Ga naar inhoud

Bert Pauli: Brabantse open mind combineren met hoge kwaliteit Baden-Württemberg

Volgens de Brabantse gedeputeerde Bert Pauli is samenwerking met andere Europese regio's van belang om de razendsnelle ontwikkelingen bij te houden. De provincie Noord-Brabant en de Zuid-Duitse deelstaat Baden-Württemberg werken al drie jaar nauw samen op het thema mobiliteit.

Een handelsdelegatie van politici en ondernemers uit Baden-Württemberg bezocht in november de Hi-Tech Campus in Eindhoven en de Automotive Campus in Helmond. Duitslandnieuws sprak na afloop met staatssecretaris van Economische Zaken, Katrin Schütz (CDU), over het bezoek. Deze week is het de beurt aan de Brabantse gedeputeerde Bert Pauli (VVD).

Duitslandnieuws sprak al eerder met gedeputeerde Pauli over de band van de provincie met Zuid-Duitsland. Toen maakte hij bekend dat de provincie een vaste medewerker installeert in Beieren.

U kent de Baden-Württembergers al een tijdje. Hoe heeft u deze uitwisseling ervaren?

Het is mooi om te zien dat uit de eerste contacten van drie jaar geleden zo’n goede samenwerking is ontstaan. We hebben bijna maandelijks contact met elkaar. Dat is voortgekomen uit het delen van kennis en het verbinden van ondernemingen. We hebben elkaar echt gevonden. Maar dat is ook bikkelhard nodig, de economie verandert razendsnel.

Mobiliteit

Zijn er tijdens deze handelsreis nieuwe afspraken gemaakt?

We gaan op het gebied van de ontwikkeling van duurzaam rijden intensiever met elkaar samenwerken. Baden-Württemberg is de Europese nummer één in de productie van sterke automerken. Wij in Noord-Brabant zijn sterk in duurzame technologieën, de ontwikkeling van elektrische motoren en smart mobility.

Waarom is voor Baden-Württemberg een bezoek aan Brabant belangrijk?

Nou, de cruciale vraag voor hen is: blijft onze automobielsector heer en meester op de lange termijn? Er verandert namelijk veel rondom het autogebruik. Door samenwerking kunnen we veel bereiken. Nederlandse bedrijven zijn steeds meer met het thema mobiliteit bezig. We hebben hoogwaardige productie van motoren en auto-onderdelen en zijn bovendien sterk in het toepassen van big data. 

Brabant-corridor

Hoe ziet zo’n samenwerking er uit?

Baden-Württemberg kent een aantal multinationals en veel kleinere en middelgrote familiebedrijven. Zij investeren veel in onderzoek en ontwikkeling. Dat brengt kwaliteit en vernuft. Wij kennen in Noord-Brabant open innovatie en delen veel makkelijker onze bevindingen met elkaar dan dat men in Duitsland gewend is. Juist daarin zijn de Zuid-Duitsers geïnteresseerd. De Brabant-corridor is een mooi voorbeeld. Op de snelweg van Rotterdam naar Wenen gaan in het Noord-Brabantse deel allerlei bedrijven meewerken om de mobiliteit te verbeteren. Baden-Württemberg is nu ook geïnteresseerd om hier aan mee te doen.

Door wie wordt dat betaald?

In Baden-Württemberg kunnen bedrijven innovatievouchers van de overheid besteden bij organisaties zoals de Duitse equivalent van het TNO, het Fraunhofer Institut. Deze vouchers kunnen ook worden ingezet in bij Brabantse kennisinstellingen. Alleen weten veel ondernemers uit Baden-Württemberg dat niet. Om dat te veranderen zijn we met de deelstaat in gesprek. Bovendien kijken we of we in Brabant een voucherregeling kunnen ontwikkelen op basis van het Baden-Württembergse model.

Delen is vermenigvuldigen

Waarom kunnen bedrijven en overheden het niet meer alleen af?

Een gesloten research and development-afdeling werkt niet meer. Wij waren een tijdje geleden op bezoek bij technologiegigant Bosch. Ook zij zijn bezig om hun kennis te delen met kleine innovatieve bedrijfjes. Kennis delen betekent dat je je kennis vermenigvuldigt.

Op welke manier vullen beide regio’s elkaar aan?

Ik denk dat wanneer we de open mind van Brabant combineren met de hoge kwaliteit uit Baden-Württemberg we heel ver kunnen komen. De winstmarges bij hen zijn erg hoog waardoor ze veel geld hebben voor Research and Development. Maar zij vinden het lastig om kennis te delen op een manier zoals wij dat doen. Daar kunnen wij hen bij helpen.

Leren van Van Gogh

Welke rol speelt u als politicus hierin?

De politiek kan een positieve rol spelen door de juiste verbindingen te leggen. Het is onze maatschappelijke opgave om duurzamer met energie om te gaan, dan moeten we ook bedrijven samenbrengen die deze problemen kunnen oplossen. Maar ook Europa heeft het nodig, dus moeten we Brussel activeren. Als overheid heb je een bescheiden rol. Wij kunnen initiëren, faciliteren en ondersteunen.

U heeft met de delegatie het Vincentre museum bezocht. Wat kunnen we nu nog leren van Vincent van Gogh?

Dat je onderscheidend kunt zijn met vormgeving. Vincent van Gogh maar ook Jheronimus Bosch waren allebei grensverleggend. Zij combineerden prachtige vormgeving en expressie met nieuwe technieken. Dat is precies wat wij hier ook proberen te doen.

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door:
Baden-wuerttemberg BOMBrabant
E-mobil_rz_mindest_oz_cmykWURTTEMBERG Elektromobilitat
Brabant en Baden-Württemberg behoren tot de meest innovatie regio’s van Europa, onder meer op het gebied van smart en green mobility. Provincie Brabant en deelstaat Baden-Württemberg werken reeds jaren samen aan de ontwikkeling van smart en green mobility door kennisuitwisseling en het verbinden van bedrijven en kennisinstellingen uit beide regio’s. Het inkomende bezoek van bestuurders en ondernemers uit Baden-Württemberg aan Brabant in november is een goed voorbeeld hiervan.

Avatar fotoDuitslandnieuws levert vanuit Duitsland diverse nieuwsdiensten gericht op Nederlandstaligen met interesse voor Duitsland. We schrijven artikelen, maken radio en tv en verzorgen of ondersteunen evenementen.