Notice: Undefined index: schema_def_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 478

Notice: Undefined index: schema_def_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 479

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 542

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 543

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_min in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 727

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_max in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 728
Duitse toppolitici: EU-lidmaatschap Turkije verder weg dan ooit - Duitslandnieuws
Ga naar inhoud

Duitse toppolitici: EU-lidmaatschap Turkije verder weg dan ooit

De vluchtelingendeal komt na de mislukte staatsgreep in Turkije niet in gevaar, zegt de Duitse kabinetschef Peter Altmaier (CDU). Ook Angela Merkel zelf steunt Erdogan openlijk. Vooraanstaande Bondsdagleden van de regeringspartijen veroordelen de reactie van de Turkse president wel scherp. Zij denken dat een EU-lidmaatschap nu zeer onwaarschijnlijk is geworden. Een overzicht van de reacties uit Duitsland.

Europa had juist in juni deze onderhandelingen uitgebreid. Turkije en de EU hadden na de vluchtelingendeal afgesproken dat er naar 33 punten zou worden gekeken waar de Turken aan moeten voldoen. Toch denkt de rechterhand van Merkel kabinetschef Peter Altmaier (CDU) dat de vluchtelingendeal niet in gevaar komt.

Reactie CDU-politici:

CDU-fractieleider Volker Kauder vindt het ‘vreselijk’ dat er over zuiveringen wordt gesproken wanneer het om mensen gaat, zegt hij maandagmorgen op ZDF. “We mogen in geen geval stilzwijgend toekijken wanneer de rechtsstaat geweld wordt aangedaan.” Toch wil hij de banden met Turkije niet verbreken. Anders kom je in de situatie dat Turkije denkt: niemand praat meer met ons, nu kunnen we doen wat we willen, zegt hij. “We kunnen onze buren niet uitzoeken. Om oplossingen te bereiken over bijvoorbeeld de vluchtelingencrisis, moeten we in gesprek blijven met Turkije.”

Met Erdogans aankondiging de doodstraf weer in te voeren, zegt hij: als Erdogan dat doet, zijn alle onderhandelingen met de EU sowieso voorbij.” Tegelijk eist hij ook een reactie vanuit de NAVO. “Al deze vragen moeten binnen de NAVO worden besproken. Dat is niet alleen een rechtsgemeenschap, maar ook een waardengemeenschap.”

Wanneer Recep Tayyip Erdogan de situatie uitbuit ‘om de grondwet nog meer in te perken, dan worden onderhandelingen over het bijtreden tot de EU moeilijk tot onmogelijk’, stelt de voorzitter van de buitenlandcommissie in het Europees Parlement Elmar Brok (CDU) tegen het Handelsblatt.

Het feit dat Erdogan afgelopen weekend duizenden rechters en officieren van justitie heeft laten opsluiten, betekent dat Erdogan de staatsgreep uitbuit om zijn macht te vergroten door de oppositie uit te schakelen, zegt CDU-Bondsdaglid en oud-minister Norbert Röttgen (CDU) in Die Welt.

De voorzitter van de Europa-commissie in het Duitse parlement Gunther Krichbaum (CDU) eist dat de Turkse regering zich aan de democratische principes houd. Onrecht mag je niet bestrijden met onrecht, zegt hij eveneens in Die Welt. “Een kameel zal eerder door het oog van de naald gaan, dan dat een ondemocratisch land lid wordt van de EU.

Reactie CSU:

CSU-leider Horst Seehofer maande Erdogan eveneens om de rechtsstaat te eerbiedigen. “Op dit moment moeten we ons daarover zorgen maken. ‘Meer Erdogan, minder rechtsstaat’, dat is mijn vrees.” Wat de CSU betreft is een EU-lidmaatschap voor Turkije nu helemaal van tafel. Zeker niet op korte, maar ook niet op lange termijn.

Reactie SPD:

SPD-fractievoorzitter Thomas Oppermann bekritiseerde Erdogan scherp. Wanneer duizenden rechters en officieren van Justitie worden vastgezet die duidelijk niets met de staatsgreep van doen hebben, dan is dat volgens hem een aanval op de democratische rechtsstaat.

Vice-fractievoorzitter van de sociaaldemocraten Rolf Mützenich eiste van bondskanselier Angela Merkel dat ze Erdogan harder aanpakt. “Ze moet duidelijkere taal gebruiken dan ze in het verleden heeft gedaan.”, zei hij in de Kölner Stadt-Anzeiger. Hij wil dat er duidelijke signalen worden afgegeven, bijvoorbeeld door een ontmoeting met de oppositie te regelen. Toch wil hij de onderhandelingen over een EU-lidmaatschap niet afbreken omdat dit volgens hem nog altijd een instrument is om op de verhoudingen met Turkije in te spelen.

https://youtu.be/8pGYNijZ3LQ

Anne Will onderbrak haar vakantie om zondagavond een speciale uitzending te maken over Turkije.

SPD-defensiewoordvoerder in de Bondsdag Rainer Arnold gaat er van uit dat Turkije ‘nog slechter en meer autoritair’ wordt. “In Duitsland zullen de debatten of Turkije nog de juiste partner is, steeds moeilijker worden”, zegt hij tegen Handelsblatt.

Integratie-afgevaardigde (vergelijkbaar met positie staatssecretaris) Aydan Özoguz (SPD) waarschuwt Erdogan voor ‘wraakpolitiek’. “Ik vrees dat hij de situatie uitbuit onder de dekmantel van staatsrechtelijke principes, zegt ze tegen Ruhr Nachrichten. Ze eist van het het tegendeel. “Erdogan moet nu zijn kracht tonen door juist geen wraak te nemen en eerlijke processen te garanderen. Precies daar ligt het vertrouwensprobleem.”

Reactie Groenen:

https://youtu.be/z_jcG93pJ_w

Groenen-deelfractieleider Cem Özdemir denkt niet dat de mislukte staatsgreep een plan van Erdogan was.

Rijksdagbrand voor Erdogan

NRC-correspondent Juurd Eijsvogel sprak de lokale Berlijnse SPD-politicus Erol Özkaraca. Het gemeenteraadslid uit de wijk Neukölln noemt het de ‘Rijksdagbrand voor Erdogan’. “Ik zeg niet dat Erdogan achter de putsch zat. Maar kijk eens wat er nu gebeurt: rechters worden afgezet, militairen opgepakt, op straat worden dienstplichtige jonge soldaten in elkaar geslagen of zelfs gelyncht, terwijl de politie erbij staat en niets doet…”

Net als zijn partijgenoten vindt hij de reactie van Merkel dat ‘de rechtsstaat zich nu moet bewijzen’ in de manier waarop Turkije omgaat met de coupplegers te slap. Hij ziet niemand meer die Erdogan durft tegen te spreken nu media, oppositie en de rechterlijke macht zo onder druk staan.

Özkaraca over hoe Duitsland moet reageren op Erdogan:

Onze waarden zijn in het geding. Duitsland zou zijn troepen nú uit Turkije moeten terugtrekken. (Duitsland heeft 240 man op de Turkse basis in Incirlik, voor de strijd tegen IS, red.) We zeggen toch altijd dat de NAVO een waarden-gemeenschap is? En van immigranten eisen we toch ook altijd dat ze onze waarden respecteren? Hoe kunnen we dat nog geloofwaardig zeggen, als we ons er nu bij neerleggen dat een bondgenoot die waarden vertrapt?”

Ook hebben Duitse politici hun zorgen geuit over de gebeurtenissen van afgelopen weekend. Zo werd de hoogste baas van luchtmachtbasis Incirlik vastgezet. Hier zijn ook Duitse troepen gelegerd.

Reactie Turken in Duitsland

De gebeurtenissen maken veel los bij de bijna 3 miljoen mensen van Turkse afkomst die in Duitsland wonen. In het weekend demonstreerden honderden Turken bij de Turkse ambassade om hun steun te betuigen aan Erdogan. Tagesspiegel maakte een interessante bijdrage over welke gevoelens leven onder de zeer diverse bevolkingsgroep.

De Koerdische gemeenschap in Duitsland beschuldigt de Turkse regering ervan Turkije te veranderen  in een ‘presidentiële dictatuur met trekken van een totalitair regime’. “Dit lijkt op een bijna Stalinistische zuiveringsactie, enkel om de positie van de president te versterken.”

 

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: