Ga naar inhoud

Beierse handelsmissie in Nederland: ‘Eindelijk een land van ons niveau’

De Beierse delegatie van medisch technologische bedrijven zijn enthousiast over hun bezoek aan Eindhoven. Drie deelnemers van de handelsmissie vertellen over hun ervaringen. "Het design uit Eindhoven past goed bij onze Duitse technologie."

Een delegatie van Beierse bedrijven uit de medische technologie brengt deze week een driedaags bezoek aan Nederland. Na Nijmegen stond woensdag de regio Eindhoven op het programma. Donderdag sluiten de Duitsers hun bezoek af in Rotterdam en Delft. Drie deelnemers aan het bezoek vertellen hun ervaringen.

‘Design uit Eindhoven past goed bij ons’

Directeur Tobias Zobel van het Zentralinstitut für Medizintechnik Erlangen (ZiMT)

Ik ben hier met twee petten op. Aan de ene kant als mededirecteur van het ZiMT, daarnaast ben ik hier namens het samenwerkingscluster Medical Valley. In die rollen bezoek ik erg vaak andere landen en ik ben zeer onder de indruk van Nederland. Fijn om eindelijk in een land te zijn waar het technische niveau vergelijkbaar is. Ik zie hier veel overeenkomsten met Beieren. Zo zijn er veel overheidsinitiatieven die vergelijkbaar goed zijn, en de manier waarop bedrijven, ziekenhuizen, universiteiten en andere onderzoeksinstituten samenwerken. Dat is in Nederland net zo goed als bij ons.

Maar waar Nederland echt in voorop loopt, is de manier waarop nieuwe technieken worden toegepast en met prototypes getest. Dat zou ik bij ons ook graag willen zien en daarom is dit bezoek erg inspirerend. Samenwerking begint pas na een persoonlijke kennismaking, daarom is het belangrijk om hier te zijn om zo de juiste partners te vinden.

Naast veel overeenkomsten zie ik ook dingen waar Beieren en Nederland complementair zijn aan elkaar. Degelijke Duitse technologische oplossingen kunnen veel hebben aan Nederlands design. Zeker hier in de regio Eindhoven heb ik bedrijven gezien die daar erg sterk in zijn.

Voor ons is de Nederlandse markt weliswaar klein, maar het is wel een markt waar we snel binnen kunnen komen. Aan de andere kant is de Duitse markt voor Nederlanders misschien lastig om te betreden. Maar door dit soort samenwerkingen is er wel veel mogelijk.

Het is ook fijn dat we cultureel behoorlijk dicht bij elkaar liggen. Je hebt relatief weinig misverstanden, we kunnen erg direct en open naar elkaar zijn zonder dat je je in moet houden. Dat maakt dat je sneller zin hebt om samen te werken.

Ik loop hier niet alleen rond voor mezelf maar kijk ook voor partnerbedrijven uit ons cluster. Ik weet zeker dat hierdoor mooie samenwerkingen ontstaan.

‘Verrast door open Nederlanders’

Martin Grossmann van het Beierse ministerie van Economische Zaken

Ik ben uiterst positief over het bezoek aan Nederland. We hebben veel interessante bedrijven van binnen gezien en wat me vooral opvalt is hoe open en transparant de ondernemers hier zijn. We waren vandaag bij toeleveranciers voor medische techniek, software-ontwikkelaars. We zijn echt onder de indruk van de vriendelijke manier waarop we ontvangen zijn.

Dit was een goede kennismaking met Nederland. Mijn taak is er voor te zorgen dat dit niet bij een eenmalige ontmoeting blijft. We hebben nu concrete plannen voor een aantal follow ups. De Nederlandse ondernemers brengen een tegenbezoek in december aan de regio Neurenberg, in juni is er voor het eerst bij ons een grote beurs voor medische technologie. Ik hoop dat daar veel Nederlandse bedrijven op af komen. En later in 2017 hopen we een aantal delegaties uit Brabant te ontvangen.

De eerste kennismaking vond al plaats tijdens de handelsmissie van het Nederlandse koningspaar aan Beieren afgelopen april. Toen stonden ook thema’s als dataveiligheid en digitalisering centraal. Mooi om te zien dat steeds meer bedrijven en instituten uit Nederland en Beieren elkaar leren kennen. Ook via het Europese subsidieprogramma Horizon 2020 is veel mogelijk.

‘Besef nu hoe uniek we zijn’

Anne Verhaag projectmanager Brainport

Met Brainport proberen we bedrijven, instellingen en overheden beter te laten samenwerken. We hebben hier bijvoorbeeld het project lopen om senioren langer zelfstandig thuis te laten wonen onder leiding van kwartiermaker Bas van der Kolk. Voor ons is de samenwerking tussen ondernemers, wetenschappers en overheden vanzelfsprekend geworden. Dankzij het bezoek uit Beieren deze week, worden we er in bevestigd hoe uniek het in de wereld is wat wij doen.

Diverse Duitsers vertelden me, zo’n samenwerking is bij ons niet zo snel mogelijk. Maar dankzij dit soort bezoeken komen er wel veel ideeën los. Het is zo jammer als we aan beide kanten van de grens zelf het wiel zitten uit te vinden terwijl we met wat meer interactie ook samen aan de slag zouden kunnen.

In Duitsland heerst vaak de mentaliteit; het gaat goed, waarom zou het beter moeten? Nu we allebei bij elkaar inspiratie opdoen krijg je ook stof tot nadenken. De relaties die we nu opbouwen, willen we de komende tijd verdiepen. Vanuit Brainport willen we een stroom aan activiteiten opzetten die de uitwisseling met Beieren levend houdt. Zo kunnen bedrijven uit Nederland zelf aanhaken wanneer ze er aan toe zijn.

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: