Notice: Undefined index: schema_def_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 478

Notice: Undefined index: schema_def_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 479

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 542

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 543

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_min in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 727

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_max in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 728
Vergaande Duitse anti-terreurwetten in de maak - Duitslandnieuws
Ga naar inhoud

Vergaande Duitse anti-terreurwetten in de maak

In Berlijn circuleren vergaande plannen om terreur te bestrijden. Uit uitgelekte documenten blijkt dat de minister van Binnenlandse Zaken de Mazière vrijheden wil inperken om de veiligheid te vergroten. Op 18 augustus presenteert de minister zijn plannen. Dit is er al bekend.

In een ‘Berlijnse verklaring’ zal de Maizière de volgende week donderdag onder meer pleiten voor het versoepelen van de medische geheimhoudingsplicht, 15.000 nieuwe agenten, het afschaffen van de dubbele nationaliteit, een Boerka-verbod en het uitzetten van ‘haatimams’.

Invullen Merkels 9-puntenplan

Als reactie op de aanslagen in Duitsland komt de minister van Binnenlandse Zaken de Mazière (CDU) met zijn partijcollega’s uit de deelstaten met nieuwe plannen om de binnenlandse veiligheid te vergroten. De Mazière gaat in zijn plannen een stuk verder dan het 9-puntenplan van Bondskanselier en partijgenoot en Angela Merkel op haar persconferentie van 28 juli.

Volgens de Kölner Stadt-Anzeiger is er in de coalitie van CDU en SPD overeenstemming over de geplande maatregelen. Het pakket aan maatregelen moet nog deze regeerperiode, dus voor de herfst van 2017, worden ingevoerd. Volgens het plan hoeft de Duitse Bundesrat (de Duitse Eerste Kamer) de maatregelen niet goed te keuren.

Mogelijke splijtzwam in de regeringscoalitie

De plannen van de minister liggen in lijn met het stevige pakket dat Merkel’s zusterpartij CSU op 28 juli presenteerde. De SPD vindt de plannen niet bij een moderne open samenleving passen, aldus fractieleider Oppermann. Vice-kanselier en SPD-leider Gabriel zegt tegen de Berliner Zeitung zijn partij niet meewerkt aan een Boerkaverbod en het afschaffen van de dubbele nationaliteit.

Oppositiepartijen die Grünen vindt dat de CDU met deze plannen terug in de tijd gaat en denkt niet dat het iets aan de veiligheid toevoegt. Ook die Linke reageert teleurgesteld op de plannen. Volgens bondsdaglid Dietmar Bartsch droomt de CDU van een big brother staat.

De leider van de SPD-fractie in de Bondsdag, Thomas Opperman

De leider van de Grünen, Katrin Göring-Eckardt

Bondsdaglid voor die Linke, Dietmar Bartsch

De AfD reageert positief op de plannen. Partijbestuurslid en leider van de AfD-Berlijn Beatrix von Storch zegt op haar facbookpagina dat de plannen in de juiste richting gaan, maar te laat komen. Zij noemt het de uitvoering van het AfD-programma.

Screen Shot 2016-08-10 at 14.39.50

Binnen de coalitie heerst onenigheid tussen SPD en CDU/CSU over het inperken van vrijheden ten behoeve van de veiligheid. Zo zijn de sociaaldemocraten voor de dubbele nationaliteit en waren ze eerder tegen het CSU-plan voor de inzet van leger in het binnenland.

Opsomming van de bekend geworden maatregelen

Versoepelen medische geheimhoudingsplicht
Volgens Bild Zeitung wil de minister de wet op het medische beroepsgeheim aanpassen. Zo moet het voor artsen mogelijk worden om mogelijke terreurplannen aan politie en justitie door te geven. Daarvoor moet de wet worden aangepast.

Snellere uitzettingsprocedures 
Radicale moslims zonder verblijfsvergunning en criminele asielzoekers moeten sneller kunnen worden uitgezet. Daar is volgens de CDU-minister een spoedprocedure voor nodig. Ook moeten niet-Duitse ‘haatimams’ sneller het land worden uitgezet

Afschaffen dubbele nationaliteit
Van Duitse IS-strijders met een dubbele nationaliteit moet makkelijker het Duitse paspoort kunnen worden afgenomen. De CDU-ministers willen helemaal af van de dubbele nationaliteit omdat dit de ‘integratie van minderheden belemmert’, aldus het document.

Boerka-verbod
Er moet een algemeen Boerka-verbod komen in heel Duitsland.

15.000 nieuwe Agenten
Tussen 2015 en 2020 willen de CDU-politici in om 15.000 meer politieagenten opleiden om treinstations, luchthaven en treinen beter te bewaken. Bovendien moeten politieagenten worden uitgerust met zwaardere wapens en videocamera’s op het uniform. Op drukke pleinen en knooppunten moet moet bovendien meer videobewaking komen.

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door:
Avatar foto