Notice: Undefined index: schema_def_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 478

Notice: Undefined index: schema_def_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 479

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 542

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 543

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_min in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 727

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_max in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 728
IS claimt bijlaanslag in Beieren - nog 1 persoon in acuut levensgevaar - Duitslandnieuws
Ga naar inhoud

IS claimt bijlaanslag in Beieren – nog 1 persoon in acuut levensgevaar

In IS-kringen wordt de bijlaanslag in het Beierse Würzburg van maandagavond geclaimd. Agenten vonden op zijn kamer ook een zelfgemaakte IS-vlag. Toch wil de Beierse minister van Binnenlandse Zaken Joachim Herrmann (CSU) de resultaten van het politieonderzoek afwachten om te bepalen of de 17-jarige Afghaan een terreurdaad heeft gepleegd. Vier slachtoffers - een familie uit Hongkong - raakten zwaargewond, waarvan één nog in acuut levensgevaar verkeert.

Maandagavond viel een 17-jarige Afghaan in de buurt van Würzburg in Beieren in een stoptrein meerdere reizigers aan met een bijl en een mes. Hij heeft daarbij volgens getuigen ‘Allahuh Akbar – God is groot’, geroepen. In de trein zaten 21 reizigers. Vier van hen raakten daarbij zwaar gewond. Bij de slachtoffers gaat het om een gezin uit Hongkong. Een speciale eenheid die toevallig in de buurt was, heeft de dader op de vlucht doodgeschoten toen hij agenten wilde aanvallen.

(Scroll naar beneden voor het liveblog. Bij nieuwe ontwikkelingen wordt het artikel bijgewerkt)

Levensgevaar

In Hongkong is met ontzetting gereageerd op de aanslag op het gezin. Er zijn vier zwaargewonden, waarvan één in acuut levensgevaar. De slachtoffers waren op vakantie in Duitsland. Het ging om een gezin en een vriend, bericht de Hongkongse krant South China Morning Post, op basis van de autoriteiten uit Hongkong.

17.03 uur:

Persconferentie OM in Bamberg over bijlaanslag Würzberg:

  • Mogelijke afscheidsbrief dader gevonden. Daarin spreekt hij ook over ‘ongelovigen’
  • OvJ Ohlenschlager: IS-video wordt onderzocht. Er is nog geen bewijs dat hij in contact stond met IS. Het is wel duidelijk dat hij wel sympathie had voor IS.
  • De dader heeft zich de laatste 1 tot 2 dagen voor zijn daad veranderd. Reden daarvoor was het bericht dat een vriend van hem in Afghanistan is overleden.
  • Dader had tijdens zijn daad twee t-shirts aan. Op een van beide waren teksten die lijken op IS-symboliek

15.51 uur:

Volgens persbureau AFP heeft IS een video online gezet waar de 17-jarige Afghaan dreigementen uit

Screenshot uit de dreigvideo. Beeld via Bild
Screenshot uit de dreigvideo. Beeld via Bild

 

Volgens Bild zegt de dader letterlijk: “Ik ben een soldaat van het kalifaat. Ik zal een martelaarsaanval in Duitsland uitvoeren. De tijd is gekomen.”

Verder zegt hij: “De soldaten van het kalifaat zullen naar jullie toe komen. Ze zullen jullie in jullie thuislanden afslachten. Ze zullen in jullie huizen zijn, in jullie landen.”

12.31 uur:

Enige opvallende van het statement van minister Herrmann is dat agenten ook teksten in Pasjtoe en Arabisch hebben gevonden op de kamer van de dader waaruit af te lezen zou zijn hoe hij zich heeft geradicaliseerd. De Afghaan is een jaar geleden naar Duitsland gekomen. Mensen die hem kenden omschrijven hem als rustig, evenwichtig en niet bijzonder religieus. Op bijzondere feestdagen bezocht hij wel eens de moskee.

12.01 uur:

Persconferentie met minister van Binnenlandse Zaken van Beieren Joachim Herrmann (CSU) (livestream)

11.21 uur:

De vier gewonden zijn een vader (62), moeder (58), dochter (27) en haar vriend (31). De vader en de vriend hebben geprobeerd de andere leden van het gezin te beschermen tegen de Afghaan. Een vijfde gezinslid, de 17-jarige zoon is niet gewond geraakt, aldus de krant.

10.35 uur:

Politievakbond boos over tweet Künast

De voorzitter van de Duitse politievakbond Rainer Wendt heeft boos gereageerd op de tweet van Groenen-Bondsdaglid Renate Künast. De oud-minister voor Consumentenbescherming en voormalig deelfractievoorzitter twitterde maandagavond dat agenten beter de dader hadden kunnen verwonden in plaats van te doden. Wendt stelt dat het voorval uitgebreid wordt onderzocht door het OM. “Dan hebben we commentaar van politieke betweters echt niet nodig. Misschien zou je politici kunnen aanbevelen om bij dergelijke gebeurtenissen de eerste 24 uur niet te twitteren.”

De gewraakte tweet:

08.10 uur:

Radicalisering

De politie heeft op de kamer van de dader een zelfgemaakte IS-vlag gevonden. De stukken moesten ‘als een mozaïek’ bijeen gelegd worden om de motivatie achter de aanslag te kunnen verklaren in hoeverre de daad een extreem-islamtische achtergrond had.

Met het vinden van de IS-vlag wil de politie uitzoeken of de jongen die als minderjarige alleen reizende vluchteling naar Duitsland is gekomen in korte tijd geradicaliseerd is, aldus minister Herrmann. Volgens Bild woonde de Afghaan sinds kort bij een pleegfamilie en werd behandeld door Kolpingwerk, een katholieke hulporganisatie. De minister wil nog niet spreken van een terreurdaad. Hij wil grondig laten uitzoeken wat de achtergrond is.

Een IS-persbureau heeft volgens AFP geclaimd dat het om een IS-terrorist ging. Een officiële claim bleef uit, de aanslag in Nice werd op dezelfde manier aan IS toegeschreven.

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: