Notice: Undefined index: schema_def_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 478

Notice: Undefined index: schema_def_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 479

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 542

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 543

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_min in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 727

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_max in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 728
Zangeres Laura van den Elzen verovert countryharten in Duitsland - Duitslandnieuws
Ga naar inhoud

Zangeres Laura van den Elzen verovert countryharten in Duitsland

De Nederlandse countryzangeres Laura van den Elzen (19) maakt sinds vorig jaar carrière in Duitsland. Ze wordt tweede bij 'Deutschland sucht den Superstar', de Duitse variant van Idols en groeit in korte tijd uit tot één van de meest bekende countryzangeressen van Europa. Ondanks dat ze niet heeft gewonnen, vindt ze dat het echte avontuur nu pas begint.

Nederland maakt in 2010 voor het eerst kennis met de Eindhovense Laura van den Elzen, als ze op 12-jarige leeftijd deelneemt aan de castingshow My name is. De jury is aangenaam verrast met Van den Elzen’s imitatie van Tina Turner met Simply the best. Maar ze blaast iedereen pas echt omver met haar act van Miley Cyrus met The Climb. Hier wordt voor het eerst haar talent voor country ontdekt. Ze komt in de finale, maar wint niet.

Door het avontuur van My name is, is Van den Elzen opgevallen bij countryfestivals door heel Europa. Haar vader geeft haar op voor de castingshow Country Music Euro Master in midden-Duitsland. Ze wint weer niet, maar countrykenners raden haar aan, om bij verschillende shows mee te doen. Waaronder de Country Music Meeting in Berlijn, maar ook Deutschland sucht den Superstar (DSDS).

Zwaarder dan ik dacht

Hoe ziet jouw leven er nu uit als Nederlandse zangeres met vooral een carrière in Duitsland?

Eigenlijk studeer ik nog Communicatie event- en entertainmentmanagement in Tilburg, maar ik concentreer mij nu op de muziek. In het weekend treed ik vaak op in Duitsland en andere Europese landen. Doordeweeks schrijf ik mijn eigen liedjes en heb ik interviews. Daarnaast moet ik sporten om mijn conditie op peil te houden. Anderhalf uur optreden kost veel energie.

Vroeger maakte ik mij wel eens zorgen om een tentamenweek, maar de stress van nu is veel erger. Het gaat om veel geld en er wordt veel van je verwacht. Mijn hobby is mijn werk geworden. Het is altijd al mijn droom geweest, maar het is zwaarder dan ik mij voorgesteld had.

Castingshows

Bij haar eerste deelname aan DSDS in 2014 moet Van Den Elzen de show al vroeg verlaten, weliswaar met het commentaar om zeker terug te komen. En dat doet ze, als ze in 2015 opnieuw auditeert en indruk maakt op de jury met Total eclipse of the heart van Bonnie Tyler. In korte tijd wordt de nu 19-jarige Laura, ‘Die Siegerin der Herzen’ ofwel ‘veroveraar van de harten’, genoemd. Van den Elzen eindigt op de tweede plaats, maar haar carrière verloopt in sneltreinvaart.

Hoe was het om mee te doen aan Deutschland sucht den Superstar?

Heel spannend. Je bent toch Nederlander en je komt daar in een vreemd land. Accepteren ze mij, vroeg ik mij af. Maar ze vonden het leuk dat een Nederlander meedeed. Met open armen werd ik ontvangen en ik kreeg goede commentaren. Ik hou voor altijd een speciale band met alle mensen die ik daar heb leren kennen. Zij begrijpen wat ik daar heb meegemaakt.

Wat is er anders in Duitsland dan in Nederland?

In Duitsland ligt het kijkcijfer voor DSDS op ongeveer 7 miljoen. Meedoen is leuk en aardig, maar je wilt er ook wat uithalen. De kunst is om je hoofd daarna boven water te houden. Daar hebben ze mij in Duitsland goed op voorbereid.

Ik werd gecoacht en we kregen psychologen die met ons over school praatten. De productie zei ook: “Het is nu allemaal ‘supervet’, maar zorg dat je je liedjes klaar hebt want je moet daarna zelf verder.” Ik moest mijn Instagram en Facebook goed bijhouden want na de finale moet je het alleen doen. 

[iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/kklSzzMyTXY” frameborder=”0″ allowfullscreen]

Countrycommunity

Hoe erg leeft country in Duitsland?

Het leeft in ieder geval meer dan in Nederland. In Den Bosch heb je de Western Experience, een groot countryfestival in de Brabanthallen met zo’n 15.000 bezoekers. Daar ben ik één van de hoofdacts. In Duitsland heb je elk weekend wel een festival en meer meetings voor linedance. Nederland is natuurlijk kleiner dan Duitsland, maar je hoort daar ook meer country op de radio.

Wat vind je zo mooi aan de countrycommunity?

Families die samenkomen en dansen op linedancemuziek. Allemaal leggen ze eten op tafel en iedereen mag ervan eten. Je hebt het gevoel dat iedereen wat bijdraagt. Ik zie de mensen genieten en lachen en ik mag daar dan optreden.

Het zijn soms mensen die het geld goed kunnen gebruiken. Zij leven hiervoor, sparen alle beetjes bij elkaar om naar een countryfestival te gaan om daar hun tentje neer te zetten. Het geeft me echt kippenvel als ik zie dat ze ook alle nummers meezingen en de normale wereld vergeten.

Stille genieters

Heb je in Duitsland een ander publiek?

Natuurlijk zie ik in Nederland ook mensen genieten, maar voor mijn gevoel is de waardering in Duitsland  groter. Misschien ook omdat ik Duits spreek. Duitsers vinden het leuk als je moeite doet voor hen. Er zijn mensen die 2 uur na een optreden in de rij staan om te vertellen dat ze hebben genoten en ik hun avond gemaakt heb. Dat maak je in Duitsland meer mee dan in Nederland.

Nederlanders zijn stille genieters en zeggen niet direct wat ze ervan vonden maar denken onderweg: ‘Goh, wat was dat mooi’. Ik vind het fijn dat mensen over hun gevoel spreken omdat ik zelf ook een gevoelsmens ben.

Hoe zijn je fans?

Er zijn mensen die er ieder optreden zijn en na het optreden blijven wachten om een foto te maken. Hen ben ik ook dankbaar, want het zijn mensen die mij het gevoel geven dat ik iets goeds doe. Als ik stoere motorrijders in hun leren jack zie die in de rij staan om een handtekening te vragen, denk ik: hè?! Die had ik zelf niet durven aanspreken. Zij staan daar gewoon met andere mensen te genieten van country! Dat is een heel aparte mix.

Regels zijn regels

Wat vind je het leukst aan Duitsland?

Duitsland is toch wel een deel van mijn leven geworden, maar ik ben nog steeds een trotse Nederlander. Ik spreek iedere dag Duits en als ik na een hele dag Duits bijvoorbeeld iets tegen mijn moeder zeg, glippen er wel eens Duitse woorden doorheen.

Daarbij is currywurst heel lekker. In Berlijn hebben de bakkers lekkere dingen die ik uit Nederland niet ken. Grappig is dat in Duitsland geldt: regels zijn regels, dat hoor je van iedereen. Ik was met een aantal mensen op stap en zij liepen door rood. Andere mensen kwamen toen direct van het terras om te zeggen dat zoiets écht niet kon. Ook merk ik dat ‘de baas’ op de werkvloer in Duitsland niet wordt tegengesproken, terwijl Nederlanders sneller geneigd zijn om tegen te stribbelen.

Ergens vind ik het wel goed dat iedereen daar elkaar op aanspreekt. Maar van Nederland is het ook fijn dat we iedereen in hun waarde laten.

Verhuizen

Zou je naar Duitsland verhuizen?

Ja, naar Keulen of Hamburg, dat zijn mooie steden. Ik had een tour in Hamburg en daar vind ik het water heel mooi. Daarnaast is Keulen de stad van de media.

Is het leuker om bekend te zijn in Nederland of in Duitsland?

Duitsland. Als ik daar kom, kan ik wat moeilijker over straat dan in Nederland. Het is grappig dat je opeens overal wordt herkend. Maar het is ook wel fijn, dat ik in Nederland wat meer privacy heb.

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door:
Avatar foto