Ga naar inhoud

Nederlandse Europarlementariër: AfD zoekt toenadering tot politieke familie PVV

Op initiatief van de Nederlandse Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie/SGP) worden de AfD'ers Beatrix von Storch en Marcus Pretzell binnenkort uit de Europese fractie van de Conservatieven en Hervormers (ECR) gezet. Von Storch reageert verontwaardigd en vermoedt een complot waarbij bondskanselier Angela Merkel betrokken is. Van Dalen kwam in actie nadat hij er achter kwam dat de AfD'ers toenadering zochten tot de FPÖ en daarmee de politieke hoek van Geert Wilders en Marine Le Pen opzoeken. "Onacceptabel."

Peter van Dalen vond het al onverteerbaar dat Beatrix von Storch en Marcus Pretzell hadden gesteld dat er in geval van nood op vluchtelingen mocht worden geschoten wanneer ze illegaal het land proberen in te komen. De Europarlementariër van de ChristenUnie/SGP nam vervolgens het initiatief om beide AfD’ers uit de Conservatieve fractie te krijgen, de derde grootste fractie in Brussel. Hij vond steun bij andere parlementariërs en stapte zelf op Von Storch af om het haar persoonlijk te vertellen. “Ze reageerde zeer verontwaardigd”, vertelt hij aan Duitslandnieuws. “Verbaal, maar ook haar hele mimiek sprak boekdelen.”

‘Complot van Merkel’

Von Storch neemt de actie van Van Dalen hoog op. In Duitse media zegt ze zelfs te vermoeden dat bondskanselier Angela Merkel er achter zit. Van Dalen heeft voor het wegsturen van de AfD’ers steun verzameld bij andere conservatieve parlementariërs uit de fractie waarin de Conservatives, de partij van de Britse minister-president David Cameron de meest bekende is. Samen met Arne Gericke (Familien-Partei Deutschland) en voormalig AfD’er Hans-Olaf Henkel (ALFA) lijkt hem dat te gaan lukken. Beide AfD-leden krijgen tot 31 maart om de eer aan zichzelf te houden en op te stappen: doen ze dat niet dan presenteert Van Dalen in de ECR-fractie op 12 april een motie van uitzetting. Von Storch stuurde een ‘ronkende e-mail’ naar Van Dalen zijn collega’s waarin ze zegt dat ze weigert op te stappen.

Toenadering tot Le Pen en Wilders

Het draait bij Van Dalen niet enkel om de ‘schietuitspraak’. Ongeveer gelijktijdig met al die ophef kreeg Van Dalen te horen dat de AfD op 13 februari samen met de Oostenrijkse FPÖ een politieke bijeenkomst had gehouden op initiatief van Marcus Pretzell. “Een medewerker liet me een filmpje zien. Een gigantische happening waar de hele zaal scandeert ‘Merkel raus‘. Hiermee zie je dat de AfD toenadering zoekt tot de politieke familie van het Front National en de PVV. Ook dat is voor mij onacceptabel.”

 

 

Anti-Merkel

Von Storch en Pretzell isoleerden zich al volledig binnen de Conservatieve fractie, zegt Van Dalen. “Ze gingen vanaf najaar 2015 vol op de rechtse koers, konden enkel hameren op hun eigen agenda. Kritiek op de euro was nauwelijks nog een thema. Het ging enkel nog over anti-Merkel en anti-vluchtelingen.”

Voorzichtig enthousiast

Aanvankelijk was de ChristenUnie/SGP-politicus juist voorzichtig enthousiast over de opkomst van de AfD in Duitsland. “Ik herkende hun kijk op Europa. Natuurlijk werken we als Europa samen, maar Brussel hoeft niet alles te bepalen. Er moet ruimte zijn voor nationaal beleid.” Ook het feit dat de AfD – zoals in de partijnaam besloten ligt – op zoek was naar alternatieven voor de euro, sprak hem aan. “En ik kon het goed vinden met de mensen die ik in Brussel tegenkwam zoals Bernd Lucke, Hans-Olaf Henkel en Joachim Starbatty.”

 

 

Toen Bernd Lucke nog AfD’er was

Crisis

Tegelijk was Van Dalen op zijn hoede. “Het was een jonge partij. Het was nog helemaal niet duidelijk hoe ze zich zouden ontwikkelen, welk thema de boventoon zou voeren.” Ongeveer een jaar geleden zag hij een leiderschapscrisis ontstaan waarbij partijleider Lucke en zijn medestander Henkel zich gedwongen voelden de partij te verlaten. “Toen begonnen Pegida-achtige types de boel over te nemen. Daarna is het masker is afgegaan, de AfD veranderde dramatisch.”

Alarmbellen

Het vertrek van de volgens hem gematigde hoogleraar Lucke was de eerste alarmbel die afging, zegt Van Dalen. “Het schieten op vluchtelingen de tweede. Bovendien herhaalde partijleider Frauke Petry het begin dit jaar, gesteund door Von Storch.” Er brak in Duitsland veel ophef uit over deze uitspraken. “Dat Von Storch toen excuses kwam maken, neem ik niet serieus. Als drie verschillende mensen binnen de partij dit zeggen, dan is dat geen verspreking. Dan is het een partijlijn.”

Christelijke waarden

In het begin had de politicus juist toenadering gezocht tot de AfD-politici. De huidige vice-voorzitter van de partij Beatrix von Storch trad zelfs toe tot de ECPM, een exclusieve beweging van Europarlementariërs die opkomen voor christelijke waarden in de Europese politiek, waarvan het hoofdkantoor in Amersfoort zit op steenworp afstand van het partijbureau van de ChristenUnie. Inclusief de Nederlanders Van Dalen en Bas Belder namens ChristenUnie/SGP telt de groep slechts zes Europarlementariërs.

Uit de ECPM

De ChristenUnie/SGP-politicus wil ook hier Von Storch uit verwijderen. Hierover vergadert het bestuur van de ECPM maandag. Een woordvoerder van de politieke beweging wilde nog niet vooruit lopen op de vergadering.

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: