Ga naar inhoud

Helft Duitse belastingadviseurs niet digitaal

Duitse belastingadviseurs hebben het er maar moeilijk mee om te digitaliseren. Slechts de helft gebruikt software om documenten bij te houden. Maar liefst 50% van de adviseurs heeft zelfs geen eigen website.

Nederlandse ondernemers die in Duitsland belasting moeten betalen, kunnen niet zonder: de belastingadviseur. Uit onderzoek van de Duitse brancheorganisatie blijkt dat ondanks de mogelijkheden die de beroepsgroep heeft om de papierwinkel in te dammen, een groot deel van de kantoren nog niet is aangekomen in het digitale tijdperk.

Niet digitaal

Veel Duitse belastingadviseurs hebben moeite om aan te haken bij de digitalisering. Dat geldt vooral voor de zelfstandige adviseurs. Slechts de helft maakt gebruik van digitale mogelijkheden voor contact met klanten of het digitaal beheren van documenten.

De helft van de adviseurs beschikt bovendien niet over een eigen website en 83% heeft geen bedrijfspagina op Facebook. Dat blijkt uit een recent onderzoek van de brancheorganisatie waarvan de FAZ de resultaten mocht publiceren.

Jongeren willen geen belastingadviseur worden

De brancheorganisatie spoort nu leden aan tot digitalisering, omdat het uiteindelijk veel tijd bespaart, aldus voorzitter Raoul Riedlinger tegen de krant. De sector maakt zich bovendien zorgen of jongeren nog wel belastingadviseur willen worden. Afgelopen jaar had 21% van de bevraagde kantoren moeite met het invullen van vacatures.

Net als in andere branches in Duitsland komt dat doordat sollicitanten ontoereikend gekwalificeerd zijn. Bijna 93% van de deelnemers aan het onderzoek stelde dat kandidaten onvoldoende hadden doorgeleerd. Uit het onderzoek blijkt ook dat de beroepsgroep geen goed imago heeft onder jongeren. Ze kiezen liever voor een andere opleiding.

[iframe width=”600″ height=”371″ seamless frameborder=”0″ scrolling=”no” src=”https://docs.google.com/spreadsheets/d/1d2NcGfNIGMH-gSznBEq2fuX5a56bUE4vP5DAf0tXbN0/pubchart?oid=1020693956&format=interactive”]

Het aantal belastingadviseurs is de afgelopen jaren altijd gegroeid.

Toch is het aantal belastingadviseurs in Duitsland sinds 1965 meer dan verdrievoudigd. De resultaten uit het onderzoek kunnen er op wijzen dat deze groei binnenkort een halt wordt toegeroepen.

Oost vs. West

Ook de verschillen tussen Oost- en West-Duitsland zijn groot. Weliswaar hebben 15% meer bureaus zowel in het westen als in het oosten vestigingen geopend. Toch draaien de belastingadviseurs in het oosten substantieel minder omzet.

Een ander interessant feit uit de peiling is het grote verschil tussen mannen en vrouwen. Gemiddeld krijgt een vrouwelijke adviseur jaarlijks 178.000 euro aan honorarium, tegen 256.000 euro bij de mannen.

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: