Notice: Undefined index: schema_def_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 478

Notice: Undefined index: schema_def_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 479

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 542

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 543

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_min in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 727

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_max in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 728
Groeiende behoefte naar zelfverdediging in Duitsland - Duitslandnieuws
Ga naar inhoud

Groeiende behoefte naar zelfverdediging in Duitsland

De Duitse Drogisterijketen DM nam onlangs geleden pepperspray op in haar assortiment. “Veel vrouwen vragen naar pepperspray”, zegt manager Sebastian Bayer tegen RP-online.de. In Nederland is pepperspray verboden, net als andere wapens die in Duitsland wel zijn toegestaan. De wapenwet bij de oosterburen lijkt dus veel soepeler dan in Nederland, maar volgens advocaat Stephan Goldbeck uit Münster is het niet zo simpel als het lijkt.

Sinds mei is pepperspray online te koop en sinds juni ligt het ook in de winkel. Concurrent Rossmann liet tevens aan RP-Online.de weten geen interesse te hebben in ‘zelfverdedigingswapens’. “Zulke producten laten we liever over aan de vakhandel”, zegt een woordvoerder.

Landen met meeste vuurwapens

Duitsland staat met 5,4 geregistreerde wapens op nummer 4 in de ranking van landen met de meeste vuurwapens per inwoner. Op nummer één staan de Verenigde Staten gevolgd door Zwitserland en Finland. Door de strenge wetgeving in Duitsland vallen er jaarlijks beduidend minder doden door vuurwapens dan in de VS.

Het grootste verschil is dat vuurwapenbezit in de VS een fundamenteel recht is, in tegenstelling tot Duitsland waar wapenbezit een privilege is. Behalve als je een sportschutter of jager bent, moet je goed kunnen onderbouwen waarom je een wapen nodig hebt. In de VS daarentegen, mag iedereen boven de 18 jaar al een vuurwapen bezitten, mits je legale Amerikaanse verblijfspapieren hebt, psychisch in orde bent en je niet bij criminele activiteiten betrokken bent geweest.

Vergunningen

Schietpartijen op een school in Erfurt in 2002 en in Winnenden in 2009 leidden ertoe dat de Duitse regering de wapenwetgeving verscherpte. Het gevolg was dat ook sportschutters en jagers moeilijk aan een vergunning kwamen. Naast het feit dat het nu minimaal een jaar duurt voordat men een wapenvergunning kan krijgen, is Duitsland het enige land waar iedereen onder de 25 jaar een psychische gezondheidstest moet ondergaan voordat hij of zij in aanmerking komt voor een vergunning.

Volgens Goldbeck is de Duitse wapenwet vrij gecompliceerd. “We onderscheiden de volgende categorieën: wapens zonder vergunning, wapens met kleine vergunning, zoals een gaspistool en wapens met grote vergunning, zoals jachtgeweren.

Zelfverdediging

Hoewel Nederland en Duitsland naast elkaar liggen,is de wapenwetgeving een wereld van verschil. In Nederland is het namelijk bij voorbaat al verboden om in het bezit te zijn van een vuurwapen en andere zogenoemde ‘zelfverdedigingswapens’. De enige uitzondering geldt voor sportschutters en jagers, zij mogen wél, mits zij een geldige vergunning hebben, een vuurwapen bezitten.

Verschillende vormen van pepperspray zijn toegestaan in Duitsland. In de wet staat dat men zich in een noodgeval met dit ‘zelfverdedigingswapen’ mag verdedigen. Zo groeit de vraag naar pepperspray in Duitsland sinds begin 2016 gestaag. De directe aanleiding is het duizendtal vrouwen dat op oudjaarsavond op het centraal station van Keulen aangifte deed omdat ze seksueel werd aangevallen. De daders waren overwegend Noord-Afrkikaanse mannen.

Steeds meer Duitsers voelen sindsdien de drang zichzelf te moeten verdedigen, want naast pepperspray groeit het aantal kleine wapenvergunningaanvragen voor gas- en alarmpistolen.

‘Tierabwehrspray’

Niet alle pepperspray is legaal. Volgens Stephan Goldbeck, is pepperspray eigenlijk over het algemeen verboden. “Pepperspray die makkelijk verkrijgbaar is, heet officieel ‘Tierabwehrspray’ en wordt meestal gebruikt tegen honden. Als je in gevaar bent, mag je het dus ook tegen mensen gebruiken, maar op de spuitbus moet wel duidelijk aangegeven zijn dat het eigenlijk een ‘Tierabwehrspray’ is. Als dat er níet duidelijk op staat, ben je in het bezit van een illegaal wapen. Pepperspray voor mensen heeft een iets andere samenstelling en wordt gebruikt door de politie.”

Hetzelfde geldt voor een jetprotector, pepperspray in een busje dat onder hoge druk staat en CS-gas, een schadelijkere vorm van pepperspray dat zowel voor de aanvaller als het slachtoffer nare gevolgen heeft voor de gezondheid.

Slactoffers door wapenwet

Goldbeck is geen voorstander van burgers met wapens. Hij noemt de VS als voorbeeld, waar de vrije wapenwet vooral veel slachtoffers oplevert. “Of het zinvol is, moet iedereen uiteindelijk voor zichzelf bepalen”, zegt Goldbeck. “Ik ben van mening dat men in een echte noodsituatie waarschijnlijk niet eens in staat is om snel te reageren. Mensen die niet weten hoe zij een wapen moeten gebruiken vormen niet alleen voor zichzelf maar ook voor onschuldigen een risico. Kijk naar Amerika waar iedereen recht heeft op een wapen en waar zoveel doden vallen. Het meest dodelijke wapen is een jachtgeweer.”

Verscherping

Een recentelijke schietpartij op 23 juli in Müchen, waarbij zeker 9 mensen om het leven kwamen en meer dan 35 mensen gewond raakten, deden de discussie over de Duitse wapenwet weer oplaaien. Minister van Binnenlandse zaken Thomas de Maizière van de CDU en vicekanselier Sigmar Gabriel van de SPD gaven aan voor verscherping van de wapenwet te zijn. Partijleider Frauke Petry van de AfD wil juist de wapenwet versoepelen voor ‘fatsoenlijke’ mensen.
Volgens Goldbeck hoeft men op de korte termijn niet te rekenen op een aanpassing in de wapenwet. “Bij elk wapenincident wordt door politici iets gezegd over de aanscherping van de wapenwetgeving, maar concrete plannen heeft men niet”, aldus Goldbeck.

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door:
Avatar foto