Ga naar inhoud

Nederland derde grootste handelspartner van Duitsland

Nederland blijft de derde grootste handelspartner van Duitsland. Het handelsvolume - de optelsom van in- en uitvoer - steeg in 2015 naar 168 miljard euro, tegen 160 miljard het jaar ervoor. Het meest opvallend in de nieuwe cijfers van het Duitse bureau voor de statistiek is dat de Verenigde Staten Frankrijk van de troon stoot als belangrijkste handelspartner.

Het Duitse bureau voor de statistiek heeft de voorlopige handelscijfers over 2015 bekend gemaakt. Daarin blijken de Amerikanen de nieuwe koploper te zijn met een handelsvolume van 173,3 miljard euro. Daar achter volgen Frankrijk (170,1 miljard euro) en Nederland met 167,6 miljard euro.

Amerikanen halen de Fransen in

Opvallend is dat Frankrijk voor het eerst in 40 jaar niet meer bovenaan staat. Dat de Amerikanen de Fransen konden inhalen heeft vooral te maken met de bloeiende economie in de VS tegenover de zwakke euro waardoor de Amerikanen graag in Europa inkopen doen. Dat is terug te zien in het enorme exportoverschot van 54,6 miljard euro dat Duitsland met de VS heeft. Experts gaan er van uit dat de VS voorlopig op de eerste plek blijft staan.

Handelspartners

Amerikanen kopen meer in Duitsland

De Amerikanen wisselden de Fransen af omdat ze vooral extra inkochten in Duitsland (voor 113,9 miljard euro). Andere grote klanten zijn Frankrijk (103 miljard euro) en Groot-Brittannië (89,3 miljard euro). Nederland is nummer 4 met 80 miljard euro.

Nederland tweede grootste importeur naar Duitsland

Duitsland winkelt zelf het liefst in China (91,5 miljard euro) en Nederland (88,1 miljard euro). Frankrijk komt met 67 miljard euro op de derde plaats.

Hele rapport

Het hele rapport is te vinden op de website van Destatis [PDF]

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: