Notice: Undefined index: schema_def_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 478

Notice: Undefined index: schema_def_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 479

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 542

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 543

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_min in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 727

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_max in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 728
Verkiezingen: 3 Nederlanders over de verkiezingskoorts in hun deelstaat - Duitslandnieuws
Ga naar inhoud

Verkiezingen: 3 Nederlanders over de verkiezingskoorts in hun deelstaat

De komende drie deelstaatverkiezingen maken veel los bij de Duitsers, maar hoe beleven Nederlanders in Rijnland-Palts, Saksen-Anhalt en Baden-Württemberg de komende verkiezingen? Peter van der Meulen, Hanneke Verbeet en Karine Müller vertellen over wat er in hun regio speelt.

In Rijnland-Palts draait het om twee vrouwen, in Saksen-Anhalt komen politici zieltjes winnen tussen de geiten en in Baden-Württemberg wordt er gedemonstreerd tegen de AfD. Drie Nederlanders vertellen over hoe de verkiezingen in hun deelstaat leven.

Peter van der Meulen – Rijnland-Palts

Als hij de Duitse nationaliteit had, zou bedrijfsadviseur Peter van der Meulen uit Neustadt an der Weinstraße (Rijnland-Palts), zondag zeker gaan stemmen.

In Rijnland-Palts gaat het om Malu Dreyer (SPD) en Julia Klöckner (CDU).

Wat merkt u van de verkiezingskoorts?

In Rijnland-Palts leeft de deelstaatverkiezing, zoals hij altijd leeft. Als je bij iemand gaat eten, heb je het erover en op de radio hoor je allerlei specials over de verkiezingen. Zelf mag ik niet stemmen, maar anders zou ik zeker naar de stembus gaan. Rijnland-Palts stemt over het algemeen op een redelijk conservatieve manier. Daardoor zijn de grote partijen, CDU en SPD, hier al sinds 1947 aan de macht en spelen de kleinere partijen nauwelijks een rol.

Wat merkt u er zelf van?

Aan de Weinstraße, de regio waarin ik leef, domineert traditioneel de CDU. De mensen in mijn omgeving maken zich zorgen over de opkomst van rechtse partijen zoals de AfD. Onlangs zei mijn buurman: “Het wordt zondag mooi weer. Hopelijk gaan er daardoor meer oudere mensen stemmen. Dan krijgt de CDU meer stemmen in verhouding tot de AfD.”

Hoe gaat de AfD het doen?

In Rijnland-Palts zijn de de CDU en de SPD allebei sterk en deze partijen hebben eigenlijk altijd adequaat geregeerd. De mensen hebben het hier relatief goed. Daarom is stemmen op een kleine protestpartij in principe zonde van je stem. Voor de grote partijen kan het dit keer lastiger worden om een zinnige coalitie te vormen, omdat ze de AfD er niet bij willen hebben. Ze moeten misschien een samenwerking aangaan waar ze normaal gesproken niet voor zouden kiezen.

Het is een spannende nek-aan-nekrace.

De CDU en de SPD gaan inderdaad gelijk op. De uitkomst hangt af van de twee vrouwen die deze partijen lokaal leiden. Zij zijn namelijk allebei erg populair. Als je voor een persoon kiest in plaats van voor een partij neem je wellicht het ene of andere standpunt, waar je het niet mee eens bent, voor lief.

Hanneke Verbeet – Saksen-Anhalt

Hanneke Verbeet runt samen met haar man Jan de Vries een melkgeitenhouderij in Nedlitz (Saksen-Anhalt). De laatste tijd komen lokale politici opvallend vaak hun geiten bewonderen.

Wat merkt u van de verkiezingskoorts?

Nu de verkiezingen eraan komen, brengen veel kandidaten een bezoek aan ons bedrijf. Ze doen dan alsof ze op politiek gebied iets voor onze onderneming kunnen betekenen. Dat is natuurlijk niet zo. Eigenlijk gaat het ze gewoon om het winnen van zieltjes.

In Saksen-Anhalt koerst de AfD af op een groot succes.

Hoe leven de verkiezingen in Saksen-Anhalt?

Overal hangen borden en de kranten staan er vol mee. De Duitsers die meedoen, komen namelijk maar wat graag in de krant. Bovendien duiken de kandidaten opeens overal op. Als er ergens iets te beleven valt, zijn zij erbij.

Wat stemt u zelf?

Zelf weet ik nog niet of ik zondag naar de stembus ga. Ik moet nog uitzoeken op welke partij ik dan zou stemmen. Ik wil namelijk niet voor of tegen bepaalde mensen zijn.

Karine Müller – Baden-Württemberg

Karine Müller, van de Nederlandse en Vlaamse Cultuurvereniging in Karlsruhe, heeft heel direct te maken met het vluchtelingenvraagstuk en volgt de verkiezingen in Baden-Württemberg daarom met veel belangstelling.

Premier Winfried Kretschmann (Groenen) ligt op kop in de peilingen.

Wat merkt u van de verkiezingen?

Via het internationale ontmoetingscentrum in Karlsruhe kom ik regelmatig met immigranten in contact. Helaas heeft Pegida het voor elkaar gekregen dat in heel Duitsland mensen zich geroepen voelen tegen vluchtelingen te zijn. Daar profiteert de AfD van door de hele ontwikkeling rondom de vluchtelingen als hoofdthema te nemen en zo veel stemmen binnen te halen. De instelling van deze partij heeft niets met democratisch denken te maken. Ik zou toch graag in een democratisch land (deelstaat) wonen.

Wat zou u zelf stemmen?

In principe vind ik de huidige regering geen slecht werk leveren, alhoewel er in mijn ogen ook rare beslissingen genomen worden. De SPD heeft het voor elkaar gekregen dat niet de leerkracht beslist naar welke middelbare school een leerling gaat, maar de ouders. Absoluut een verkeerde beslissing! Toch ben ik van huize uit voor de SPD en zou ik eerder voor De Groenen kiezen dan voor de CDU. Ik zou het goed vinden als de huidige coalitie aan de macht blijft. Ik vind de minister-president een zeer solide, betrouwbare politicus. Ik zou zelfs een coalitie van De Groenen en CDU beter vinden dan om het even welke coalitie met de AfD. Ik heb een eigen mening over de politiek, maar omdat ik de Duitse nationaliteit niet bezit, mag ik niet stemmen.

Maar u woont hier al 30 jaar!

Dit is voor mij geen reden om Duitse te worden. Ik voel me nog steeds meer Nederlandse. Mijn man, een Duitser, en ik kijken regelmatig naar politieke talkshows. Samen discussiëren we over de thema’s, zeker nu de verkiezingen voor de deur staan. Toch houdt hij zijn politieke keuze voor zich, dat is zijn goed recht, maar misschien is dat  typisch Duits?

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door:
Avatar foto