Ga naar inhoud

Steen, staal en sentiment

“Dat is een neef. Dat ook. En daar vaart een oom.” Het is 4.00 uur in de ochtend als een visser op de brug van een Urker kotter de drie stippen duidt die ik op de radar zie. We zitten ergens voor de kust van Engeland, ter hoogte van Newcastle en varen richting Denemarken. We vissen op schol.

Ik mocht een week mee en verbaasde me over het leven aan boord. Die ploeg van negen man vist vijf dagen achter elkaar, 24 uur per dag. Een trek duurt 4 tot 5 uur. In de tijd dat de netten in het water liggen wordt de ca. 1.000 kilo vis van de vorige trek met de hand verwerkt en repareren de mannen kettingen en andere netten. Er wordt gegeten, opgeruimd en geslapen. Ondanks de ruwe omgeving van zee, ijzer en wind, is de onderlinge omgang buitengewoon correct.

Voor Urkers is niets vanzelfsprekend. Ze vragen de Here om een zegen voor een behouden vaart en weten dat ze de rest zelf moeten doen, want anders heeft de familie niet te eten. Voor Urkers is respect iets dat je moet verdienen. Een waarschuwing neem je serieus, want anders lig je zomaar in zee. Op een dansende kotter tussen stalen lieren en vliegende kettingen leer je dat echt heel snel.

Niet verpieteren

De visser vertelt me dat hij op school niet goed wist wat hij wilde worden. Zijn ouders lieten hem niet voor de Vomar verpieteren, maar stuurden hem naar de visserij. Terwijl hij op zee een vak leerde, kon hij mooi over zijn toekomst nadenken.

Het zou voor dat Turkse schorriemorrie uit Zaandam en een aantal bestuurders goed zijn om eens een paar weken met een kotter mee te gaan. Dan leren ze in een kleine omgeving hoe de wereld in elkaar steekt en hoe hard er gewerkt wordt om geld te verdienen. Doelen zijn te overzien en er is een directe relatie tussen actie en consequentie. Dom gedrag leidt niet tot een buurthuis of een gouden handdruk, maar kost je een vinger, een arm of je leven. Dat inzicht leidt vast tot een betere samenleving en voorkomt het onbegrip over de opkomst van extremistische partijen.

Genegeerd

Vandaag wint de AfD fors in Berlijn en dat levert waarschijnlijk een versplinterd stadsbestuur over links op. Dat is zittende bestuurders te verwijten. Ze hebben feiten genegeerd, of goed gepraat en erop vertrouwd dat de de rechts-populistische partij door intern gedoe zou instorten.

Nee dus, want die partij pakt in de liberaal ingestelde Duitse hoofdstad als de peilingen uitkomen ruim 15% van de stemmen en met landelijke verkiezingen over een jaar geeft dat te denken. Om die score even in perspectief te plaatsen, hoef je maar te kijken naar de verkiezingen van 1930. Ook toen was het politieke landschap versplinterd en was 18% van de stemmen genoeg om de op één na grootste partij te worden.

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door:
Avatar fotoRoy van Veen (1970) - columnist bij Duitslandnieuws.nl - bouwde de eerste webshops van Nederland, stond vier jaar op Nederlands/Duitse markten met vis en vernieuwde met zijn telecombedrijf het betaalverkeer bij retailers in Nederland en Duitsland. Laatstgenoemde bedrijf is nu onderdeel van VodafoneZiggo. Met Tothem helpt hij organisaties hun verhaal te vertellen. Twitter: @royalty Contact: roy.van.veen@tothem.co Columns: http://www.duitslandnieuws.nl/blog/author/roy-van-veen/