Ga naar inhoud

Pegida-voorman ‘Ed aus Holland’: Mensen komen in opstand, politieke weg duurt te lang

'Ed aus Holland' groeide afgelopen jaar uit tot een belangrijke stem binnen de anti-islambeweging Pegida uit Dresden. De Nederlander die vanuit Beieren onder meer luchtdrukgeweren en pepperspray verkoopt, denkt dat burgers in opstand zullen komen ongeacht de uitslagen van de deelstaatverkiezingen. "Men is het zat en voor de meeste mensen duurt de politieke weg te lang."

Ed aus Holland‘, Ed der Holländer of Edwin Utrecht, zo staat Edwin Wagensveld in Duitsland bekend. Uit vrees voor bedreigingen liet hij meestal zijn achternaam achterwege. Inmiddels is zijn volledige naam bij een breder publiek bekend. Hij laat zich er niet door tegenhouden, vertelt hij aan de telefoon onderweg tussen twee demonstraties door met Pegida in Nederland.

Opstand

Komende zondag 13 maart zijn er verkiezingen. De AfD lijkt dubbele cijfers te gaan scoren in de drie deelstaten. De anti-islamiseringsbeweging Pegida is weliswaar officieel niet verbonden aan de AfD. Er zijn wel veel overeenkomsten met de rechts-populistische partij.

Welke sfeer leeft er binnen Pegida?

De verkiezingen zijn vanuit Dresden bezien een beetje ver weg, want ze zijn in andere deelstaten. Maar sinds wat er tijdens de jaarwisseling is gebeurd heerst er binnen Pegida een Aufbruchstimmung, we zijn optimistisch. We krijgen veel meer steun. Je merkt dat de mensen het zat zijn, men wil verandering.

Wat zijn mensen dan precies zat?

Ze geloven gewoon niet meer wat journalisten en politici zeggen. Daar is protest tegen. De vraag is of dat protest vreedzaam blijft.

Beantwoord die vraag zelf eens?

Ik ben bang van niet. De politieke weg duurt de mensen te lang. Men zal in opstand komen.

En dat is opstand met geweld? Hoe ziet u dat voor zich?

Ik hoop natuurlijk dat het niet gewelddadig wordt,laten we dat voorop stellen. Maar ik denk dat dan de moskeeën, azc’s en gemeentehuizen het als eerste zullen moeten ontgelden.

Waar is iedereen dan precies bang voor?

De islamisering. En zo lang Angela Merkel doofstom blijft voor de zorgen onder de mensen, groeit de angst.

In Saksen wonen weinig moslims, waarom is juist daar de angst zo groot?

Ik woon zelf in een klein dorpje in het noorden van Beieren. Daar spelen die problemen ook niet. Maar als ik in Nederland kom herken ik de steden als Utrecht en Den Haag waar ik vroeger woonde niet meer.

Waarom is dat een probleem?

Onze jeugd plant zich niet meer voort omdat je geen kinderen op de wereld zet als je een onzeker perspectief hebt. De islam denkt daar anders over. Zij nemen in rap tempo de steden over.

Edwin Wagensveld spreekt regelmatig tijdens de Pegida-demonstraties in Dresden.

AfD

Pegida wil graag een verbond sluiten met de rechts-populistische AfD. Waarom reageren zij afwijzend op jullie?

We hebben in het begin wat strubbelingen gehad, daarom zijn er aarzelingen over en weer. Partijleider Frauke Petry ziet het met ons niet zitten, maar ik zie haar ook slechts als tussenoplossing na het afzetten van Bernd Lucke.

AfD-leider Björn Höcke in Thüringen brengt in Erfurt ook veel mensen op de been. Is hij een betere leider voor de AfD?

Ja, hij is veel beter in het begeistern, krijgt meer mensen achter zich aan. Dat in tegenstelling tot Petry die veel zachter en onduidelijk is. Laatst had ze ineens wel een radicale uitspraak over schieten op vluchtelingen bij de grens die ze daarna weer heeft ingetrokken. Dat heeft ze gewoon niet goed uitgelegd. Een beetje dom.

Höcke wordt in Duitsland fel bekritiseerd, hij schuurt tegen het rechts-extremisme aan.

Hij kan goed verwoorden wat de mensen willen horen.

Wat vindt u er van dat extreemrechts zich aangetrokken voelt tot AfD?

Heel onwenselijk. Die inmenging kan de partij verlammen. Lang zijn veel mensen politiek dakloos geweest als ze ergens tussen de CDU en NPD of Dritte Weg inzaten. Dus ik snap wel dat ze daar nu onderdak zoeken. Maar het is niet constructief.

Pepperspray niet aan te slepen

Hoe bent u eigenlijk in Duitsland terecht gekomen?

Twintig jaar geleden kwam ik voor werk hier, ik zat in de montage. Ik heb hier mijn vrouw leren kennen en ben daarom gebleven.

En toen bent u een online wapenwinkel begonnen?

Het is geen wapenwinkel. Zo wordt dat in Nederland meteen genoemd. Ik verkoop enkel sportwapens en zelfverdedigingsmiddelen als elektroschockers en pepperspray. Dat is legaal in Duitsland.

U verkoopt ook bajonetten en slagstokken.

Het is ook geen speelgoed. Maar je moet het niet erger maken dan het is. Een klein zakmes kan ook dodelijk zijn.

Op uw website poseert u in gevechtstenue.

Ja, dat ziet er verdomd echt uit. Maar het gaat om toernooien die we speelden met balletjespistolen. Dat was een tijdje hier erg populair, ik heb dat zelf ook gespeeld maar doe dat al jaren niet meer.

Hoe lopen de zaken, de Duitse media schrijven dat het goed gaat in de wapenhandel.

Er is een product dat niet meer aan te slepen is en dat is pepperspray. De kranten schreven dat er al een omzetstijging was afgelopen jaar van 600%. Sinds Keulen is dat 2.000% volgens mij. Ik weet de cijfers niet exact, maar het is in ieder geval niet meer aan te slepen. Ik kan het in de tussenhandel nog maar moeilijk krijgen.

Klinkt als een mooie business. Aan de ene kant waarschuwen voor islamisering en geweld, aan de andere kant geld verdienen aan pepperspray.

Zo is het niet. Doordat ik zoveel bezig ben met Pegida kom ik niet aan werk toe. Je belt me nu in de auto tussen twee demonstraties in Nederland door. Ik kom helemaal niet aan werken toe, ik verlies juist veel geld door me zo in te zetten voor Pegida. Ik had door die extra vraag naar zelfverdediging veel meer profijt kunnen hebben. Heb ik niet gedaan. Ik heb nooit mijn bedrijf gepromoot. Hier wil ik geen geld aan verdienen.

Als het demonstreren u geld kost, waarom zet u zich dan zo in voor Pegida?

Omdat de gevolgen van de islamisering zo enorm zijn. Ik zeg altijd, sluit je ogen eens. Denk aan hoe de wereld 10 jaar geleden er uit zag. Iedereen ziet dat de wereld helemaal anders is geworden. Daar wil ik wat tegen doen.

Demonstreren

U zegt in bijna elk interview dat u tegen geweld bent. Toch verkoopt u wapens.

De politie en het leger hebben ook wapens en promoten geen geweld. Ik distantieer me van elke vorm van geweld. De wapens die ik verkoop zijn balletjespistolen of luchtdrukgeweren. Dat is enkel voor de sport.

U was er al vanaf het allereerste begin bij Pegida betrokken. Hoe kwam dat?

Eigenlijk heel toevallig. Ik was een weekendje in Dresden met mijn vrouw. Ik wist dat er op maandag een demonstratie zou zijn en ik dacht, we blijven nog even. Dat wil ik wel zien.

Zo toevallig klinkt dat niet, u moet toch hebben geweten waar die demonstraties over gaan.

Ik had natuurlijk op internet gelezen waar het over ging en ik voelde me erg verbonden met de zorgen die daar gedeeld werden. Let wel, daarvoor ben ik nooit betrokken geweest bij een of andere beweging.

Geen hooligan

U draagt op uw kleding vaak een kruis, wat betekent dat?

Niets, dat is mijn lievelingsmerk Stone Island. Het is Italiaans, het zit fijn. Driekwart van mijn kledingkast hangt er vol mee. Maar je hebt gelijk dat het intussen wel een beetje mijn handelsmerk is geworden. Dat logo kan ik er trouwens ook afhalen, het zit met drukknopen vast.

Het is een geliefd merk onder Britse hooligans. U liep ook mee tijdens de HoGeSa – Hooligans Gegen Salafisten. Dat was een anti-islamdemonstratie van hooligans die uitliep op geweld, zo wordt u op diverse sites ook genoemd.

Ik ben geen hooligan en zo zie ik er ook helemaal niet uit. Ik ben toen in Hannover bij de tweede HoGeSa-demo gaan kijken met mijn zoon omdat ik niet vertrouwde wat de media schreven over de eerste demonstratie in Keulen. Je ziet daar wel veel kale koppen bij lopen, maar dat betekent echt niet dat daar veel nazi’s tussen lopen. Niet meer dan onder mensen met langer haar.

Terug naar komende zondag. Wat gaat er veranderen in Duitsland?

Ik verwacht dat de AfD een goed resultaat gaat neerzetten. Het wordt vooral spannend in Rijnland-Palts. Ik hoop dat de CDU-kandidaat Julia Klöckner SPD-premier Malu Dreyer zal afstraffen. Zij is in Duitsland een van de allerergste ‘welkomheters’ van vluchtelingen. Als Klöckner wint, kan zij ook Merkel verder onder druk zetten. Daarmee slaan we dan een paar vliegen in een klap.

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: