Ga naar inhoud

Topkeepster Tess Wester gevormd in Duitsland

Tess Wester is één van de steunpilaren van het succesvolste handbalteam van Nederland ooit. De Oranje-vrouwen moeten vrijdagavond Denemarken verslaan om de finale te bereiken. De basis voor haar succes legde de 23-jarige topkeepster in Duitsland waar ze sinds jaar 18e op topniveau speelt.

Nog nooit presteerden de Nederlandse handbaldames zo goed. Na een tweede plek op het WK in Denemarken in 2015 grijpt het team afgelopen zomer net naast de medailles op de Olympische Spelen in Rio.

Ook nu tijdens de Europese Kampioenschappen in Zweden werkt Oranje aan een historische prestatie. Niet eerder bereikten ze de halve finale, vrijdagavond vecht Nederland met Denemarken uit wie naar de finale mag.

Een van de gezichten van het Oranje-succes is de 23-jarige Tess Wester. De keepster haalt regelmatig een ongekend hoog reddingspercentage en scoort af en toe zelf ook een doelpunt met een verre worp.

De basis voor haar succes ligt voor een groot deel in Duitsland, daar speelt ze al sinds haar 18e. Eerst bij VfL Oldenburg, in 2015 maakte ze de overstap naar SC Bietigheim. Een absolute topclub uit een klein Zuid-Duits dorpje. “Het maakte mij niet uit waar ik heen ging, als het maar beter en een stap hoger was”, vertelt Wester aan de telefoon nog voor het EK begon. Bietigheim kwam met mooie plannen, dat aanbod kon ze niet afslaan. “Ze willen de beste zijn en hadden op papier een goed team.”

Prof in Duitsland

Toch kijkt ze positief terug op haar tijd bij VfL Oldenburg. Maar na een aantal jaar spelen in het uiterste noordoosten van Duitsland sleet de routine er een beetje in en verlangde ze naar een nieuwe prikkel. “Oldenburg was fantastisch, alles was goed geregeld en ik voelde me er heel erg thuis, maar in topsport wil je toch altijd beter worden.” 

Voor Wester was Oldenburg al een enorme stap vooruit vergeleken bij spelen in Nederland en zelfs Oranje. Dat komt onder andere doordat ze in Duitsland als prof aan de slag kon. “Dat brengt meer plichten, maar maakt je ook volwassen”, zegt ze. Daardoor zijn de verhoudingen in het team meteen ook anders. “In Duitsland zijn het echt collega’s, in Nederland is het toch wat meer gezellig.”

[iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/Hto0Sn9_PoU” frameborder=”0″ allowfullscreen]

Campagne Tess Wester door TeamNL

Sinds de overstap naar Bietigheim is de druk nog groter. “Iedereen is volledig prof: alleen handballen en daarnaast niks. In Oldenburg deden veel meiden er nog een studie naast of ze werkten.”

Wennen in Oldenburg

Voordat Wester op 18-jarige leeftijd naar het buitenland vertrok, speelde ze bij Huyser/E&O in Emmen. Haar toenmalige Duitse trainer vroeg of ze interesse had om bij een club uit zijn land te spelen. Een jaar later verhuisde de keepster naar Oldenburg. “Dat was een heftige overgang. Op het gebied van handbal, maar ook een nieuwe taal, voor het eerst op jezelf wonen en voor jezelf zorgen.”

Wester went snel aan de mensen en haar nieuwe omgeving. “Ik had het geluk dat ik samenwoonde met een Duits meisje die zo veel mogelijk Duits met mij sprak. Zij heeft mij bijvoorbeeld ook geholpen met mijn bankzaken.” De keepster stond niet alleen, dankzij de landgenoten in haar team kon ze af en toe Nederlands blijven praten. Wennen ging daardoor een stuk makkelijker, vertelt ze. “Ik vond snel mijn plekje en zat maar 3 uur rijden van mijn ouders in Alkmaar.”

Stuttgart niet ver weg

De stad die ten oosten ligt van Groningen lijkt volgens haar best wel op Nederland. “Oldenburg is echt een studentenstad, er zijn veel jongeren.”Wel is er veel meer aandacht voor handbal, volgens haar het grootste verschil met haar eigen land. “Tijdens wedstrijden is er bijvoorbeeld veel meer publiek.”

In 2015 maakte de keepster de overstap naar Bietigheim, wat 600 kilometer naar het zuiden ligt. “Dat is meer een dorp in vergelijking met Oldenburg, het is niet veel meer dan één winkelstraat.” Gelukkig is Stuttgart niet ver weg, zegt ze. “Als ik met vrienden wil shoppen, gaan we daarheen.”

Niet ‘verduitsen’

Spelen in Duitsland is niet heel anders dan in Nederland, zegt ze. “Maar de club kent wel een aantal ongeschreven regels. Je mag eigenlijk geen alcohol drinken, zowel doordeweeks als in het weekend.” Wie de regels niet naleeft hoort het ook terug van de leiding. “Dat is bij mij gelukkig nog niet gebeurd.”

Wester vindt zichzelf ondanks de 5 jaar bij de oosterburen nog behoorlijk Nederlands en hoopt niet niet te zijn ‘verduitst’. “Niet dat ik iets tegen Duitsers heb, hoor”, lacht ze. “Ik ben gewoon blij dat ik in Nederland geboren ben en voor Oranje mag spelen. In Bietigheim heb ik gelukkig landgenoten in mijn team en ik woon samen met mijn Nederlandse vriend.” Af en toe sluipen er wel Duitse constructies in haar zinsopbouw. “Maar dat is het dan ook.”

Kampioen in Duitsland

Eén van de hoogtepunten in haar carrière is het winnen van de Duitse beker gewonnen in haar eerste jaar in Oldenburg. De nummer één van de Bundesliga werden ze niet. “We speelden altijd in de middenmoot.” Met Bietigheim staat ze eerste in de competitie met een opmerkelijk goed doelgemiddelde. “We willen natuurlijk kampioen worden van Duitsland.”

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door:
Avatar foto