Notice: Undefined index: schema_def_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 478

Notice: Undefined index: schema_def_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 479

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 542

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 543

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_min in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 727

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_max in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 728
Video: vluchtelingen in Duitsland worden webontwikkelaars - Duitslandnieuws
Ga naar inhoud

Video: vluchtelingen in Duitsland worden webontwikkelaars

Start-ups in Berlijn hebben met het project 'Devugees' mogelijk een oplossing gevonden voor het gebrek aan webontwikkelaars. Devugees is een onderwijsprogramma waar vluchtelingen worden opgeleid als webontwikkelaars voor de Duitse arbeidsmarkt. En daarmee slaat dit initiatief twee vliegen in één klap.

“Eén probleem van start-ups is het gebrek aan goed personeel. We hebben nooit genoeg mensen in dienst”, zegt Stephan Bayer, co-founder van Devugees tegen Duitslandnieuws.

“Al deze banen in de digitale economie bestonden 20 jaar geleden nog niet. Met het zoeken naar een oplossing voor de vluchtelingenproblematiek, kregen we de kans om twee vliegen in één klap te slaan. Vluchtelingen hebben uitzicht op een baan en internetbedrijven krijgen hun webontwikkelaars.”

Full-time scholing

Tientallen vluchtelingen kwamen naar de voorlichtingsavond van Devugees. Wie door de selectie heen komt, begint aan een 12 maanden durende opleiding als web developer. 9 maanden daarvan bestaan uit full-time scholing van, de laatste 3 maanden lopen ze stage. Na een jaar zijn alle deelnemers klaar om de Duitse arbeidsmarkt te betreden.

Intensief is het wel, geeft Brayer toe. “We proberen samen met de deelnemers de balans te vinden tussen het gewone leven en de opleiding. Ze moeten zich niet gedwongen voelen hier te zijn, maar we streven wel naar 100% inzet.”

Zalando

Volgens Brayer tonen veel internetbedrijven en start-ups interesse in vluchtelingen die de opleiding succesvol afronden. Ook grote bedrijven zoals Zalando hebben aangegeven benieuwd te zijn naar het eindresultaat. Een woordvoerder van Zalando laat weten dat er nog geen concrete plannen zijn, maar dat ze altijd open staan voor nieuwe initiatieven.

Financiering

Ondanks de veelbelovende plannen, is het nog niet rond hoe Devugees bekostigd gaat worden. Bayer en zijn collega’s hopen op een bijdrage van de regering. “We hopen dat de regering een deel van de opleiding wil betalen en dat ze willen investeren in veelbelovende mensen van wie de kansen zijn ontnomen. Daarnaast zoeken we naar donaties uit de private sector”, aldus Bayer.

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door:
Avatar foto