Ga naar inhoud

Duitsers lokken Nederlanders met goedkope rookwaren

De Duitse tabaksindustrie wrijft de handen warm. Na jaren dalende omzetten verkochten ze vorig jaar eindelijk weer eens een keer meer peuken en shag dan het jaar ervoor. Nederlanders gaan omdat het goedkoper is ook graag de grens over voor hun rookwaren.

Voor het eerst sinds 2011 zijn er in Duitsland meer sigaretten verkocht dan het jaar ervoor. Zijn vluchtelingen fanatieke rokers? Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie wel. 

81,3 miljard peuken

Dat geldt ook voor de tabaksbranche. In Duitsland kochten rokers bij elkaar 81,3 miljard peuken waar belasting over werd betaald. Een gedeelte daarvan heeft de industrie te danken aan Nederlanders. ‘Wij’ paften in 2014 10,3 miljard legale sigaretten weg. Als de rekensom wordt aangehouden dat Duitsland 5x zo groot is als Nederland betekent dat dat Duitsers relatief veel roken.

Actieve lokroep naar Nederlanders

Tabak is in Duitsland beduidend goedkoper en dat zit hem in de accijns en een lagere btw-tarief van 19 in plaats van 21%. Een pakje Marlboro kostte in 2015 in Duitsland 5,20 euro terwijl je in Nederland er 6,20 euro voor weglegt. Een wezenlijk verschil voor een roker die 5 pakjes per week nuttigt. Reden genoeg voor Nederlanders om de grens over te gaan voor hun rookwaren. Duitse verkopers maken op hun beurt weer graag gebruik van de Nederlandse Raucher. Ze maken er zelfs actief reclame voor.

In 2014 kochten Nederlanders zo’n 36 miljoen sigaretten in Duitsland en het is daarmee ook in deze branche onze belangrijkste handelspartner. België is voor Nederlanders minder interessant geworden omdat het prijsverschil daar door een accijnsverhoging kleiner is geworden.

Omweg voor shag

Ook voor shag – iets minder dan de helft van de Nederlandse rokers koopt het – wordt de omweg naar het buitenland gemaakt. Hoewel het vaak gewoon uit een Nederlandse fabriek komt, is het door de accijnzen in het buitenland wel goedkoper. Volgens de Vereniging Nederlandse Kerftabak (VNK) koopt meer dan een vijfde zijn shag over de grens.

‘Voordelen’

In Duitsland worden absoluut gezien meer sjekkies gedraaid, maar die stellen in verhouding met de totale tabaksconsumptie niet zoveel voor. Steeds meer rokers ontdekken de vermeende voordelen van shag: het is goedkoper en kan zuiniger gebruikt worden wat het nog een keer goedkoper maakt, stelt de VNK. De shagroker bepaalt immers zelf hoe dik die ze draait. Die ontwikkeling kan alleen de totale verkopen niet doen groeien of op peil houden.

Bewuster roken

“Er is al jaren een dalende lijn te zijn”, zegt Jan Hein Präter van de VNK. “Veel mensen zijn bewuster bezig met wat ze consumeren en wat de gevolgen daarvan zijn. Roken is dan zo’n onderwerp waar al veel over bekend is. Voor een andere groep mensen zijn de prijsverhogingen misschien juist doorslaggevend om te stoppen.”

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door:
Avatar foto