Ga naar inhoud

Analyse Duitse deelstaatverkiezingen: dankzij de vluchtelingen winnen de AfD én het beleid van Merkel

De partij van Bundeskanzlerin Angela Merkel, de CDU, heeft vanavond overal verloren. Toch wordt haar vluchtelingenpolitiek omarmd door twee winnaars. In Baden-Württemberg boekte de zittende Groenen-premier Kretschmann een historische zege. In Rijnland-Palts was Malu Drayer als SPD'er de gevierde vrouw. In Saksen-Anhalt kwam de AfD met een enorme verkiezingswinst het parlement binnen. Een analyse.

Algemeen

Axel Hagedorn (Van Diepen Van der Kroef): “Het is gegaan om een combinatie van vertrouwen in personen en de vluchtelingenstroom. Dat in Saksen-Anhalt de AfD nu zoveel stemmen heeft getrokken, is een regionaal verschijnsel. Maar de CDU is daar nog steeds de grootste en kan een coalitie vormen. De AfD zal alle moeite hebben met 29 zetels de rust intern te bewaren. Ik verwacht daar LPF-achtige toestanden. Opvallend vind ik verder de rentree van de liberale FDP. Mochten zij in enkele deelstaten in de regering kunnen komen dan is een landelijke come-back zeer waarschijnlijk.”

Baden-Württemberg

bw-

 

 

Axel Hagedorn: “Groenen-premier Kretschmann heeft gewonnen en maakt de Groenen de grootste partij. Een opmerkelijke overwinning in de deelstaat van de machtige auto-industrie waar de CDU traditioneel zeer sterk was, lijdt de partij van Merkel nu een historische nederlaag.” Meest waarschijnlijke coalitie: “Groenen, SPD, FDP”

Sachsen-Anhalt

peiling

 

 

Axel Hagedorn: Die Linken en de SPD verliezen zwaar en de stemmen gaan naar AfD.” Meest waarschijnlijke coalitie: “CDU, SPD en Groenen”

Rijnland-Palts

CdcY0GmXEAAVSoL

 

 

Axel Hagedorn: “CDU-leider Klöckner heeft volledig verspeeld. Stond eerst achter Merkel, maar heeft daarvan niet kunnen profiteren. Juist met steun voor Merkels politiek heeft de SPD het succes weten te behalen. Klöckner wordt dus op korte termijn geen opvolgster van Merkel.” Meest waarschijnlijke coalitie: “CDU en SPD of SPD, Groenen en FDP.”

Angela Merkel – CDU/CSU

Axel Hagedorn: “In principe heeft de politiek van Merkel gewonnen, maar haar partij heeft verloren. De CDU kan niet tevreden zijn. Ze hebben de verkeerde personen naar voren geschoven. Toch blijft het niet aan Merkel persoonlijk kleven.”

Sigmar Gabriël – SPD

Axel Hagedorn: “Dat is uitgelopen op een ramp. Ze zijn gemarginaliseerd in twee deelstaten. Het profiel van de campagne is onduidelijk. Gabriël hobbelt mee met Merkel. In een deelstaat zoals Rijnland-Palts kan de persoon van Malu Drayer dat effect wegpoetsen. Op landelijk niveau staat de SPD in zijn hemd. Of Gabriël bij de komende verkiezingen lijsttrekker moet worden, zal op de agenda komen in de komende maanden.”

Frauke Petry – AfD

Axel Hagedorn: “De vraag is nu welke kant de partij inhoudelijk opgaat. Hierbij gaat het thema ‘Islamisering’ een nóg dominantere rol spelen. De proteststemmers zullen bediend worden met een Anti-Merkel-strategie.”

Merkels vluchtelingenpolitiek?

Axel Hagedorn: “Merkel hoeft niets te veranderen. In feite is het vluchtelingenbeleid al deels teruggedraaid. Op deze ingeslagen weg zal de toestroom van het aantal vluchtelingen afnemen. Merkel kan dit op haar konto bijschrijven.”

Landelijke verkiezingen volgend jaar

Axel Hagedorn (Van Diepen Van der Kroef): “Het gaat nu om integratie. Europese discussies over bijvoorbeeld een register voor vluchtelingen. Dus voor Merkel en de Duitse discussie: krijgt Duitsland het voor elkaar om het probleem van de integratie in toom te houden.”

 

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door:
Avatar fotoDerk Marseille (1980) legde samen met Bertus Bouwman en Roy van Veen het fundament voor Duitslandnieuws.nl. Sinds 2005 actief bij BNR Nieuwsradio is dit zijn eerste eigen onderneming. Derk doet de eindredactie, de podcast en werkt creatieve concepten uit in samenwerking met externe partijen. Daarnaast is Derk veelvuldig actief als dagvoorzitter en moderator op internationale events. In het Engels, Duits en uiteraard het Nederlands.