Notice: Undefined index: schema_def_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 478

Notice: Undefined index: schema_def_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 479

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 542

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 543

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_min in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 727

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_max in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 728
Corruptie en antisemitisme nekken wegkijkers Oekraïne - Duitslandnieuws
Ga naar inhoud

Corruptie en antisemitisme nekken wegkijkers Oekraïne

Lang keek het westen door een roze bril naar Oekraïne, maar dat is aan het veranderen. De Europese Unie laat de regering vallen en kiest voor het volk.

Twee jaar lang heeft de wereld geprobeerd om Oekraïne op een westers spoor te brengen. In ruil voor miljarden beloofde de ongrondwettelijk aangestelde Oekraïense regering van Porosjenko om een eind te maken aan de corruptie en het democratisch model in lijn te brengen met dat van Europa.

Tien miljard euro verder zijn de EU en het IMF ervan overtuigd dat het grootste deel van het geld in verkeerde zakken is verdwenen en daarom gaat de geldkraan dicht.

Zelfverrijking door een oorlog

Formeel blijft de benadering positief en optimistisch, maar achter de schermen gaat het er stevig aan toe. Europa trok de politieke steun in voor de oorlog in oost-Oekraïne. Een beslissing die vast te maken heeft met het door Oekraïne niet nakomen van het verdrag van Minsk.

De Russen zijn misschien geen lieverdjes, maar Porosjenko blijkt over de ruggen van de slachtoffers zijn eigen spaarrekening en die van vriendjes te spekken. Zolang de EU en het IMF betaalt, heeft het voor hem geen zin om een einde te maken aan de oorlog.

Antisemitisme wordt gedoogd

Verder neemt het antisemitische onder Porosjenko toe. Onlangs werd Holodomor herdacht, de grote hongersnood waarbij in de jaren ’30 in de Oekraïne in twee jaar tijd zo’n 4 miljoen mensen omkwamen. Neonazi’s grepen de herdenking aan om het holocaust-monument te besmeuren met rode verf en deelden antisemitische folders uit.

Hun boodschap was helder: de honger was de schuld van de Joden. De regering gedoogde de actie, maar doet onder druk van ‘boze burgers’ nu toch wat onderzoek naar de situatie.

Visumvrij reizen

Europa is klaar met de regering Porosjenko, maar om de bevolking niet in de kou te laten staan, wordt visumvrij reizen toegestaan. Negentig dagen mogen de 45 miljoen Oekraïners aaneengesloten in de EU verblijven. Ze mogen er niet werken, maar we weten allemaal hoe dat zich gaat ontwikkelen.

De waarde van een maandsalaris in Oekraïne is in een paar jaar tijd gehalveerd en dat maakt ze voor Europa in de arbeid lekker goedkoop. In het zwarte circuit gaan deze Oekraïners de vluchtelingen verdringen op de plantages in Zuid-Europa en bij kwekerijen, in de schoonmaak en in de bouw elders.

Maar wat gaan die vluchtelingen dan doen?

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door:
Avatar fotoRoy van Veen (1970) - columnist bij Duitslandnieuws.nl - bouwde de eerste webshops van Nederland, stond vier jaar op Nederlands/Duitse markten met vis en vernieuwde met zijn telecombedrijf het betaalverkeer bij retailers in Nederland en Duitsland. Laatstgenoemde bedrijf is nu onderdeel van VodafoneZiggo. Met Tothem helpt hij organisaties hun verhaal te vertellen. Twitter: @royalty Contact: roy.van.veen@tothem.co Columns: http://www.duitslandnieuws.nl/blog/author/roy-van-veen/