Notice: Undefined index: schema_def_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 478

Notice: Undefined index: schema_def_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 479

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 542

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 543

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_min in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 727

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_max in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 728
11 EK-vragen aan Axel Hagedorn: Oranje moet meer aandacht besteden aan mentaliteit - Duitslandnieuws
Ga naar inhoud

11 EK-vragen aan Axel Hagedorn: Oranje moet meer aandacht besteden aan mentaliteit

Duitslandnieuws-columnist Axel Hagedorn is groot sportliefhebber. De advocaat woont al jaren in Amsterdam en mist het Oranje-gevoel nu Nederland er niet bij is op het EK. Wat hem betreft moet Nederland meer werken aan de juiste mentaliteit als Oranje op het WK er weer bij wil zijn.

Bijzonder hoogleraar Duits-Nederlandse rechtsbetrekkingen Axel Hagedorn droomt er van om ooit als eerste Duitser een wedstrijd van Duitsland op de Nederlandse radio of televisie van commentaar te voorzien. Voordat het zover is stelt Duitslandnieuws hem 11 vragen over het EK.

1. Jammer dat Nederland er niet bij is?

Inderdaad. Ik mis gewoon de sfeer en het Oranje-gevoel wat rond deze grote toernooien altijd in Nederland heerst.

2. Kom maar op, welke grappen maken de Duitsers nu over ons?

Dat valt mee. De meeste Duitsers vinden het jammer, maar er zijn altijd een paar pestkoppen die graag een grap maken.

3. Bitterbal of Bratwurst bij de wedstrijd?

Geen van beide. Ik ben meer voor de Bratwurst en die wordt helaas in Nederland anders gemaakt. Normaal gesproken ben ik eerder een wijnliefhebber, maar bij voetbal hoort een biertje.

Oranje is veel losser

4. Is die Mannschaft nog wel zo sterk als 2 jaar geleden toen jullie wereldkampioen werden?

Dit is uiteraard de vraag. Ook deze keer kan helaas Marco Reus niet mee doen en wij missen Philipp Lahm. De eerste wedstrijd tegen Oekraïne was nog niet top op het geweldige doelpunt van Bastian Schweinsteiger na. Het is te hopen dat hij tijdens het toernooi helemaal terugkomt. En Toni Kroos is dermate sterk geworden dat niet uitgesloten is dat het Duitse team met hem als geheel ook groeit.

5. Hawaï-ketting, vlaggetje op de wangen, wit t-shirt. Waarom zijn Duitse supporters zo ontzettend saai?

Duitsland is juist sinds het WK van 2006 in eigen land een stuk losser geworden. Ik weet nog hoeveel Nederlanders daar reuze enthousiast over waren. Men vond de Duitsers heel gezellig. Voor de Duitse fans is het al vooruitstrevend dat zij überhaupt een vlaggetje op hun wangen zetten. Zwaaien met vlaggen heeft in Duitsland veel eerder een nationalistische lading dan in Nederland. Oranje is veel losser, eerder een levensgevoel. Dat is echt een verschil waarmee je kunt verklaren dat de Duitsers wat terughoudender zijn. Maar op de Fanmeile in Berlijn is het volgens mij heel gezellig.

Traditie sinds 2006: Samen voetbal kijken op de Fanmeile voor de Brandenburger Tor.

6. De meeste Nederlanders gaan nu België aanmoedigen. Hoe ga je ons overtuigen om voor Die Mannschaft te juichen?

Ik begrijp dat je voor België kan zijn aangezien zij een heel sterk team hebben en ook één van de kanshebbers zijn. Toch ken ik wel heel veel Nederlanders die voor Duitsland zijn. Wij spelen bij ons op kantoor een pooltje en daar is zeker 40% voor Duitsland. Als die Mannschaft weer mooi aanvallend voetbal speelt, dan valt het wel in de smaak bij Nederlandse voetballiefhebbers. Kwaliteit overtuigt altijd.

Let op Toni Kroos

7. Welke spelers van Duitsland moeten we goed gaan volgen?

Wie niet zou ik zeggen. In de eerste wedstrijd tegen Oekraïne was Bayern-doelman Manuel Neuer weergaloos, zijn clubgenoot verdediger Jérôme Boateng bleek een acrobaat, Real Madrid-middenvelder Toni Kroos een geweldenaar en Schweini van Manchester United scoorde een technisch moeilijk doelpunt na een fantastische sprint. Maar let vooral op Kroos. Op de Duitse tv hadden ze een nieuw systeem waarbij werd gemeten hoeveel tegenstanders worden gepasseerd met passes en schijnbewegingen. Daar scoorde hij uitzonderlijk hoog.

8. Welke Nederlander zou stiekem wel mee mogen voetballen bij het Duitse team?

Arjan Robben uiteraard. Op de rechtervleugel missen wij een dergelijke speler.

9. Is het voor te stellen dat Joachim Löw ooit bondscoach van Nederland zou worden?

Nee en ik denk ook niet dat KNVB ooit op het idee komt om een Duitser als bondscoach aan te stellen.

Oranje mist juiste mentaliteit

10. Wat moet Oranje doen om er op het WK in 2018 wel weer bij te zijn?

Voetballen. En kwalificeren. Er moet een nieuwe lichting spelers komen. Ik verwacht dat het een heel moeilijke kwalificatiereeks voor Nederland wordt, maar uiteraard hoop ik dat zij het wel deze keer redden. Het Nederlandse voetbal stond gewoon stil en heeft zich niet doorontwikkeld. Een aantal landen is jaren geleden komen kijken naar de Hollandse School en hebben daar van geleerd. De Duitsers waren altijd fysiek goed en hadden een goede mentaliteit. Het technische aspect hebben ze daar met dank aan Oranje aan toegevoegd. Nederland mag meer aandacht besteden aan de juiste mentaliteit en moet niet balbezit als hoogste doel verheffen. Bovendien moet de bondscoach beter selecteren om er een team van te maken.

11. Wordt Duitsland Europameister?

Ik hoop het, maar er zijn genoeg andere teams die het goed doen zoals Spanje, België, Kroatië, Italië. En uiteraard heeft Frankrijk goede kansen in eigen land.

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: