Notice: Undefined index: schema_def_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 478

Notice: Undefined index: schema_def_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 479

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 542

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 543

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_min in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 727

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_max in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 728
Bart Bongaards: München is nu verdeeld in twee kampen - Duitslandnieuws
Ga naar inhoud

Bart Bongaards: München is nu verdeeld in twee kampen

München is verdeeld in twee kampen; voor of tegen het asielbeleid van Angela Merkel. Dat merkt de Nederlandse ondernemer Bart Bongaards die een kantoor huurt in hetzelfde gebouw als waar schutter David S. woonde. Via zijn kantoorgenoten en vrienden maakt hij van binnenuit mee hoe de Beierse hoofdstad het geweld van vorige week verwerkt.

Bart Bongaards doet in Duitsland sales, PR en marketing voor Nederlandse bedrijven. Op het moment dat een week geleden de schietpartij in München losbarst en de stad in grote onzekerheid zit of het om een grote terreuraanslag of een shooting gaat, is de Nederlander net op vakantie in Kroatië.

Kantoor in zelfde gebouw als David S.

Hij wordt meteen bestookt met berichtjes van familie, kennissen en kantoorgenoten om te vragen of hij gevaar loopt. Als later in de nacht duidelijk wordt wie de dader is, komt Bongaards er achter dat David S. woonde in hetzelfde gebouw waar hij zijn kantoor heeft.

Hoe reageerde je toen?

Het was een raar gevoel. Het komt dan ineens heel dichtbij, tegelijk zat ik ook op een veilige afstand. Maar ik zou zaterdag al wel terugvliegen naar München.

Hoe was dat, merkte je dat er iets gebeurd was in München?

Heel duidelijk. Normaal kan je na de landing zo doorlopen. Nu stonden daar agenten met kogelvrije vesten en mitrailleurs. Iedereen werd uitgebreid gecontroleerd. Ik landde om 22.00 uur, ik was pas om half twee thuis. Het kwam een beetje overdreven op me over.

Waarom? Het is toch fijn dat de politie zich nu extra laat zien? Beieren wil nu als reactie het politiekorps versterken.

Terwijl naar mijn idee in Beieren al zo veel agenten rondrijden. Ik kom ook in andere delen in Duitsland, bijvoorbeeld het Ruhrgebied. Altijd valt me weer op hoeveel politiewagens hier op straat zijn in München.

Binnenhof

Je huurt een kantoor in hetzelfde gebouw als David S. Wat voor buurt is het?

Het is vrij dichtbij het centrum, een nieuw gebouw gebouwd in 2012 bij metrostation Stiglmaierplatz. Er is een hoge toren waar een advocatenkantoor in zit. Op de onderste verdieping vind je een hippe saladebar en een Rolls-Royce-dealer. Om de hoek is de beroemde Löwenbräukeller, echt Beiers bier. Aan de achterkant van de bedrijven zijn woningen, daar woonde David S. We kijken allemaal samen uit op hetzelfde binnenhof.

Er werd toch gezegd dat David S. in een arme buurt opgroeide? Dit klinkt allemaal als behoorlijk netjes.

Natuurlijk zijn hier ook minder goede delen, hoe meer je richting het station gaat, hoe meer multiculti het wordt. Volgens mij heb je in dit gebouw ook sociale huurwoningen.

Creepy

Hoe reageerden je kantoorgenoten?

Zij zaten vrijdagavond vast. Al het openbaar vervoer werd stilgelegd. Ze zijn maar in een Italiaan om de hoek gaan zitten tot een uur of half twee toen de politie het sein veilig gaf. Kennissen van de baas van het kantoor waren net rond de tijd dat het gebeurde bij het winkelcentrum waar de schietpartij plaatsvond en zijn daarna nog naar het centrum gereden waar het helemaal uitgestorven was. Dat is natuurlijk allemaal vrij creepy.

Deze week werd bekend dat de dader extreem-rechtse motieven zou hebben gehad.

Dat maakt in Beieren niet zoveel uit. Veel mensen geven de schuld toch wel aan de moslims en Merkel. Die discussie zie je nu online heel erg losbarsten. Als je mensen in het echte leven ontmoet passen ze meer op hun woorden en laten ze minder snel het achterste van hun tong zien. Ook bij mij op het werk reageert men erg voorzichtig.

De eerste rust is weergekeerd, wat is er nu anders in vergelijking met vorige week?

Maandag en dinsdag was het nog echt het gesprek van de dag, terwijl de aanslag in Ansbach van zondagavond – hier ook niet ver vandaan – helemaal niet zo’n groot thema was. Nu wordt er al minder over de schietpartij gesproken.

Centrum mijden

Voel je je veilig op straat in München?

Ik heb zelf geen onveilig gevoel. Als het gebeurt, dan gebeurt het. Daar heb je zelf weinig invloed op. Het is ook raar, want je hebt altijd het gevoel dat hier nooit iets gebeuren kan. Dat krijg ik ook mee via mijn vriendin die hier geboren en getogen is. Je denkt, München is toch veilig, hier kan toch niets gebeuren?

Hoe reageren kennissen, collega’s en vrienden?

Ik ken vrienden die nu even liever publieke plekken zoals de Marienplatz even mijden. Niemand zegt het hardop of heel direct, je hoort het terloops in een bijzin. Een vriendin van een vriendin komt nu toch maar niet op bezoek in München. Rationeel denk je ook, hoe groot is de kans dat het nu weer gebeurt?

Twee kampen

Is Beieren nu anders gaan denken over vluchtelingen?

Mensen zijn natuurlijk hier heel conservatief. Wat ik merk dat er heel duidelijk twee kampen ontstaan. Je hebt aan de ene kant de mensen die Merkel erg steunen, aan de andere kant zij die nu heel erg tegen haar zijn. Ik ken mensen met beide standpunten, personen die ik wel serieus neem. Er is geen middenweg. Als Nederlander heb ik dan een wat genuanceerder standpunt, daar sta ik hier nu vrij alleen in.

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: