Ga naar inhoud

Joost Bongers haalt extra omzet in Duitsland nu het in Nederland even tegenzit

In Kaaskoppen delen Nederlanders en Duitsers hun ervaringen binnen de handelsrelatie. Deze week Joost Bongers, directeur van Eurokit uit Dinxperlo. Toen de opdrachten in Nederland door de financiële crisis terugliepen, besloot hij de stap over de grens te wagen. Daar moeten zijn klanten nog wel even wennen aan de flexibele Nederlanders.

Kaaskoppen is de wekelijkse rubriek van Duitslandnieuws waarin ondernemende Nederlanders en Duitsers hun ervaringen delen. We vragen hoe zij hun weg vinden over de grens.

Kitten in Duitsland

Deze week Joost Bongers. De directeur van Eurokit uit Dinxperlo ontdekte de Duitse markt toen het minder ging in de bouw in eigen land. Zijn doel, in Duitsland net zo groot groeien als in Nederland.

Wat doet Eurokit?

Heel simpel. We kunnen alles kitten, van huizen en winkelpanden tot aan schepen.

Het gaat al jaren niet goed in de bouw

Dat klopt, en dat was voor ons ook zeker een reden om over de grens te gaan kijken. Jaren geleden waren we al eens in Duitsland actief, maar toen de markt daar minder werd hebben we ons weer helemaal op Nederland geconcentreerd. De afgelopen jaren beseften we dat het tijd was om weer actief op zoek te gaan naar opdrachten over de grens.

Hoe pak je zo’n stap naar Duitsland aan?

We hebben het voordeel dat we al erg dicht bij de Duitse grens zitten, dus we opereren gewoon vanuit de locatie waar we al zitten. In onze voorbereiding concludeerden we dat het erg goed zou zijn om een Duitse partner te vinden en daarmee samen een GmbH (Duitse BV) op te richten. Dit hebben we dan ook gedaan. We hebben een vestiging in Bocholt opgericht. Het voordeel van dit partnerschap is dat hij ons goede adviezen kon geven over dingen waar we zelf misschien niet zo snel aan hadden gedacht.

Zoals?

Een heel aantal juridische dingen en ander papier werk. Maar ook, hoe presenteer je je op je website? Dan is enkel een vertaling niet genoeg. Onze partner vertelde dat in Duitsland certificaten erg belangrijk zijn, dus dat hebben we een prominente plek op de site gegeven. Hij kwam ook met het idee om op de site te vermelden hoelang onze medewerkers in dienst zijn. Velen werken al meer dan tien jaar bij ons, dat wekt extra vertrouwen.

Hoe kom je in Duitsland aan klussen?

Dat was in het begin helemaal niet makkelijk. Begrijpelijk, want de meeste bedrijven hebben zo hun eigen contacten waar ze al jaren mee samenwerken. Maar rond de bouwvak kregen we ineens een aantal aanvragen binnen. We werken heel flexibel, dus die klussen konden we goed aannemen. Die klanten waren tevreden en wisten ons ook voor volgende opdrachten te vinden. We kregen vaak te horen dat we in vergelijking met Duitse concurrenten veel sneller konden worden ingezet. Dus dat is echt een voordeel die we kunnen benutten in Duitsland.

De vluchtelingencrisis zorgt de komende jaren voor veel extra woningbouw. Een kans?

Misschien wel, maar daar kunnen wij niet direct op anticiperen omdat we pas door de hoofdaannemer worden ingeschakeld. Dus wij zijn niet de partij die met die onderhandelingen meedoet. Maar Duitsland wil sowieso meer huizen gaan bouwen, dus dat zijn zeker kansen voor ons.

Wat hebben jullie in Duitsland moeten leren?

Er is wel een verschil in hoe klussen worden aangenomen. In Nederland krijg je een telefoontje met de vraag of je morgen een bepaald aantal meter kunt komen kitten. Prima, zeggen wij dan. En dan horen onze mannen op de bouwplaats wel wat er precies moet gebeuren. Het zijn professionals, dus ze weten wat ze moeten doen. In Duitsland moet vooraf worden vastgelegd om hoeveel meter het exact gaat en welke techniek moet worden toegepast. Dat kost wel extra papierwerk. Gelukkig kon onze Duitse partner helpen bij het standaardiseren van dat papierwerk.

Duitsland is groot, waar liggen de kansen?

Vooral direct om de hoek natuurlijk. We werken het liefste in Noordrijn-Westfalen of in Nedersaksen. In het begin hebben we wel eens de fout gemaakt om een klus ver weg aan te nemen zonder garanties, in Berlijn bijvoorbeeld. Dan stuur je daar jongens heen om te kitten, blijkt ter plekke dat ze door vertraging nog niet aan de slag kunnen. Ja, dan zit je. In Nederland rijd je in zo’n geval door naar een andere klus, maar als je zoveel kilometers hebt gemaakt, kan dat natuurlijk niet. Nu doen we alleen dergelijke klussen als eventuele extra kosten gedekt zijn.

Wat kunnen jullie toevoegen aan de Duitse markt?

Vooral onze manier van werken. Ons hoef je niet maanden van te voren vast te leggen. Dat is men in Duitsland niet gewend. Daar werken kitters veelal voor zichzelf en kent men geen grote bedrijven zoals wij. Het voordeel daarvan merken ze pas als wij kunnen inspringen op het moment dat anderen het laten afweten.

Waarin zijn jullie Duits geworden?

We zijn nog steeds heel Nederlands, maar we hebben nu wel een aantal Duitse kitters aangenomen. Dat maakt dat we echt internationaler kunnen werken. En we zijn allemaal jongens uit de grensregio, dus dat gaat wel goed samen. Al kunnen onze Duitsers soms wel ‘vervelende’ grappen maken over het Nederland Elftal.

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: