Ga naar inhoud

Duitse burgers ‘bewapenen’ zich: pepperspray in de schappen bij de drogist

Naast de aspirines en pleisters ligt bij de Duitse drogisterijketen DM nu ook pepperspray in het schap. Veel vrouwen vroegen ernaar, zegt manager Sebastian Bayer tegen Rheinische Post. In Nederland is pepperspray verboden, net als andere wapens die in Duitsland wel zijn toegestaan. De wapenwet bij de oosterburen lijkt dus veel soepeler dan in Nederland, maar volgens advocaat Stephan Goldbeck uit Münster is het niet zo simpel als het lijkt.

Sinds mei is pepperspray online te koop en sinds juni ligt het ook in de winkel bij DM. Concurrent Rossmann laat Der Tagesspiegel weten geen interesse te hebben in ‘zelfverdedigingswapens’. “Zulke producten laten we liever over aan de vakhandel”, zegt een woordvoerder.

Landen met meeste vuurwapens

Duitsland staat met 5,4 geregistreerde wapens op nummer 4 in de ranking van landen met de meeste vuurwapens per inwoner. Op nummer één staan de Verenigde Staten gevolgd door Zwitserland en Finland. Door de strenge wetgeving in landen als Nederland en Duitsland vallen er jaarlijks beduidend minder doden door vuurwapens dan in de VS, schrijft de New York Times.

Het grootste verschil is dat vuurwapenbezit in de VS een fundamenteel recht is, in tegenstelling tot Nederland en Duitsland waar wapenbezit een privilege is. Je moet je goed kunnen onderbouwen waarom je een wapen nodig hebt, zo kunnen bijvoorbeeld sportschutters en jagers een vergunning aanvragen. In de VS daarentegen, mag iedereen boven de 18 jaar al een vuurwapen bezitten, mits je legale Amerikaanse verblijfspapieren hebt, psychisch in orde bent en je niet bij criminele activiteiten betrokken bent geweest.

Vergunningen

Schietpartijen op een school in Erfurt in 2002 en in Winnenden in 2009 leidden ertoe dat de Duitse regering de wapenwetgeving verscherpte. Het gevolg was dat ook sportschutters en jagers moeilijker aan een vergunning kwamen. Naast het feit dat het nu minimaal een jaar duurt voordat je een wapenvergunning kan krijgen, is Duitsland het enige land waar iedereen onder de 25 jaar een psychische gezondheidstest moet ondergaan voordat hij of zij in aanmerking komt voor een vergunning.

Volgens advocaat Stephen Goldbeck uit Münster is de Duitse wapenwet vrij gecompliceerd. “We onderscheiden de volgende categorieën: wapens zonder vergunning, wapens met kleine vergunning, zoals een gaspistool en wapens met grote vergunning, zoals jachtgeweren.”

Zelfverdediging

Hoewel Nederland en Duitsland naast elkaar liggen, is de wapenwetgeving een wereld van verschil. In Nederland is het namelijk bij voorbaat al verboden om een vuurwapen en andere zogenoemde ‘zelfverdedigingswapens’ te hebben. De enige uitzondering geldt voor sportschutters en jagers, zij mogen wél, mits zij een geldige vergunning hebben, een vuurwapen bezitten.

Verschillende vormen van pepperspray zijn toegestaan in Duitsland. In de wet staat dat men zich in een noodgeval met dit ‘zelfverdedigingswapen’ mag verdedigen. De vraag groeide direct na de gebeurtenissen tijdens de jaarwisseling in Keulen waarbij vrouwen werden aangerand, verkracht en beroofd.

Steeds meer Duitsers voelen sindsdien de drang zichzelf te moeten verdedigen, naast pepperspray groeit het aantal aanvragen voor kleine wapenvergunningen waarmee je gas- en alarmpistolen kunt kopen.

Tierabwehrspray

Niet alle pepperspray is legaal. Volgens Stephan Goldbeck, zijn de meeste soorten pepperspray eigenlijk verboden. “Pepperspray die wel makkelijk verkrijgbaar is, heet officieel ‘Tierabwehrspray’ en is bedoeld om bijvoorbeeld agressieve honden af te weren. Als je in gevaar bent, mag je het ook tegen mensen gebruiken, maar op de spuitbus moet wel duidelijk aangegeven zijn dat het ‘Tierabwehrspray’ is. Als dat er níet op staat, ben je in het bezit van een illegaal wapen. Pepperspray voor mensen heeft een iets andere samenstelling en wordt gebruikt door de politie.”

De AfD gebruikt pepperspray in hun verkiezingscampagne.

Hetzelfde geldt voor een jetprotector, pepperspray in een busje dat onder hoge druk staat en CS-gas, een schadelijkere vorm van pepperspray dat zowel voor de aanvaller als het slachtoffer nare gevolgen kan hebben.

Slachtoffers door wapenwet

Goldbeck is geen voorstander van wapenbezit onder burgers. “Of het zinvol is, moet iedereen uiteindelijk voor zichzelf bepalen”, zegt Goldbeck. “Ik ben van mening dat men in een echte noodsituatie waarschijnlijk niet eens in staat is om snel te reageren. Mensen die niet weten hoe zij een wapen moeten gebruiken vormen niet alleen voor zichzelf maar ook voor onschuldigen een risico. Kijk naar Amerika waar iedereen recht heeft op een wapen en waar zoveel doden vallen. Het meest dodelijke wapen is een jachtgeweer.”

Verscherping

De shooting bij een winkelcentrum op 23 juli in München, waarbij zeker 9 mensen om het leven kwamen en meer dan 35 mensen gewond raakten, deed de discussie over de Duitse wapenwet weer oplaaien. Minister van Binnenlandse zaken Thomas de Maizière (CDU) en vicekanselier Sigmar Gabriel (SPD) gaven aan voor verscherping van de wapenwet te zijn. Partijleider Frauke Petry (AfD) wil juist de wapenwet versoepelen voor ‘fatsoenlijke’ mensen.

Goldbeck denkt ondanks die uitspraken niet dat de wapenwet snel wordt aangepast. “Bij elk wapenincident wordt door politici iets gezegd over de aanscherping van de wapenwetgeving, maar concrete plannen hebben ze niet.”

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door:
Avatar foto