Notice: Undefined index: schema_def_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 478

Notice: Undefined index: schema_def_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 479

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 542

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 543

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_min in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 727

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_max in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 728
AfD Noordrijn-Westfalen wil weer terug naar bruinkool en kernenergie - Duitslandnieuws
Ga naar inhoud

AfD Noordrijn-Westfalen wil weer terug naar bruinkool en kernenergie

Bruinkool, kernenergie en het terugdraaien van linkse onderwijshervormingen. Een golf van conservatieve ideeën overspoelt Noordrijn-Westfalen nu de AfD afgelopen week heeft gestemd over het kiesprogramma voor de deelstaatsverkiezingen komend jaar. De rechts-populisten staan met 12% derde in de peilingen en kunnen het beleid van de belangrijkste handelspartner van Nederland flink beïnvloeden.

De deelstaatverkiezingen in Noordrijn-Westfalen zijn met 14 mei 2017 nog ver weg. Maar in de aanloop naar de Bondsdagverkiezingen in september 2017 zijn dit de allerlaatste en allerbelangrijkste verkiezingen. De AfD van de deelstaat die qua inwoneraantal en BBP ongeveer vergelijkbaar is met Nederland, heeft over het verkiezingsprogramma gestemd.

Nu de rechts-populisten in de peilingen met 12% een derde plek scoren (mei 2016), wordt langzaam duidelijk met welke thema’s de partij wil gaan scoren.

[iframe style=”overflow-y: hidden;” src=”https://magic.piktochart.com/embed/14908423-peiling-nrw” width=”800″ height=”455″ frameborder=”0″ scrolling=”no”]

Tekst gaat hieronder verder

Gematigde AfD

Een sterke AfD kan invloed hebben op de handelsbelangen die Nederland heeft. Met geen enkele regio doet ons land meer zaken dan met de grootste deelstaat van Duitsland. Hoewel het verkiezingsprogramma nog niet officieel is bekendgemaakt, laten de stemmingsrondes goed zien welke kant de AfD in Noordrijn-Westfalen op wil.

Terug naar bruinkool en kernenergie

Veel thema’s laten zich lezen als het terugdraaien van maatregelen onder de huidige Rood-Groene coalitie (SPD en Groenen).

  • Onderwijs: terugdraaien integratiemaatregelen, de tijd tot het Abitur moet weer 9 jaar duren. Vluchtelingenkinderen mogen niet geïntegreerd worden op normale scholen.
  • Opvoeding: Kinderen tot 3 jaar bij moeder blijven, moeders die stoppen met werken om hun kind op te voeden moeten een financiële ondersteuning krijgen. Elk kind dat niet naar de crèche gaat zou maandelijks 600 euro moeten krijgen.
  • Energie: Bruinkool wordt weer erkend als belangrijkste energiebron, het neerzetten van nieuwe windmolens moet moeilijker worden. De partij vraagt zich af of de mens schuld heeft aan de klimaatverandering.
  • EU: Invloed van de EU op Noordrijn-Westfalen moet worden teruggedrongen.
  • Media: Het verplichte kijk- en luistergeld moet worden afgeschaft.
  • Politie: Meer blauw op straat. Bovendien moeten agenten een betere uitrusting krijgen.

Vluchtelingenkinderen niet naar ‘gewone school’

Het voorstel om vluchtelingenkinderen apart les te geven was een van de meest opvallende thema’s. “Ik vind het niet zinvol dat we vluchtelingenkinderen op normale scholen integreren”, aldus Pretzell. Volgens hem raakt het onderwijs daardoor overbelast.

De partij onder leiding van Marcus Pretzell – partner van landelijk partijleider Frauke Petry – geldt als gematigder dan de afdelingen in Oost-Duitsland. Waar elders in het land de banden met extreemrechtse groepen schimmiger zijn, wil AfD in Noordrijn-Westfalen zichzelf wel duidelijk afzetten tegen het extreemrechtse Pro NRW.

Geen chaos

Waar andere AfD-congressen vaak chaotisch verlopen, was er tijdens het congres van vorig weekend in Werl bij Dortmund bijna geen discussie. Partijleider Pretzell deed zelfs een oproep om intern meer te debatteren. In de week waarin de fractie in Baden-Württemberg door antisemitische uitlatingen van een parlementslid uiteenviel, heerste er orde in Noordrijn-Westfalen. Geen intriges op het podium, geen richtingenstrijd, geen agressieve stemming.

Zelfs het wantrouwen tegenover de media werd overwonnen. De partij wilde eerst journalisten buiten de deur houden, maar na een stemronde was de pers op het laatst toch welkom. Ook het protest van 300 tot 500 demonstranten buiten de deur verliep vreedzaam.

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: