Ga naar inhoud

Potentiële V&D-koper Hudson’s Bay sneed na overname direct in Duits management

Hudson's Bay Company (HBC) lijkt de koper te worden van het failliete warenhuis V&D. De Canadese retailreus kocht vorig jaar oktober het Duitse Galeria Kaufhof. Wat gebeurde er in Duitsland in de maanden na de overname?

Het Europese avontuur van Hudson’s Bay begon in oktober 2015 met de overname van Galeria Kaufhof. De Canadese gigant kocht het Duitse luxe warenhuis voor 2,8 miljard na een ‘moeizame onderhandelperiode’, schreef Handelsblatt rond de onderhandelingen.

Duitsland kent naast Galeria Kaufhof alleen nog Karstadt als grote warenhuisketen met panden in grote steden. Toen Karstadt werd overgenomen door een buitenlandse investeerder ging het bijna over de kop. Daarom was er in Duitsland bij de overname van Kaufhof aanvankelijk veel scepsis.

Winst daalde 90%

Of de scepsis terecht is moet nog blijken, de overname is nog vers. Nog tijdens de onderhandelingen afgelopen zomer kwam het bericht naar buiten dat de winst van HBC met 90% was gedaald. Maar volgens topman Richard Baker kwam dat vooral door een forse investering in het digitaliseren van de winkels en het uitbreiden van HBC’s Amerikaanse warenhuisketen Saks 5th Avenue naar Canada. De omzet steeg met 14%.

Twee managers weg

“Het personeel moet zich geen zorgen maken”, zei toenmalig topman Olivier van den Bossche van Galeria Kaufhof. Vrij kort daarna zette HBC hem en een andere collega uit het 6 koppen tellende management op straat.

Huren verhoogd

Hudson’s Bay Company zou met de overname ook veel Noord-Amerikaanse producten in Europa aan de man willen brengen. Daarnaast moet de omzet uit online-verkopen groeien. Dit was bij de overname slechts 2%.

Het Canadese concern investeert ook in vastgoed. In samenwerking met een Amerikaanse investeringsmaatschappij kocht Hudson Bay’s ook 41 panden waar Galeria in huist. De huren werden meteen verhoogd.

Niet failliet

Groot verschil met V&D is dat Galeria Kaufhof niet failliet was bij de overname. Over 2013/2014 draaide het bedrijf een omzet van 3,1 miljard euro en nettoresultaat van 193 miljoen euro.

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door:
Avatar foto