Notice: Undefined index: schema_def_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 478

Notice: Undefined index: schema_def_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 479

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 542

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 543

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_min in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 727

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_max in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 728
CDU-ministers presenteren strengere anti-terreurmaatregelen - Duitslandnieuws
Ga naar inhoud

CDU-ministers presenteren strengere anti-terreurmaatregelen

Een boerkaverbod light, inperken mogelijkheden van de dubbele nationaliteit voor toekomstige generaties, meer camerabewaking, snellere uitzetting van uitgeprocedeerde asielzoekers en meer geld en uitrusting voor de politie. Donderdag spraken de christendemocratische ministers uit de deelstaten over een anti-terreurpakket en strengere integratieregels. Vrijdagmiddag zijn de plannen gepresenteerd.

Duitslandnieuws volgt live de presentatie van de ‘Berliner Erklärung‘ die wordt gepresenteerd in de vertegenwoordiging van de deelstaat Mecklenburg-Voor-Pommeren in Berlijn. Volg vanaf 11.30 uur de laatste ontwikkelingen.

De maatregelen die de ministers vrijdag presenteren vormen de kern van de veiligheidsparagraaf van het CDU-partijprogramma voor de Bondsdagverkiezingen in 2017. Omdat op de meeste punten geen overeenstemming kan worden bereikt met coalitiepartner SPD, is er deze regeerperiode geen meerderheid voor deze voorstellen.

CDU-campagnestunt

Het is geen toeval dat de CDU nu deze plannen presenteert. Op 4 en 18 september zijn er belangrijke deelstaatverkiezingen in Mecklenburg-Voor-Pommeren (MV) en Berlijn. De CDU wil zich profileren als partij van de binnenlandse veiligheid. De campagnevoerende CDU-kandidaten Lorenz Caffier (MV) en Frank Henkel (Berlijn) toonden zich de afgelopen week voorstander van een Boerkaverbod. Merkel krijgt onder meer uit eigen partij kritiek op haar softe migratie- en integratiebeleid. Volgens sommige critici in haar partij is de binnenlandse veiligheid in het geding geraakt.

Liveblog

11.58 uur:

Persconferentie is afgelopen

11.54 uur:

CDU-ministers willen vanaf 2019 mogelijkheden dubbel paspoort evalueren en mogelijk inperken.

11.51 uur:

De Mazière (min BZ): We willen geen boerkaverbod, maar een gebod om gezicht te tonen in gevallen dat dat nodig is.

11.49 uur:

De Mazière (min BZ): Meer videobewaking

11.47 uur:

De Mazière (min BZ): afpakken D nationaliteit als je voor IS gevochten hebt en een dubbel paspoort had. Is geen grote groep, maar wel een principieel punt waarvan we hopen dat de SPD het met ons eens is.

11.45 uur:

De Mazière (min BZ): de politie moet gaan oefenen met het leger. Politie wordt beter uitgerust met betere wapens en beschermde kleding. Er komen tienduizenden extra agenten.

11.43 uur:

De Mazière (min BZ): Met deze maatregelen laten we zien dat wij dé partij van de veiligheid zijn

11.41 uur:

De Mazière (min BZ): We willen op korte termijn een akkoord met de SPD sluiten over deze maatregelen

11.39 uur:

Caffier: boerka remt integratie en bedreigen sociale cohesie. We eisen dat mensen in Duitsland hun gezicht laten zien. Boerka moet verboden worden in bepaalde omstandigheden, zoals bij paspoort- en verkeerscontroles, in rechtbank, universiteiten, scholen en kinderopvang.

11.36 uur:

CDU-ministers zijn het eens over vorige week gepresenteerde anti-terreurplannen De Maizière

11.35 uur:

De twee campagnevoerende CDU-ministers Henkel (senator Berlijn) en Caffier (MV) mogen het anti-terreurplan mee-presenteren

11.30 uur:

Livestream

Bekijk vanaf 11.30 uur hier de livestream bij Phoenix.

CDU-overleg

Waarover ging het CDU ministersoverleg?

De CDU is een offensief begonnen voor harder anti-terreurbeleid en strengere integratieregels. In Merkels partij is een discussie losgebarsten over een boerkaverbod, het afschaffen van de dubbele nationaliteit, de inzet van het leger in het binnenland en het versoepelen van het medisch beroepsgeheim. Vandaag presenteren de CDU-ministers in een ‘Berliner Erklärung’ hun ‘veiligheidsvoorstel’.

Wat wordt de uitkomst van de top?

Het is aan de landelijke minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière (CDU) om de partij vrijdag op een lijn te krijgen. Vorige week nog zag hij weinig animo voor de eerder genoemde plannen. De Mazière weet dat hij zijn anti-terreurplan door de Bondsdag moet krijgen en daar heeft hij de SPD voor nodig. De SPD heeft al laten weten tegen de plannen te zijn.

Waarom alleen CDU-ministers?

In de deelstaten is het ministerie ‘Binnenlandse Zaken’ en dus binnenlandse veiligheid vanouds een CDU-bolwerk. In veel deelstaten levert de CDU dus een minister. Dat de christendemocraten hier nu apart over vergaderen zonder coalitiepartner SPD toont dat de aftrap naar de Bondsdagverkiezingen volgend jaar september is gegeven. De sociaaldemocraten willen minder ver gaan dan de CDU.

Boerka-discussie

De discussie in Duitsland over een verbod op volledige gezichtsbedekking heeft volgens de minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière (CDU) weinig te maken met de binnenlandse veiligheid, zei hij vrijdagmorgen op ZDF. Toch wil hij de boerka in bepaalde situaties verbieden.”Het past niet bij ons open land, we willen ons gezicht laten zien als we met elkaar omgaan.”

De minister was al eerder sceptisch over de boerka bij autorijden, aan het loket op het gemeentehuis, of wanneer ambtenaren, medewerkers aan universiteiten en rechtbanken het gewaad zouden dragen.

Dubbel paspoort

De christendemocraten willen voorlopig niets wijzigen aan het dubbele paspoort. Daarmee verdedigt hij het compromis met coalitiepartner SPD. Wel wil hij onderzoeken of dit de integratie bevordert zoals de SPD stelt, of juist remt.

EU-burgers en migranten uit bepaalde landen mogen in Duitsland een dubbel paspoort bezitten. Voor kinderen van migranten uit Turkije en bepaalde andere landen die na 2000 in Duitsland zijn geboren geldt sinds eind 2014 dat ze onder bepaalde voorwaarden een dubbel paspoort mogen behouden. Kinderen die ouder zijn moeten voor hun 21ste levensjaar kiezen welke nationaliteit ze willen behouden.

Symboolpolitiek

Oppositiepartij De Groenen vinden de discussie vooral een ‘zomertheater’ en willen liever de wapenwetten verscherpen.

Ook vice-voorzitter van de CDU Armin Laschet waarschuwt zijn eigen partij ervoor om te verzanden in een ‘schijndebat’. “De veiligheidssituatie is zo ernstig, dat we ons vol daarop moeten concentreren en ons niet moeten bezig houden met symboolpolitiek”, zegt hij tegen Focus. “Je wekt met deze discussie de indruk dat mensen met een dubbel paspoort een gebrek aan loyaliteit ten opzichte van Duitsland hebben. Met zo’n debat help je alleen de AfD.”

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: