
In Nederland noemen ze het Smart Industry, in Duitsland Industrie 4.0. Het gaat in ieder geval om het communiceren tussen machines en systemen die na stoom, elektriciteit en automatisering voor de volgende revolutie in de industrie moet gaan zorgen. Veel kleinere bedrijven komen niet mee in de digitalisering. Zogenaamde fieldlabs waarvan premier Mark Rutte er maandag een op de Hannover Messe van opende moet daar verandering in brengen.
Een fieldlab is een samenwerking tussen kennisinstituten en bedrijven om een dergelijk probleem aan te pakken en daarmee de Nederlandse industrie te versterken. Nederland telt er 10, en Rutte opende maandag ‘The Smart Connected Supplier Network‘, waar naast TNO, 3 metaalleveranciers ook twee ict-bedrijven aan deelnemen. Een daarvan is het Hengelose MKG van Oscar Postma. “We moeten er samen voor zorgen dat de bedrijven in de toekomst de strijd ook aankunnen.”
Metaalsector niet klaar voor digitalisering
Om het probleem helder te krijgen, moet je eerst snappen hoe de Nederlandse metaalsector in elkaar zit, zegt de directeur. “Dat zijn 10.000 bedrijven met een gemiddelde omvang van 8,6 FTE. Als leidinggevende heb je dan al veel verstand nodig van je vak, je markt, personeelsbeleid, de machines en dan moet je je daarnaast ook nog bezig houden met ict. Dat is gewoon heel complex.”
De metaalsector werkt vaak in een keten waarin verschillende leveranciers separaat aan een project werken. En allemaal kunnen ze weer een anderĀ bedrijfsadministratief systeem hebben. “Dan mailt het ene bedrijf een pdf-bestand met alle data naar het andere bedrijf en moeten zij het geheel overtikken in hun eigen systeem. De bedoeling van dit fieldlab is dat er een tool komt waarin de verschillende systemen makkelijker met elkaar gaan communiceren. Je deelt dus eenvoudig aantallen, prijsinformatie en artikelnummers.”
Betaalbaar maken
Maar Postma wil nog een stap maken. “Uiteindelijk moet je van elkaar kunnen zien hoe ver je bent in de planning, zodat je je eigen proces daar op kunt aanpassen. Dat maakt je een betrouwbaardere partner.” Ook wil hij voorkomen dat de paar grote spelers hun eigen systeem opleggen. “Kleinere bedrijven hebben geen aparte softwareafdeling, dat geldt voor 90% van de sector.”
Voor de meeste kleinere metaalbedrijven zijn koppelingen aan andere systemen bovendien onbetaalbaar, vertelt Postma. “Met het fieldlab willen we een tool ontwikkelen die door iedereen gebruikt gaat worden en daarmee ook betaalbaar wordt.” Hij vergelijkt het met een stekkerdoos. “Daarbij hoef je niet na te denken of het wel past. Dat is ook mijn visie voor de metaalsector.”
Niet hoog op de agenda
De opening door Rutte op de Hannover Messe, hoeveel zoden zet dat nu aan de dijk? Postma hoopt vooral dat hierdoor bedrijven bewuster worden van het probleem. “Niet iedereen heeft dit hoog op de agenda staan dat dit een bedreiging vormt voor de sector. Dus ik ben blij dat er op deze manier meer aandacht voor komt.”
Postma hoopt dat ook dat brancheorganisaties FME en Metaalunie hun leden meer waarschuwen voor het probleem. “Ik heb natuurlijk geen zicht op wat ze allemaal doen en misschien ben ik wel te ongeduldig. Maar wat mij betreft mag mijn telefoon wel wat meer roodgloeiend staan.”
Duitslandnieuws op Hannover Messe
Duitslandnieuws is woensdag ook op de Hannover Messe. Contact via Cor Broekema en Roy van Veen.