Ga naar inhoud

Van brandweerman tot pyromaan

COLUMN - Die staatsgreep in Turkije zat er aan te komen. Een deel van de Turkse legerleiding liet afgelopen maanden herhaaldelijk weten zich niet te kunnen vinden in het beleid van president Erdogan. Hij negeert de grondwet, mengt religie met staatszaken en vult zijn eigen zakken. Erdogan zal de mislukte coup gebruiken om iedere tegenstander meedogenloos uit de weg te ruimen, waardoor de afstand tot Europa alleen maar groter wordt.

Wellicht schrikt de EU wakker van deze opstand, want tot dusver heeft het zich weinig aangetrokken van het megalomane gedrag van Erdogan. We negeren de corruptie en helpen een volkerenmoord financieren door zijn moord-partijen in het oosten van Turkije onderdeel te maken van de door Frau Merkel bedachte vluchtelingendeal.

Kritiekloos

De kritiekloze benadering zagen we ook tijdens de NAVO-top van vorige week. Waar de Syrische president Assad stevig om de oren kreeg voor die moordpartijen op burgers nu vier jaar geleden, was er louter lof voor onze Turkse bondgenoot. Het executeren van burgers is blijkbaar alleen een misdaad als het wordt uitgevoerd door iemand waar we niet direct beter van worden.

In het 139 punten tellende verslag van die top profileert de NAVO zich overigens als veel meer dan een defensieve organisatie. Politieke ambities en – commissies maken duidelijk dat de NAVO zich ziet als hét pan-Europese leger dat tenminste het verlengstuk is van de EU. Een leger van parlementaire lobbyisten zorgt ervoor dat nationale belangen blijven aansluiten bij door de Navo gedefinieerde strategie. En dat met Duitse goedkeuring allemaal onder Amerikaans commando.

Rusland

Net als de EU stuurt het militair bondgenootschap ook op zoveel mogelijk deelnemende landen. Waar we de Koude Oorlog wonnen met 12 aangesloten lidstaten, hebben we er nu met Macedonië al 29. En binnenkort maken Georgië, Bosnië-Herzegovina en Macedonië het 32.

In de tussentijd bouwen NAVO-adviseurs en trainers het Oekraïense leger om naar westers model. Amerika ondersteunt dat initiatief met de levering van raketten, kanonnen en pantserwagens. Da’s handig, want zo groeit Oekraïne de NAVO al in voordat ze officieel lid 33 is.

Wat Rusland daarvan vindt? Heeft ons dat ooit geïnteresseerd?

Goede zaken en blijf vooral zelf denken!

Normaal had u hier op zondag een bijdrage van Ursula verwacht. Ze is er echter even helemaal uit. Niet naar Turkije, dus geen angst! Ze bezoekt een mooie klassieke regio in Italië en is er volgende week gewoon weer.

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door:
Avatar fotoRoy van Veen (1970) - columnist bij Duitslandnieuws.nl - bouwde de eerste webshops van Nederland, stond vier jaar op Nederlands/Duitse markten met vis en vernieuwde met zijn telecombedrijf het betaalverkeer bij retailers in Nederland en Duitsland. Laatstgenoemde bedrijf is nu onderdeel van VodafoneZiggo. Met Tothem helpt hij organisaties hun verhaal te vertellen. Twitter: @royalty Contact: roy.van.veen@tothem.co Columns: http://www.duitslandnieuws.nl/blog/author/roy-van-veen/