Ga naar inhoud

Beleef een andere vakantie

De zomervakantie is bij ons in sommige deelstaten al begonnen en ook in midden-Nederland is het vanaf maandag 6 weken pauze voor het basis- en middelbaar onderwijs. Een mooi moment om eens stil te staan bij hoe dat in te vullen.

Sinds jaren is de populairste vakantiebestemming voor Duitsers Spanje, jullie komen graag in ons land en in Frankrijk. Ik ben daar natuurlijk heel blij mee om de in sandalen en witte sokken gestoken heren en met bloemetjesjurken omhulde en kort geknipte dames welkom te heten, maar tegelijk denk ik dan aan hoeveel méér die bestemmingen ons allen te bieden hebben dan waar gebruikelijk voor gekozen wordt.

Opschieten

Het zit zowel de Duitser als de Nederlander in het bloed om toch vooral te kiezen voor zekerheid en ‘weten wat je krijgt’. Logisch dus dat de Nederlander bij voorkeur bij ons op bezoek komt. Immers, de Duitse keuken is niet al te exotisch, de Autobahnen zijn er om lekker te kunnen opschieten en zelfs het weer doet denken aan dat in Nederland met in de zomermaanden vaak iets hogere temperaturen. Net lekker zo! En trouwens: zo’n Schnitzel of Bratwurst gaan er prima in – en zijn bovendien niet te duur.

Wat ons Duitsers aan Spanje bevalt is natuurlijk het prachtige weer, de vaak behoorlijk verzorgde en schone verblijven, de vele soorten bier die er verkrijgbaar zijn, de heerlijke verschillende vleesgerechten, en dat je gewoon Duits kunt blijven praten. En als je uit de band wilt springen, kun je op zee lekker raggen op een waterscooter of jetski, dus van de verslaving aan snelheid hoef je niet af te kicken.

Bewust anders

Bovenstaande is natuurlijk wat overdreven en clichématig, maar wat ik er mee wil zeggen is, dat het best de moeite waard is om eens te kiezen voor ‘ongebruikelijke’ patronen. Of het Spanje, Duitsland, Frankrijk of Italië is waar u heen gaat deze zomer, probeer dit jaar eens een bewust andere manier van vakantie vieren.

Als u met de auto gaat, volg eens uitsluitend de B-wegen in plaats van de autosnelwegen, onderhandel een slaapplaats bij een boer of kies als avondmaal expres iets waarvan u geen idee hebt wat het is. Overnacht in een pensionnetje in een voormalige school en kies in plaats van de l’Arche of Autogrill Raststätten eens voor een restaurant in het voormalige postkantoor aan het plein. Neem de tijd om uw gerecht tot u te laten doordringen. Proef de authentieke smaken en geuren, geniet van de andere buitenlucht dan thuis en ontspan. Uw vakantie is namelijk al begonnen!

Niet zo vreemd

Met het vliegtuig of trein is het natuurlijk minder makkelijk om eens een ‘andere’ vakantieviering te realiseren, maar het is niet minder mogelijk. Niemand zal er van wakker liggen wanneer u zich door uw taxi 30 kilometer verder dan uw eindbestemming laat afzetten en met het plaatselijke openbaar vervoer uw tijdelijke eindpunt voor de zomer bereikt.

U zult vaststellen dat die vreemde landen waar u doorheen reist, zo vreemd niet zijn. Okay, andere cultuur, andere taal en andere waarden, maar stelt u zich voor: als het moet, zou u hier best kunnen leven, nietwaar?

Generaties

Doe dat maar eens: verbeeldt u zich als u onderweg aan uw glaasje wijn zit, hoe dat zou zijn. Gewoon halverwege de vakantiebestemming uitstappen en besluiten niet meer verder – of terug te gaan. U zult beseffen dat ú ineens een vreemde bent die plots is binnengestapt in het dagelijkse leven van een samenleving welke al generaties gewend is om op een eigen manier te leven.

En als u weer terug bent op kantoor, na die heerlijke vakantie, realiseert u zich dan dat die aardige serveerster die u toen zo prettig en vol aandacht bediende, op dit moment een andere gast bedient. En dat zij zich, net als u, afvraagt welke partij zij moet kiezen bij de aanstaande verkiezingen.

Goede zaken!

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door:
Avatar foto