Ga naar inhoud

Rudi Hoogvliet hoort bij de inner circle van Baden-Württemberg

In Kaaskoppen delen Nederlanders hun ervaringen in Duitsland. Deze week Rudi Hoogvliet. Hij is woordvoerder van de regering in Baden-Württemberg, een van de economisch sterkste regio's van Europa en daarom ook interessant voor Nederlandse ondernemers. "Het is de leukste job die er is, je maakt echt deel uit van de inner circle."

Kaaskoppen is de wekelijkse rubriek van Duitslandnieuws waarin ondernemende Nederlanders en Duitsers hun ervaringen delen. We vragen hoe zij hun weg vinden over de grens.

Deze week Rudi Hoogvliet. Hij is woordvoerder van de coalitie van Die Grünen en de SPD in de deelstaat Baden-Württemberg en vertolkt de boodschap van premier Winfried Kretschmann. “Waar zouden we mee bezig zijn als er geen vluchtelingencrisis zou zijn?”

Hoe ben je persvoorlichter bij de Groenen in Baden-Württemberg geworden?

Ik ben al sinds 1983 in Duitsland omdat ik hielp organiseren met de demonstraties van de vredesbeweging tegen kernwapens. Ik werd gevraagd voor het landelijke bestuur, heb als adviseur opgetreden en van het één kwam het ander. Het is een prachtige baan om de eerste Groenen-premier te helpen. Je maakt deel uit van de inner circle. 

Wat moeten we ons daar bij voorstellen?

Je zit middenin het regeringswerk en bent erbij als dingen bepaald worden. Dat is belangrijk want je moet het vervolgens ook verkopen. Ik adviseer daarbij ook, dus ik mag mijn eigen mening geven.

Wat doe je anders als Regierungssprecher in plaats van woordvoerder van de eigen partij?

Als je in de oppositie zit werk je eraan om gezien en gehoord te worden en zoek je dingen op. Nu komen de aanvragen juist op ons af dus is het meer uitzoeken en sorteren. Het is intensiever, het moet sneller en tegelijk zorgvuldig gewogen.

Over snelle communicatie gesproken. Je hebt de regering van Baden-Württemberg toch aan Twitter geholpen?

Dat was inderdaad één van mijn eerste voorstellen. Daarmee kunnen we een jongere doelgroep bereiken. Inmiddels hebben we een team van drie personen, het zogeheten Online Referat, dat zich dagelijks bezig houdt met onze digitale communicatie.

Dus je twittert zelf niet meer?

Nee, aan de hand van de beleidsstukken zijn die drie medewerkers zelf verantwoordelijk voor hun tweets. Mijn persoonlijke account gebruik ik ook niet meer. Niet alleen omdat ik daar weinig tijd meer voor heb. Het gevaar is dat mijn persoonlijke uitingen worden vermengd met die van mij als woordvoerder, dus ben ik er mee gestopt.

Duitsland is helemaal in de ban van vluchtelingen. In hoeverre speelt dat thema in jouw werk een rol?

Het beheerst op dit moment mijn baan. Ik vraag me wel eens af: ‘Waar zouden we mee bezig zijn als de vluchtelingen er niet zouden zijn?’ We zijn er dag in, dag uit mee in de weer. Het zijn er ook zo veel. In 2015 heeft Baden-Württemberg er meer dan 100.000 opgenomen en daar komen dagelijks nog 200 tot 400 asielzoekers bij.

Vanuit Beieren hoor je in de media een stevig tegengeluid. Bij jullie lijkt dat minder, hoe zit dat?

De CSU van Horst Seehofer zit natuurlijk in de bondsregering en de partij is een stuk conservatiever. Wij ervaren hier ook problemen, maar blijven tegelijk graag de kansen zien. Het is veel vers bloed wat uit het buitenland komt dat aan de slag wil. De eerste paar jaar zullen lastig zijn, maar zodra ze ingeburgerd zijn en Duits hebben geleerd kunnen ze aan de slag bij Duitse bedrijven. We zijn daarnaast wel voor een vorm van begrenzing, willen de oorzaken van de vlucht in kaart brengen en opvang in de regio beter financieren.

Krijgt een ander geluid bij jullie wel een kans? De rechtse AfD mag van jullie niet meedoen aan de televisiedebatten in aanloop naar de deelstaatverkiezingen in maart.

Die beslissing hebben de televisieomroepen genomen. Het is gangbaar om alleen partijen met zetels aan zulke debatten te laten deelnemen. Dat ze nu tussen 8-10% van de stemmen in peilingen staan, hoeft niet te betekenen dat ze daar bij mogen zijn. Bovendien hebben wij angst voor een schijndebat.

Hoezo?

We denken dat in zo’n debat met AfD erbij kwesties niet duidelijk worden. Zij zijn in feite rechtspopulisten, net als Wilders, maar dan met een mantel van professoren. In feite spelen ze gewoon met de angst van mensen. Ze gebruiken de termen als ‘Wir sind nicht das Sozialamt’, die is van de NPD, een neonazistische club.

Hebben mensen dan onterecht angst?

Het is een onzekere tijd en misdaden zoals in Keulen moeten we niet tolereren, maar het merendeel van de vluchtelingen is dankbaar willen maar één ding: een nieuw bestaan opbouwen in Duitsland. Ik kan me voorstellen dat mensen met vragen zitten. Dat daar angst uit komt is alleen niet noodzakelijk. Bovendien, de donkerste angst komt voor uit een tekort aan informatie.

Over twee maanden zijn de verkiezingen, stel dat de Groenen de regering niet halen, behoudt u dan uw baan?

Nee, in Duitsland is woordvoerder echt een politieke baan. Waar je in Nederland als persvoorlichter voor allerlei soorten kabinetten kan werken ben je hier gelinkt aan je partij. Als de Groenen niet meer in de coalitie zitten, kan ik ook niet meer terug als partijwoordvoerder. Al maak ik me daar niet zo’n zorgen om. Het is wel spannend, maar we staan er goed voor met bijna 29% van de stemmen dus onze kansen zien er goed uit.

De partij Alternative für Deutschland mag toch meedoen met de televisiedebatten in Baden-Württemberg. Dat werd na het publiceren van dit artikel bekend gemaakt. 

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door:
Op één dag de beste tips voor succes op de Duitse markt krijgen: Dat kan op 29 september 2016 op de Duitslanddag. Deze dag wordt dit jaar voor de tweede keer georganiseerd door de Duits-Nederlandse Handelskamer in samenwerking met Euler Hermes. Het veelzijdige programma bevat informatie over alle ins en outs van zakendoen in Duitsland en bestaat uit 12 workshops en 15 infosessies. Naast het plenaire programma met inspirerende sprekers bestaat ruime gelegenheid tot netwerken en het uitwisselen van ervaringen. Meer info’s over het programma en de aanmelding vindt u onder www.duitslanddag.nl. De Duits-Nederlandse Handelskamer (DNHK) ondersteunt al meer dan 115 jaar ondernemingen bij activiteiten op de markt in het buurland. Met ruim 1.500 leden vormt de DNHK het grootste Nederlands-Duitse zakennetwerk.

Avatar foto