Ga naar inhoud

De nooduitgang

De zomervakantie zit er weer op. Veel berichten op Twitter en Facebook van mensen die opgelucht zijn dat hun kinderen weer naar school mogen. Je kroost thuis is twee weken leuk, maar daarna laten we de opvoeding het liefst over aan kinderdagverblijven en het onderwijs.

Veel foto’s ook van mensen die bij terugkomst hun koelkast leeg ruimen omdat de meeste producten daarin door de lange vakantie over ‘de datum’ zijn. Te weinig mensen realiseren zich dat ’tenminste houdbaar tot’ niets zegt over de gesteldheid van het product, maar alles over de periode dat de fabrikant de kwaliteit van zijn brouwsel garandeert. Waarom inderdaad afgaan op je eigen neus, vingers en tong als je als een mak schaap achter een fabrikant aan kunt hobbelen?

Portie hartfalen

Wat weten we nog van voeding? Door een reclamebureau beheerde vinkjes vertellen ons wat we moeten eten. Hippe managers hebben ons zo wijsgemaakt dat we rond 16.00 uur behoefte hebben aan een zoutbom van Cup-a-Soup of een bekertje instant noedels, ook bekend als een portie hartfalen.

Als we al zelf pannenkoeken maken, dan kopen we daarvoor een mix in een fles. Houdbare magere melk erbij, even schudden en klaar. We grossieren in sausmixen en soep in plastic zak. Vis noemen we lekkerbek, kibbeling of visstick en we denken echt dat een in een varend koelhuis opgekweekte Pink Lady uit Nieuw Zeeland smaakvoller en gezonder is dan een Elstar uit onze eigen Betuwe. Als makke schapen lopen we van de ene marketingcampagne naar de andere.

Noodpakket

Net terug van dat 4-sterren all-inclusive resort in Turkije werden veel vakantiegangers overvallen door de berichtgeving uit Duitsland. De regering heeft invoering van de dienstplicht voorbereid en kwam onverwacht met een bijgewerkte versie van een noodpakket dat iedere Duitser in huis geacht wordt te hebben.

Om 14 dagen te kunnen overleven zonder gas, elektriciteit, banken, internet en stromend water moet ieder gezin bijna 30 liter sap en ruim 20 kilo voedingsmiddelen per persoon op voorraad hebben.

Ramp

Er werd gepuzzeld over de achtergrond. Komt er oorlog met Rusland? Of wacht ons een broedertwist binnen de NAVO omdat we de strijd aan moeten met Erdogan en zijn vijfde colonne van in Europa woonachtig fan-Turken? Gaan de banken crashen en moeten we daarom contant geld thuis houden? Of is het toch het terrorisme waar de dreiging vandaan komt?

Als die voorraad ooit nodig is, dan is het leed niet te overzien. De opgeslagen voeding en water zijn vast over THT-datum en je zit zonder school, elektriciteit en McDonalds. Hoe ga je die kinderen in hemelsnaam bezig houden zonder iPad en Pokémon? Wat een ramp. Je moet er inderdaad niet aan denken!

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door:
Avatar fotoRoy van Veen (1970) - columnist bij Duitslandnieuws.nl - bouwde de eerste webshops van Nederland, stond vier jaar op Nederlands/Duitse markten met vis en vernieuwde met zijn telecombedrijf het betaalverkeer bij retailers in Nederland en Duitsland. Laatstgenoemde bedrijf is nu onderdeel van VodafoneZiggo. Met Tothem helpt hij organisaties hun verhaal te vertellen. Twitter: @royalty Contact: roy.van.veen@tothem.co Columns: http://www.duitslandnieuws.nl/blog/author/roy-van-veen/