Ga naar inhoud

Vooroordelen? Kijk naar jezelf!

Europa verwijt Trump vooroordelen, maar we zijn zelf geen haar beter. We hebben nog niets van hem als president gezien en we maken ons nu al grote zorgen. Hij wordt uitgescholden - zelfs door een aantal Duitse en Nederlandse politici - en zijn kiezers worden weggezet als complete randdebielen. Dat wordt vast fijn samenwerken.

Vanaf woensdag is president Obama een paar dagen in Berlijn. Die stad inspireert altijd, maar is in herfstkleuren wel bijzonder fraai. Wellicht weet de zwarte hoop in zijn nadagen Frau Merkel te motiveren dat gedoe achter de schermen in te ruilen voor openlijk Europees leiderschap, want dat zou de betrouwbaarheid van dat ene Europe vergroten en dat kon nog weleens hard nodig zijn.

Trump geeft hoop

Tijdens en direct na Obama’s eerste verkiezingscampagne in 2008 toerde ik door het Amerikaanse platteland. Ik volgde niet het democratische succesverhaal, maar bezocht talloze trailer-parks en kleine dorpjes in het midden van nergens. In negen staten van oost naar west sprak ik met inwoners van woongemeentes met maximaal 25 huizen of caravans.

De meeste mensen die ik toen sprak waren al jaren niet meer naar de stembus geweest. Ze gingen ook toen niet stemmen of hadden niet gestemd. Dat had niets te maken met de programma’s van Obama of McCain. En ook niet met huidskleur, al rilden ze bij de gedachte aan een zwarte president. Het waren over het algemeen hardwerkende – maar slecht verdienende – Amerikanen voor wie Obama en McCain uit dezelfde politieke molen kwamen. Stemmen vonden ze zonde van de tijd, want het was van hetzelfde laken een pak.

Geen incrowd

Acht jaar later maakte die groep kiezers Trump president. Niet omdat hij briljante ideeën heeft, of zijn vrouw in de playboy stond, maar omdat hij niet uit het apparaat komt. Waar veel democratische kiezers de gang naar de stembus niet maakten, ging die verloren doelgroep wel. Voor hen belichaamt Trump echte verandering.

In tegenstelling tot wat de Duitse en Nederlandse publieke omroep je willen doen geloven, stemde deze mensen niet tegen Clinton. Hun schrikbeeld van een zwarte man in het witte huis wist ze in 2008 niet eens te motiveren om te gaan stemmen. Het grootste deel van deze 60 miljoen mensen wil verandering en daarom kozen ze Trump.

Wachten op wapenfeiten

We moeten onze vooroordelen even parkeren en de feiten laten spreken. Ja zijn vrouw stond in de playboy, heeft het één en ander aan haar lichaam laten verbouwen en natuurlijk koopt ze dure jurken. Maar daarnaast komt ze uit Europa, spreekt ze vier talen vloeiend en wilde ze geen kamermeisje of kinderoppas, maar werd ze zelf fulltime moeder.

Zoals het er naar uitziet gaat Trump zich vooral richten op Amerika, stopt hij met wapenleveranties aan Syrische rebellen en Oekraïne en wil hij dat ieder NAVO-lid een bijdrage naar rato betaalt. Nou ja, het buitenlandbeleid van Obama was nietszeggend en hij bombardeerde meer landen dan welke Amerikaanse president dan ook. Als troetelbeer kwam hij daar makkelijk mee weg. En vind je het echt een onredelijk verzoek dat we voor onze eigen veiligheid moeten betalen?

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door:
Avatar fotoRoy van Veen (1970) - columnist bij Duitslandnieuws.nl - bouwde de eerste webshops van Nederland, stond vier jaar op Nederlands/Duitse markten met vis en vernieuwde met zijn telecombedrijf het betaalverkeer bij retailers in Nederland en Duitsland. Laatstgenoemde bedrijf is nu onderdeel van VodafoneZiggo. Met Tothem helpt hij organisaties hun verhaal te vertellen. Twitter: @royalty Contact: roy.van.veen@tothem.co Columns: http://www.duitslandnieuws.nl/blog/author/roy-van-veen/