Notice: Undefined index: schema_def_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 478

Notice: Undefined index: schema_def_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 479

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 542

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 543

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_min in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 727

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_max in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 728
Startup-ondernemer Adam Posma: In Duitsland ben ik veel drukker met de randzaken - Duitslandnieuws
Ga naar inhoud

Startup-ondernemer Adam Posma: In Duitsland ben ik veel drukker met de randzaken

Het Nederlandse Startupfest presenteert zich als het grootste festival voor jonge bedrijven ter wereld. Het event trekt grote namen uit Silicon Valley naar Amsterdam om te laten zien hoe booming West-Europa is. Startupondernemer Adam Posma van ClubCollect kent de Europese startupwereld vanuit Amsterdam, Londen en Berlijn. "Moeilijker dan Duitsland wordt het niet."

Door heel Nederland vinden in het kader van Startupfest volgende week van 24 tot 28 mei evenementen plaats rond startups om investeerders aan te trekken, talent te vinden en het sluiten van deals met het bedrijfsleven.

Ceo Adam Posma van ClubCollect staat middenin de Europese startup scene en gunt een inkijkje in zijn zaken in Amsterdam, Berlijn en Londen. De Nederlandse startup levert een tool voor sportclubs om hun ledenadministratie te beheren en lidmaatschapsgeld te innen.

Coole namen

Startupfest, goed event of vooral marketing?

Het is heel groots opgezet, knap dat ze grote namen uit Silicon Valley hebben weten te strikken als Tim Cook van Apple en Eric Schmidt (Alphabet) en Travis Kalanick van Uber. Hele coole namen, ook super interessant om te horen wat de oprichters van TomTom en Periscope te zeggen hebben. En verder echt een event om te netwerken.

Ook voor jou?

Het hangt er van af in welke fase je zit. Als je al serieuze tractie hebt en een goede investeerders hebt gevonden, dan heb je geen tijd om kaartjes te verzamelen. Ik heb nu alle focus nodig op mijn bedrijf, je moet er tijd voor hebben.

Echt voor startups die nog investeerders zoeken dus?

Ja, maar het is ook zeker een event waar de oude economie de nieuwe economie opzoekt om wat op te steken. Kijk naar de partners als Deloitte, IBM, Rabobank en Shell, die komen daar vooral naar de startups kijken. Het zijn niet de startups die hier als partner vermeld staan.

Grote namen uit Silicon Valley op de bühne dus, weten ze daar wat er in Europa gebeurt?

Ik denk niet dat ze de 10 hotste startups van Amsterdam kunnen opnoemen. En een bedrijf als Uber associeert Europa denk ik vooral met lastige overheden die hen dwars zitten. Voor hen zijn er grotere markten waar ze terecht kunnen met minder gedoe. Europa is voor Amerikanen gewoon moeilijk. Al weten ze Amsterdam vanwege de belastingvoordelen natuurlijk wel te vinden.

Personeel in Duitsland is duurder

Je hebt ervaring in Amsterdam en Berlijn, waar kan je als ondernemer het beste uit de voeten?

Amsterdam.

Dat is een stellig antwoord.

Ja, daar ben ik na een periode Berlijn om onze Duitse tak op te zetten wel achter gekomen. Ten eerste zijn de personeelskosten veel hoger. Waar je in Nederland ongeveer 30% bovenop het salaris betaalt voor de sociale verzekeringen, ben je in Duitsland bijna het dubbele kwijt. En dan die regelgeving.

Vertel?

In Nederland kan je bij het opzetten van je startup veel langer bezig zijn met de ontwikkeling van je product zonder dat je alle randzaken er omheen goed hebt geregeld. In Duitsland waren we voordat we konden focussen op groei vooral bezig met de randzaken: de privacy-regels, finance, legal, terms & conditions. Ik heb wat beleefd op het juridische pad in Duitsland. Aan de andere kant, dat hebben we nu wel achter ons en hierdoor toegang tot een hele grote markt.

Hype

Is de startup scene in Berlijn gehyped?

Ja natuurlijk. Van veel bedrijven waarvan we vijf jaar geleden dachten dat ze het zouden gaan maken, ben ik benieuwd wat daar over 5 jaar nog van over is.

Keer je daarom terug naar Amsterdam?

Nee, dat is omdat ons Duitse team nu draait. We hebben een country manager, een salesteam en agenten die verspreid over het land voor ons werken. Dus het was niet per se meer nodig dat ik in Berlijn bleef. Dat kwam goed uit omdat de startup van mijn vrouw een investering heeft gekregen waarvan de voorwaarde was dat ze vanuit Amsterdam opereert.

Duitsland is dus lastig, hoe loopt het daar?

Het begin was moeilijk, nu loopt het erg goed. We willen dit jaar voor 100 sportclubs onze software leveren. En we hebben nu een deal gesloten met een grote sportbond die goed is voor 5 miljoen leden. Voor hen mogen we het hele ledenadministratie systeem maken onder een white label. In januari gaat deze software live, dit is een mega deal.

En in Nederland?

We zijn daar begonnen om het voor enkele clubs te leveren. Zo hebben we bewezen dat het product werkt en dat is erkend door de markt. Hierdoor hebben we nu de eerste deals met de sportbonden kunnen maken die duizenden clubs onder zich hebben.

Duitsland goede leerschool

Na Duitsland en het VK de rest van Europa in?

Ja, we mikken op de helft van de sportbonden in Europa. Wat dat betreft is Duitsland een erg goede leerschool geweest. We hebben nu een heel draaiboek liggen over wat we allemaal moeten regelen om in een nieuw land te kunnen uitrollen. We werken natuurlijk met betalingsverkeer, waar elk land weer eigen eisen stelt. Ik denk niet dat het in andere landen moeilijker wordt dan in Duitsland.

Is het dan wel verstandig om de stap naar Duitsland te maken?

Nederland loopt op digitaal gebied op veel punten voor op Duitsland. Soms lijkt het verschil wel een goeie 10 jaar. Dus daar zijn best kansen waar we het verschil kunnen maken. Als Nederlandse startup weet je gewoon dat je eigen markt al snel te klein is en dat je al vanaf het begin naar andere landen moet kijken. Ik vind het bijvoorbeeld erg knap hoe brillenwebshop Ace & Tate dat doen.

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: