Notice: Undefined index: schema_def_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 478

Notice: Undefined index: schema_def_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 479

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 542

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 543

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_min in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 727

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_max in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 728
Twente legt kabinetsplan banen in Duitsland naast zich neer - Duitslandnieuws
Ga naar inhoud

Twente legt kabinetsplan banen in Duitsland naast zich neer

De regio Twente legt het 10 miljoen omvattende kabinetsplan voor banen over de grens naast zich neer. Zo vindt de gemeente Enschede het te weinig ambitie hebben en is de regio al langer met een groter budget aan de slag. Volgens de FNV moet het kabinetsplan vooral gaten opvullen.

De 10 miljoen van het kabinet en provincies is een experiment omdat huidige initiatieven falen, stelde beleidsmedewerker Arnoud Hoogsteen van FNV tegenover Duitslandnieuws.

Maar Twente trekt zijn eigen plan met een veel groter budget. “We zijn al goed op dreef en mikken op 250 banen per jaar”, zegt wethouder Arbeidsmarktbeleid van Enschede Patrick Welman (CDA). Het totaalpakket van Twente is in euro’s  groter dan het sectorplan van FNV en consorten: 14,5 miljoen voor Twente tegen 10 miljoen van het kabinetsplan.

Gaten opvullen

“Er zijn wel meer plannen”, reageert Arnoud Hoogsteen van FNV. Maandag zei hij nog tegen Duitslandnieuws dat het sectorplan ‘Grenzeloos Werken’ als parapluplan fungeerde, maar dat verduidelijkt hij nu. “De grensoverschrijdende arbeidsmarkt is redelijk regiogebonden. We juichen alle initiatieven toe en als Twente het alleen wil, moeten ze dat vooral doen. Wij zijn er voor de regio’s waar nu te weinig geregeld is, om de gaten op te vullen.”

Waarom wil Twente zo graag op eigen houtje banen in Duitsland opzoeken? “Wij voelen de urgentie meer”, zegt wethouder Welman. “Daarbij is mijn ervaring dat met grote projecten processen langs elkaar heen lopen. Dan ben je niet langer bezig met de inhoud.”

Arbeidsmarkt Overijssel beroerd

Rob Welten doet als burgemeester (CDA) van het Overijsselse Borne mee in het aparte sectorplan van Twente. Hij verdedigt het met de beroerde toestand in die regio. “Wij zien hier alle aanleiding om het zo te doen. De statistieken liegen er niet om: de werkloosheid is hier gewoon heel hoog en we hebben daarom de voorkeur om een tandje bij te doen.”

Welten is positief kritisch op het landelijke sectorplan.”We zijn blij met alle steentjes die bijgedragen worden, maar we konden daar niet op wachten. Het sectorplan vanuit Den Haag proberen we zoveel mogelijk te integreren in die van ons.”

‘Te abstract’

Maar dat nieuwe plan is een Nederlands plan terwijl je het samen met de Duitsers moet doen, vindt de burgemeester. “Dat heb ik wel geleerd als voorzitter van de Euregio. Het is veel te abstract in vergelijking met ons plan. Wij hebben echt vanuit het netwerk van bedrijven in Nederland en Duitsland gedacht. Maar, er kan beter te veel inspanning zijn om hindernissen van de grens weg te nemen dan te weinig.”

‘Extra power’ is nodig

Eind vorig jaar ondertekende Welman ook nog de PACT-overeenkomst, een initiatief van onder andere de EUREGIO. “Dat helpt”, verzekert de wethouder. Want ‘extra power’ is nodig. “Het is lastig om mensen vanuit de bijstand aan het werk te helpen. Van werk naar werk valt ook niet mee.” Een lopende zaak is met het MST ziekenhuis in Enschede. Dat ziekenhuis moet 300 personeelsleden ontslaan. Doel is om die mensen in Duitsland aan werk te helpen. Bijvoorbeeld in Gronau.

Als voorwaarde voor succes noemt de wethouder dat dit niet eenmalig is. “Het mag geen incident zijn, maar we moeten blijven investeren. Dat is noodzakelijk voor het slagen van de projecten.”

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door:
Avatar foto