Ga naar inhoud

Top 5 – De best gelezen politieke verhalen van 2016

Van de Duitse politiek werd in het recente verleden wel eens beweerd dat het saai was. Dat was in 2016 wel anders, daarom een overzicht van de 5 meest gelezen politieke artikelen op Duitslandnieuws.

De vijf best gelezen politieke verhalen op Duitslandnieuws uit 2016.

1. Samenwerking met het Duitse leger

Nederlandse tanks in een Duitse pantserdivisie en Duitse mariniers op de Karel Doorman. Beide krijgsmachten werken gedwongen door bezuinigingen steeds nauwer samen en moeten daardoor soevereiniteit inleveren.

Nederland kan zonder het Duitse leger niet overleven

2. AfD vs. PVV

De AfD rukt op naar rechts en flirtte al met de Oostenrijkse FPÖ, de partijfamilie van Geert Wilders. Nu is er een programma in de maak waarover de leden eind april zullen stemmen. Duitslandnieuws legt het uitgelekte concept-programma naast dat van de PVV. Hoe ver zijn de Duitse rechts-populisten opgeschoven naar de PVV?

Zoveel PVV zit er in het uitgelekte AfD-programma

3. Boodschap Ruud Koopmans komt hard aan in Duitsland

“Duitsland heeft geen beleid op integratie”, stelt Ruud Koopmans. De Nederlandse integratiedeskundige aan het Berlijnse centrum voor sociale wetenschappen (WZB) is zeer kritisch op de Duitse regering. “Merkel heeft niet goed nagedacht over de gevolgen van zo’n grote migratiestroom. Nu wil ze niet toegeven dat ze fout zat.”

Ruud Koopmans over integratie: ‘Vóór Merkel bestond er geen multiculti’

4. Angela Merkel is niet de reddende engel

Na de verkiezing van Donald Trump als president van de Verenigde Staten is Duitsland de laatste grote westerse democratie die nog overeind staat, schrijft journalist Joris Luyendijk dinsdag in NRC Handelsblad. Maar wie dieper onder de oppervlakte kijkt, ziet dat de Duitse democratie ernstig van binnenuit wordt aangetast.

Opinie in NRC: Zo’n ideaal land is Duitsland echt niet

5. Doorbraak van de AfD

Het normaal zo stabiele Duitsland staat een politieke aardverschuiving te wachten. Op Super Sunday 13 maart spreken kiezers in de deelstaten Rijnland-Palts, Baden-Würtemberg en Saksen-Anhalt zich voor het eerst officieel uit na Merkels ‘wir schaffen das’ en de Keulse oudejaarsnacht. Niet de regio’s staan centraal. Alles draait om de vluchtelingen en Merkels leiderschap.

Super Sunday in Duitsland: waarom de drie deelstaatverkiezingen zo belangrijk zijn

Belangrijk in 2017:

Komend jaar gaan we overal Maarten Luther tegenkomen, op 31 oktober 2017 is het precies 500 jaar geleden dat hij zijn stellingen op de kerkdeur in Wittenberg hamerde. Professor Herman Selderhuis is de Nederlandse Luther-kenner bij uitstek, hij vertelt hoe we de rebelse kerkleider nog overal terugzien in ons huidige leven.

Lees hier al onze politieke artikelen van afgelopen jaar

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: