Notice: Undefined index: schema_def_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 478

Notice: Undefined index: schema_def_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 479

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 542

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 543

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_min in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 727

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_max in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 728
Burgemeester Sijbom wil in Berlijn protesteren: genoeg kans om Duitse tol te torpederen - Duitslandnieuws
Ga naar inhoud

Burgemeester Sijbom wil in Berlijn protesteren: genoeg kans om Duitse tol te torpederen

Politiek deskundigen in Brussel denken dat Nederland weinig kans maakt bij het Europees Gerechtshof om de tolplannen tegen te houden. Toch gelooft Michael Sijbom nog altijd in de goede afloop. De burgemeester van grensgemeente Losser is na dit weekend in Duitse media uitgegroeid tot het symbool van het Nederlandse protest.

Michael Sijbom (CDA) voert als burgemeester van het Overijsselse Losser campagne tegen de tolplannen van Duitsland. Hij wil zelfs actievoeren in Berlijn om de plannen te stoppen. Ondanks het feit dat Europa-deskundigen denken dat het Nederlandse protest weinig kans maakt, houdt de burgemeester hoop. De Duitse media zien hem inmiddels als de aanvoerder van het Nederlandse verzet tegen de Maut.

Zeurpieten

Veel aandacht in Duitse media voor uw protest, hoe zijn de reacties?

Ja, minister Dobrindt vindt ons een beetje zeurpieten, hè? Ik denk dat de minister onderschat welke emotie hierin meespeelt. Het gaat ons hier in de grensregio niet om het feit dat we niet willen betalen. Maar we vinden het hier vooral een stap achteruit in Europa. Het grensverkeer wordt moeilijker, en dat steekt ons.

Veel Duitse media wisten u te vinden, wat is u overkomen dit weekend?

Actievoeren zit niet in onze cultuur als burgemeesters. Het begon vorige week toen we als burgemeesters van de grensgemeenten met het spandoek op de brug over de A1 bij De Lutte gingen staan. Daarmee wilden we aan de ene kant de Nederlandse politiek onder druk zetten en aan de andere kant onze stem laten horen in Duitsland. ZDF, RTL Nord, WDR, Rheinische Post, Bild, Stuttgarter Zeitung, allemaal Duitse media die erover hebben bericht. We zijn symbool geworden voor de strijd tegen de tol. Nu willen we samen gaan protesteren in Berlijn.

Wanneer?

Mijn collega-burgemeesters uit Duitsland zoeken nu een moment uit dat we met zijn zessen in Berlijn goede gesprekken kunnen voeren. Want met een spandoek voor de Brandenburger Tor gaan staan heeft weinig zin.

Wie wilt u spreken?

Het is de vraag of verkeersminister Alexander Dobrindt (CSU) ons te woord wil staan. Wij hopen dat we kunnen praten met Bondsdagleden en in dit geval vooral van de SPD omdat zij geen groot voorstander zijn van deze tol. In Duitsland is het belangrijk dat je dit via de lokale vertegenwoordigers in het parlement regelt. Hen moet je kennen en via die weg willen we het ook spelen. De burgemeester van Nordhorn heeft gelukkig goede contacten

Wat leveren die media-aandacht en het protest op?

Niet geschoten is altijd mis, maar we denken ook echt dat we resultaat kunnen boeken. En mochten we de tol niet kunnen tegenhouden, dan sturen we aan op het compromis van de tolvrije zone in de grensstreek. Dat is de minst slechte optie. Maar hoe je het wendt of keert, elke tol heeft negatieve effecten op de grens.

Commentator ARD noemt de tol een ‘bureaucratisch monster’.

Nog genoeg kansen

Wat verwacht u van de Nederlandse gang naar het Europees Hof?

Hoe onze kansen daar liggen weet ik niet, dat moeten we afwachten. Allereerst is het fijn dat onze minister dit doet, anders waren we als grensgemeenten zelf naar de rechter gestapt. Wat ik wel weet is dat dit compromis één grote truc is. Het principe dat de Duitser niet betaalt en wij wel, is gewoon overeind gebleven. In een tijd dat Europa juist aan vertrouwen moet werken, is dit geen goed signaal.

Heeft deze rechtszaak nog wel zin, de tol is nu toch in kannen en kruiken?

Er zijn nog genoeg kansen om deze tol van tafel te krijgen. De zaak bij het Europese Hof dus, de Bondsdag moet er nog over stemmen en er komen nog verkiezingen aan. Daarom is dit een goed moment om druk uit te oefenen op de regionale vertegenwoordigers.

Maar het is daarvoor toch veel te laat?

Nee, dat denk ik niet. Politiek is vaak een kwestie van een lange adem. De wedstrijd wordt nu in Berlijn gespeeld, we hopen vooral bij de SPD steun te krijgen. Ik weet ook dat lang niet alle christendemocraten blij zijn met deze maatregel, maar zij willen zich houden aan de afspraken binnen hun partij.

WhatsApp-groepje

U grijpt deze kwestie natuurlijk ook aan om de grensregio in Den Haag en Berlijn op de kaart te zetten.

Zeker, we zijn hier aan de grens een bescheiden volk. Maar we moeten natuurlijk wel voor onszelf opkomen. Dat betekent dat je af en toe je keel extra hard moet opzetten. Je moet buiten Den Haag wonen om te snappen dat veel maatregelen grenseffecten veroorzaken, we moeten onze stem dus goed laten horen. Trouwens, dit protest heeft nog een positief effect.

Vertel?

Door als grensgemeenten samen te protesteren bouwen we samen een goede relatie op. We hebben als burgemeesters samen een WhatsApp-groepje, dus de lijntjes zijn extreem kort. We bezoeken niet alleen elkaars feesten zoals met carnaval, we leggen niet alleen samen een krans bij Dodenherdenking, we komen nu ook samen voor onze belangen op. En dat geeft voldoening. Daarin willen we ook een voorbeeld geven aan onze inwoners dat het belangrijk is om goede contacten over de grens te hebben. En daar krijgen we veel positieve reacties op, veel mensen zeggen: ‘ga zo door’.

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: