Ga naar inhoud

Merkel 4 verre van zeker – discussieer mee

Angela Merkel gaat voor een vierde termijn. Dat kondigde ze zondagavond aan in een extra ingelaste persconferentie op het CDU-hoofdkantoor in Berlijn. Veel commentatoren gaan al uit van een vierde termijn. Toch deze campagne wordt veruit haar moeilijkste. Een kabinet Merkel 4 is zeker geen gegeven.

Praat mee op BNR nieuwsradio! Via Twitter @BNR, via Facebook, stuur een whatsapp naar 06-13523903 of bel tussen 14.00 en 15.00 uur en kom met Derk Marseille van Duitslandnieuws en historicus Willem Melching in de uitzending: 020-468 0000.

Praat mee via onze Twitter of Facebook

Is Merkel Trump-proof?

Het hangt af van de SPD

Duitslandnieuws sprak exclusief met Hubertus Zdebel, bondsdaglid van die Linke. Hij is lid van de Duits-Nederlandse bondsdagcommissie en gaf eerder een interview aan Duitslandnieuws.

“Alleen linkse samenwerking kan Merkel het kanseliersschap ontnemen. Het ligt aan de SPD. Als Sigmar Gabriel de SPD-lijsttrekker wordt, zie ik weer een grote coalitie (CDU/CSU en SPD) ontstaan. Die partij probeert te strijden totdat ze erbij neervallen. En op deze manier gaan ze omvallen. Om tot linkse samenwerking te komen, moeten de sociaaldemocraten toch meer laten zien dat ze het écht willen.

Maar er kan nog veel gebeuren. Merkel is de logische favoriet maar ze moet wel een hoop uitleggen: haar omgang met de Turkse regering, de deelname aan internationale militaire operaties en de grote sociale ongelijkheid. Het is dus zeker geen gegeven dat zij opnieuw bondskanselier wordt.

Reacties op Twitter:

https://twitter.com/willemwansink/status/800638249257598976

https://twitter.com/willemwansink/status/800637142569484288

https://twitter.com/willemwansink/status/800630384488804352

https://twitter.com/willemwansink/status/800629302064803840


Angela Merkel had er ‘oneindig lang’ over nagedacht zei ze tegen de pers. Begrijpelijk, ze krijgt nogal wat voor de kiezen. Duitsland is sterk gepolariseerd, de rechtspopulistische partij AfD aan de rechterkant en de vergaande gesprekken tussen de linkse partijen bedreigen haar kandidatuur. “Deze verkiezing wordt de moeilijkste sinds de Duitse eenheid”, zei ze dan met het nodige realisme.

Praat mee via BNR nieuwsradio

Van 14.00 – 15.00 uur is Derk Marseille op BNR nieuwsradio over de Merkels kandidatuur samen met historicus Willem Melching. Vandaag kan je alles vragen over Angela Merkel. Ze wil voor de vierde keer op rij bondskanselier van Duitsland worden. Wat heeft ze tot nu toe bereikt? Wie zijn haar concurrenten? Is ze Trump-proof? Wat zijn haar kansen?

Via Twitter @BNR, via Facebook, stuur een whatsapp naar 06-13523903 of bel tussen 14.00 en 15.00 uur en kom in de uitzending: 020-468 0000.

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: