Ga naar inhoud

Live Super Sonntag: ‘Steen door de ruit bij partijbijeenkomst AfD’

LIVE - De drie deelstaten Baden-Württemberg, Rijnland-Palts en Saksen-Anhalt gaan vandaag naar de stembus. Waarnemers spreken van een hogere opkomst in vergelijking met vorig jaar. Niet de regionale thema's staan centraal, maar de vluchtelingspolitiek van Angela Merkel. Volg het liveblog van Duitslandnieuws.

Dossiers

Feiten en cijfers in de dossiers onderaan deze pagina.

++ Liveblog ++

19.48 uur:

19.41 uur:

We gaan er een eind aan breien. Vanavond en morgen analyses met onze eigen Job Janssen en Axel Hagedorn.

19.05 uur:

18.41 uur:

Live bij de SPD: Partijleider Sigmar Gabriël “Wij doen niets verkeerd in onze politiek en zullen zo verder gaan. Integratie v vluchtelingen wordt hoofdthema bondsdagverkiezingen.”

18.35 uur:

18.32 uur:

18.29 uur:

18.26 uur:

Deze verkiezingen zijn geen afwijzing van Merkels vluchtelingen politiek.

18.20 uur:

De Groenen en de SPD winnen in Baden-Württemberg en Rijnland-Palz. Verlies voor Merkels CDU. Grote winnaar in is één deelstaat AfD met 23%. Daar verliest de SPD 10%.

18.14 uur:

18.10 uur:

bw-

18.05 uur:

CdcY0GmXEAAVSoL

peiling

18.01 uur:

AfD haalt 21.5% in Sachsen-Anhalt #wahlen2016

18.00 uur:

Vol spanning wachten we de eerste polls af.

17.20 uur:

17.05 uur:

In Rheinland-Pfalz lag het opkomstpercentage rond middag uur 13 procentpunt hoger dan 5 jaar geleden. In Baden-Württemberg ligt de opkomst 5 procentpunt hoger en tenslotte in Sachsen-Anhalt lag ligt de opkomst op 35,4 procent. Zo hoog was het in de geschiedenis in de Oostelijke deelstaat nog niet. De hoge opkomst pakt goed uit voor de AfD. Het zijn proteststemmers die het doorgaans laten afweten, maar toch gekomen lijken te zijn. Zegt onze Duitslandnieuws politiek analist Job Janssen

16.40 uur:

De stemming in het land: ARD kopt ‘Nervositeit in Berlijn’. Volgens de Publieke Omroep staan de regeringspartijen CDU en SPD zware verliezen te wachten. De geloofwaardigheid van Merkels vluchtelingenpolitiek ‘Wir schaffen es’ staat op het spel.

16.35 uur:

16.25 uur:

16.15:

We zijn binnen bij de AfD in Berlijn. Volgens Duitslandnieuws-verslaggever Bertus Bouwman heerst er een goede sfeer. Eerder werd een steen door de ruit gegooid. Er zijn ook enkele Nederlands sprekende mensen aanwezig. Om 17.15 gaan we via Periscoop live verslag doen.

14.25 uur:

Wat de uitslag ook wordt, coalities maken gaat lastig worden in Rijnland-Palts na het tweegevecht tussen Malu Dreyer (SPD) en Julia Klöckner. Wellicht moeten ze zelfs samen regeren.

14.14 uur:

Uit de eerste cijfers tekent zich een hogere opkomst op dan vijf jaar geleden

13.53 uur:

Wordt de AfD nog altijd onderschat in Duitsland? Een interview met verkiezingenexpert Thorsten Faas.

13.32 uur:

13.05 uur:

Protest en een steen door de ruit tegen de AfD in Berlijn

12 maart

3.000 deelnemers aan rechtse anti-Merkeldemo in hartje Berlijn.

Asielbeleid

Bij de drie deelstaatverkiezingen draait het om het asielbeleid van Angela Merkel. (Spiegel Online)

Prognose

Baden-Württemberg

In Baden-Württemberg regeert Winfried Kretschmann met de SPD. De premier van de Groenen is geliefd bij de kiezers, hij gaat aan kop. Ook ondernemers mogen hem graag. De kans is groot dat de Groenen voor het eerst de CDU van de troon stoten als grootste partij in het Zuid-Westen. (Zeit Online I). Toch kan de groen-rode coalitie in gevaar komen, zeker als de SPD nog achter de AfD eindigt. (Deutschlandfunk met de achtergronden, SWR-Special I).

Rijnland-Palts

In Rijnland-Palts regeert Malu Dreyer van de SPD samen met de Groenen. Uitdaagster is Julia Klöckner van de CDU. Zij heeft op meerdere momenten geprobeerd zich van Merkels vluchtelingenpolitiek te distantiëren en wordt soms zelfs genoemd als de vrouw die Merkel moet opvolgen. Lang koerste ze op een overwinning af, maar in de laatste peilingen is ze net ingehaald door Dreyer. (SWR-Special II)

Saksen-Anhalt

Ook in Saksen-Anhalt is de toekomst ongewis. De CDU met regerend premier Rainer Haseloff zal waarschijnlijk de winst pakken. Maar of dat genoeg is om de huidige coalitie met de SPD voort te zetten is de vraag. Ook hier geldt; hoeveel zetels pakt de AfD? In een aantal peilingen gaat het maar liefst richting de 20%. (Zeit Online II)

Dossiers deelstaatverkiezingen

Bekijk de details per deelstaat. Coalities, peilingen en andere handige feiten:

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: