de mannen willen.

Van folkrock naar popmuziek. Vanwaar de omslag?

Marco: Eerst zaten we qua muziekstijl tussen Dropkick Murphy’s, Iron Maiden en de traditionele folkrock. Nu gaan we meer richting Mumford and Sons. Als je een bepaalde stijl loslaat, heb je meer vrijheid. Dat bracht ons een creatieve periode met liedjes waarmee we veel mensen verwonderden, verbaasden en raakten.

Vinden jullie dit ook leuker of is het gewoon succesvoller?

Marco: De huidige muziek past beter bij de ontwikkeling die de band doormaakt. Er is geen creatieve belemmering en wat ontstaat, past meer in de band van nu. Het is logisch dat de muziek dan leuker is.

Meegaan met het feest

Hoe was de eerste keer optreden in Duitsland?

Marco: Dat was drie tot vier jaar geleden. Het was heel bijzonder omdat daar veel traditionele folksbands aanwezig zijn met instrumentale muziek. Op zo’n folkrockfestival zijn we een trein die op gang komt. Je gaat mee met het feest of niet. De bandjes daar zijn dat niet gewend.

Welke nummers doen het beter in Duitsland dan in Nederland?

Leon: Tijdens zo’n typisch middeleeuwsachtig folkfestival waar bepaald publiek op afkomt, wordt traditionele folk meer gewaardeerd. Maar als we een keer iets moderners spelen staat het publiek daar ook voor open. De meeste mensen komen voor bepaalde muziek en dat geven wij met wat extra’s.

Hallelujah

Is het publiek in Nederland anders dan in Duitsland?

Leon: Afgelopen zomer stonden we een weekend in Bremen. Op zondagmiddag was ons optreden aansluitend op een openluchtkerkdienst. Wij dachten: dit gaat nooit goed. De mis werd afgesloten met een gospelkoor en hallelujah. Vlak daarna bleven veel mensen hangen waarvan we dachten dat ze tijdens het eerste lied weg zouden zijn.

Waarin verschilt dat met Nederlanders?

Leon: Nederlanders nemen veel sneller de beslissing of dat zij het leuk vinden of niet: ‘Dit vind ik niks, ik ga weer’. Onze ervaring is dat Duitsers eerst naar een paar liedjes luisteren. Ze geven je een kans.

Wat valt nog meer op aan de Duitse cultuur?

Marco: Wat mij opvalt is het eten en drinken. Het is altijd lekker. Misschien doordat het voor ons onbekend is en er veel meer keus is.

Leon: Duitsers zijn aan de ene kant heel punctueel, maar ook erg gastvrij bij de verzorging van artiesten. We moesten een keer met de auto een festivalterrein op om onze spullen uit te laden. Dat vonden ze niet zo fijn, maar het moest toch gebeuren.

Nieuwe EP

Onlangs veranderde Scrum van platenlabel en de band werkt nu samen met Twenty Fifteen Records. Het label werkt onder andere samen met Die Cappuccino’s. Wat de nieuwe platenmaatschappij voor Scrum betekent, moet volgens Hulsebos nog uitwijzen na de release in januari.

https://www.youtube.com/watch?v=m9r5b-pHWcI

Hoe helpt het nieuwe platenlabel de band in Duitsland?

Marco: Het label hamerde erop dat we duidelijk zijn in wie we zijn en wat we willen doen. Dat schijnt heel belangrijk te zijn in Duitsland. Zo vind je makkelijker je doelgroep. De ontvangst van de nieuwe EP wordt één grote verrassing.

Voor de nieuwe formatie, gaf Scrum al optredens in onder andere Schotland, Scandinavië en België. Hun nieuwste single ‘Miss me but let me go’ is speciaal gemaakt met het doel de internationale muziekmarkt te veroveren.

Promotie in Duitsland

Een jaar lang werkten de bandleden van Scrum naar hun nieuwste EP toe. Om alles te kunnen bekostigen, van productie tot EP-release, startten ze in de zomer van 2016 een crowdfunding. Binnen 24 uur halen ze al 20 procent van de beoogde 12.000 euro op en na één maand sluit de crowdfunding met een bedrag van 12.555 euro.

Hoe ziet 2017 eruit?

Marco: We gaan drie singles releasen. Er komt een album achteraan en daar horen promo-activiteiten in Duitsland bij. We hopen dat één van de drie singles iets voor ons gaat doen zodat we ook op radio en tv kunnen komen. Een Duitse promoter probeert al een bondgenoot te zoeken bij Duitse zenders hopelijk rolt daar wat uit.

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door:
Avatar foto