Notice: Undefined index: schema_def_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 478

Notice: Undefined index: schema_def_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 479

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 542

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 543

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_min in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 727

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_max in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 728
Gedeputeerde Bert Pauli: 'vaste Brabantse medewerker in München' - Duitslandnieuws
Ga naar inhoud

Gedeputeerde Bert Pauli: ‘vaste Brabantse medewerker in München’

Noord-Brabant is de eerste Nederlandse provincie die een vaste medewerker in Zuid-Duitsland heeft. Brabant ziet in dat deze regio niet langer genegeerd kan worden. Gedeputeerde voor Economie en Internationalisering Bert Pauli (VVD) vertelt in Stuttgart over wat Brabant heeft wat Zuid-Duitsland mist.

U heeft goede relaties hier. Waarom is Zuid-Duitsland voor u interessant?

Zuid-Duitsland is vooral interessant omdat het een krachtige economie heeft. Een economie van sterke familiebedrijven. Als je met regeringsvertegenwoordigers praat, merk je een grote wil om economische veranderingen door te voeren. Zij willen de economie meer verbinden met een maatschappelijk opgave en dat is waar wij in Brabant goed in zijn.

Maatschappelijk opgaven

Over welke maatschappelijke opgaven hebben we het dan?

Slimme mobiliteit bijvoorbeeld, doen we met bedrijven zoals NXP en TomTom. E-mobiliteit en elektrisch vervoer doen we bijvoorbeeld met met bedrijven zoals Van Der Leegte (VDL Groep). Maar ook health care en life-science en hernieuwbare energie zijn typische industrieën waarin de provincie Noord-Brabant excelleert.

Waar heeft Brabant Zuid-Duitsland dan voor nodig?

Van oudsher zit hier een sterke economie en heel veel kennisinstellingen, bijvoorbeeld het Max Planck en het Fraunhofer-instituut. En de deelstaatregeringen zijn vooruitstrevend en stimuleren Europese samenwerking. We moeten in Europa ook de krachten bundelen, want we zien dat de economie snel verandert. In de VS gaat het razendsnel en met veel financieel geweld. Dat we juist binnen Europa beter samen moeten werken, wordt in Zuid-Duitsland goed begrepen.

Onbekend maakt onbemind

ING publiceerde voorafgaande aan het koninklijk bezoek naar Zuid-Duitsland een rapport waarin de bank kritisch was op Nederlandse bedrijven. Ze zouden Zuid-Duitsland teveel links laten liggen en de economische potentie onvoldoende zien. Hoe kan dat?

Tsja, onbekend maakt onbemind. Het Nederlandse internationale handelsbeleid is vooral op verre markten gericht geweest, op China, Singapore, Israël enzovoorts. Dat is op zich ook goed hoor. Maar het gezegde luidt niet voor niets: beter een goede buur dan een verre vriend. In deze regio zit een enorme dynamiek. Wij Nederlanders zijn met name sterk in slimme toepassingen op nieuwe producten en daar is hier juist een grote vraag naar.

Er zijn momenteel erg veel landen geïnteresseerd in Zuid-Duitsland, met name ook Chinezen. Hoe kan Noord-Brabant opvallen?

Door vooral geen eendagsvlieg te zijn. Wij streven langdurige relaties na met de overheden, de kennisinstellingen en het bedrijfsleven, grote bedrijven maar ook kleinere bedrijven. We maken meerjarige afspraken en zitten in dezelfde netwerken. Ik kom vertegenwoordigers uit Baden-Württemberg bijvoorbeeld ook weer tegen in het Vanguard-initiatief, een Europees netwerk bestaande uit regio’s met een sterke maakindustrie. Als je in Zuid-Duitsland aanstuurt op lange-termijn commitment en je besteedt veel aandacht aan samenwerking dan merk je dat het hier beklijft. Maar dat betekent ook dat je hier ook permanent aanwezig moet zijn.

Vaste medewerker

Jullie zijn permanent aanwezig? 

Ja, wij kiezen er nu voor om een vaste medewerker. Marc Verbiest zit sinds twee weken op het consulaat-generaal in München installeren. Dat is een belangrijke eerste stap in onze samenwerking met Beieren en Baden-Württemberg. En als dat er meer nodig is, dan zullen we dat ook doen.

Daarmee zijn jullie de eerste?

Dat klopt. Maar we denken niet puur binnen de provinciegrenzen. Daar waar we ook met andere provincies kunnen samenwerken in Zuid-Duitsland zullen we dat zeker doen. Hier in Duitsland zijn we op zoek naar partners voor ons bedrijfsleven in Brabant, maar ook in de rest van Nederland.

U had heeft het over sociale doelen stellen. Wat wilt u bereiken?

De zorg bijvoorbeeld is een steeds grotere last voor de rijksbegroting, zowel in Nederland als Duitsland. Onze ouder wordende maatschappij stelt ons voor grote uitdagingen. Als je mensen in hun eigen omgeving oud wilt laten worden, heb je nieuwe technieken nodig. Er is veel mogelijk met robotica in de zorg bijvoorbeeld. Met slimme technieken kun je met name voor de ouderenzorg erg veel betekenen.

Hoe moet je met Duitsers samenwerken?

Duitsers maken prachtige producten maar zijn wat achter gebleven bij de slimme technieken en toepassingen. In Brabant hebben we een hele economie die daar met name goed in is en die wordt getrokken door Brainport Eindhoven.

Zorgen om AfD

Tot slot, we zitten hier in Stuttgart. Hier vond ook het congres van de AfD plaats, een partij die sterk in opkomst is. Maakt u zich zorgen over de Europese samenwerking?

Ja, die ontwikkelingen volgen we op de voet. Ik denk dat iedere politicus zich zorgen over maakt over wat er in Duitsland gebeurt. Er is veel aan de hand in de maatschappij, de vluchtelingenproblematiek heeft een hoop losgemaakt. We hopen dat dit onze samenwerking niet in gevaar brengt.


Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door:
Avatar foto